thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









Vali Burhanettin Tek’er Kupası
Tarih: 19-03-2017 09:21:00 Güncelleme: 19-03-2017 09:21:00


2.Dünya Savaşı 7 Mayıs 1945’te Avrupa’da, 2 Eylül’de tüm dünyada sona erdi. Ancak Çanakkale bölgesinde askeri birlikler için savaş durumu sona ermedi. Sovyetler Birliği’nin Boğazlardan üs istemesi ve Montreux Boğazlar Sözleşmesi’nin kendi lehine tadil edilmesini talep etmesi sebebiyle savaş durumundaki olağanüstü koşullara devam edildi. O nedenle hala düzenli bölgesel lig maçları yapılamıyordu. Halkın futbol sevgisi, 1945 yılında 16 Aralık’ta başlayıp 4 Ocak 1946 tarihinde sona eren “Vali Burhanettin Teker Kupası” ile karşılanmaya çalışıldı.

 

Vali Burhanettin Tek’er Kupası’na Çanakkale Gençlik Kulübü, 1915 Karagücü, Çanakkale Kolordugücü ve Eceabat Tümengücü olmak üzere dört takım katılacaktı. Çekilen kura sonucu ilk maç Çanakkale Gençlik ile 1915 Karagücü, ikinci maç ise Kolordugücü ve Eceabatgücü arasında yapılacaktı. Bu maçların galipleri arasında ise kupanın final maçı gerçekleştirilecekti.

 

Burhanettin Tek’er Kupası’na 16 Aralık Pazar günü 1915 Karagücü ile Çanakkale Gençlik Kulübü takımları arasında yapılan futbol maçı ile başlandı. Kalabalık bir seyirci kitlesi karşısında başlayan maçta Çanakkale Gençlik Kulübü maçın başından itibaren temposunu yükselterek sürdürdü.  İlk devreyi 2-1 galip bitiren Gençlik Kulübü, ikinci devrede yorgun düştü. Birinci devrede gereğinden fazla enerji harcayan futbolcular, ikinci devrede 1915 Karagücü Kulübü’nün akınlarına karşı koyamaz hale geldiler. 1915 Karagücü üç gol atmasına karşın Çanakkale Gençlik Kulübü de iki gol atmayı başardı ve maç Çanakkale Gençlik Kulübü 4-1915 Karagücü 3 olarak, Gençlik Kulübü’nün galibiyeti ile sona erdi.

 

23 Aralık Pazar günü kupa maçlarına devam edildi. Bu defa karşı karşıya gelen takımlar Kolordugücü ile Eceabat Tümengücü’ydü.  Maç çok heyecanlı oldu ve halk büyük bir ilgi gösterdi. Maçı Eceabat Tümengücü 3-1 kazandı. Böylece kupada final, 30 Aralık 1945 tarihinde Çanakkale Gençlik Kulübü ile Eceabatgücü arasında gerçekleşecekti.

30 Aralık 1945 günü Çanakkalelileri Vali Burhanettin Tek’er Kupası final maçı heyecanı sarmıştı. Hava açık ve mevsime göre sıcaklık gayet iyiydi. Geniş ilgi uyandıran final maçına başta Vali Burhanettin Tek’er, Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Tanyeri, Tümen Komutanı Tümgeneral Cemil Kantemir ile diğer subaylar ve 5000 kişilik bir seyirci kitlesi toplanmıştı. Maç Çimenlik Kalesi sahasında saat 14.30’da başlayacaktı.

 

Maçın ilk beş dakikasında Çanakkale Gençlik futbolcuları üstünlüğü ele geçirerek tehlikeli akınlar yapmaya başladılar. Eceabat Tümengücü bu akınları durdurduğu gibi daha üstün bir oyunla cevap vererek maça tamamen hâkim duruma geçti. Bu durum karşısında Çanakkale Gençlik savunmaya yönelerek elde ettiği üstünlüğü korumaya çalıştı. Birinci yarı 0-0 berabere bitti.

Maçın ikinci devresi başladığı zaman Eceabat Tümengücü’nün hemen üstünlüğü ele geçirdiğini ve baskısını arttırdığını görüyoruz. Fakat bütün bu üstün oyuna rağmen kaleye çekilen şutlar bir türlü golle sonuçlanmadı. Sürekli kaleye vurulan toplar ya havaya veya kalecinin eline gidiyordu. Bu sırada Çanakkale Gençlik takımı başarılı bir hücumlaEceabat Tümengücü kalesine yaklaştı ve Hüseyin tam şut çekeceği sırada hakem ofsayt düdüğü çaldı. İkinci Çanakkale Gençlik akınını da Eceabat Tümengücü dışarı vurarak savuşturdu.  Çanakkale Gençlik Kulübü’nden Ahmet’in, düzgün ve isabetli şekilde attığı köşe vuruşunu Hayri güzel bir kafa vuruşu ile gole çevirdi. Böylece Çanakkale Gençlik Takımı ilk ve tek golünü attı. Bundan sonra tamamen savunmaya çekilen Çanakkale Gençlik Takımı, Eceabat Tümengücü’nün şiddetli baskısına rağmen galibiyeti koruması bildi ve maçı 1-0 kazandı. Maçta her iki takım da centilmence hareket etti ve seyircilere zevkli bir gün yaşattılar.

 

Maç bittikten sonra “Vali Burhanettin Tek’er” adını taşıyan gümüş kupayı Burhanettin Bey, Çanakkale Gençlik Kulübü sporcularına verdi. Vali bu sırada yaptığı konuşmada; sporda nezaket ve terbiyenin temel olduğunu, bugünkü maçta gördüğü centilmenliğin Türk çocuğunun temiz karakterini belirttiğini ve bu karakterin bütün spor hareketlerinde hâkim olmasını, yenilmiş olan takımın da ümitsizliğe düşmemesi gerektiğini, daha iyi çalışmak suretiyle bunu tefli edebileceğini dile getirdi.

 

Vali Burhanettin Tek’er’den sonra Kolordu Komutanı Korgeneral Arif Tanyeri de futbolcuları kutlayarak sporda ve her alanda ileri hedeflere doğru yönelmiş bir gençlik görmek istediklerini belirtti. Bundan sonra Vali Burhanettin Tek’er Kupası hatıra fotoğrafları çekildi.  2.Dünya Savaşı sonunda bu fotoğraflar futbolculara güzel bir anı olarak kaldı.

 

 



Bu yazı 14457 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI