thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Çanakkale’de Futbol Mu? Atletizm Mi?
Tarih: 26-02-2017 09:42:00 Güncelleme: 26-02-2017 09:42:00


Savaş uzadıkça tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşam koşulları zorlaşmıştı. Alınan her türlü önleme karşı fiyatlar her geçen gün yükseldi. Silâhaltındaki asker sayısı hızla arttı. Bu durum üretimi yakından etkiledi ve özellikle tarımsal üretimin arttırılması için seferberlik başlatıldı.  Bütçenin yarısı milli savunma harcamalarına ayrıldı. Gençler silâhaltında olduğu için bu durum futbol takımlarının faaliyetlerini de etkiledi. Takım sporları yerine bireysel yapılabilen sporlara yönelindi. Futbol maçları ise ancak silahlı kuvvetlerinin birliklerinde oluşturulan takımlar vasıtasıyla yapılmaya başlandı.

 

Bu bağlamda Çanakkale’de 1944 yılında atletizm ve futbol müsabakalarının birlikte organize edildiği görüldü. 6 Mart1944 Pazar günü Çanakkale Halkevi Futbol Takımı ile Ece İdman Yurdu arasında Cumhuriyet Alanı’nda bir futbol maçı yapıldı. Maçı kalabalık bir halk kitlesi takip etti. Ece İdman Yurdu maçın ilk yarısında oldukça iyi bir performans gösterdiler. Çanakkale Halkevi Futbol Takımı ise fazla bir başarı gösteremedi. Ece İdman Yurdu Çanakkale Halkevi Futbol Takımını 2-0 yendi. Çanakkale Halkevi Takımı bu acıyı çıkarmak için tekrar maç yapmak üzere Ece İdman Yurdu’nu Çanakkale’ye davet etti.

 

Çanakkale Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü beş haftadan beri devam eden atletizm yarışmalarının sonuncusunu 6 Mart Pazar günü Çanakkale Bölge Birinciliği yarışı ile sona erdirdi. 4000 metreden oluşan bu koşuya Balıkesir yolunun başlangıç noktasında başlandı ve yine aynı noktada sona erdi. Yarışmada birinciliği Çanakkale Gençlik Kulübü’nden Nuri Erer, ikinciliği Eceabat Gençlik Kulübü’nden Mehmet Taş, üçüncülüğü yine Çanakkale Gençlik Kulübü’nden Mustafa Dağcı kazandı. Dereceye girenlere Beden Terbiyesi ödül verdi.

 

Çanakkale Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü 1944 yılı 23 Nisan Bayramında da bir futbol kupa şampiyonası düzenlemeye karar verdi.

 

Düzenlenen kupa şampiyonasına dört takımın katılacağı duyuruldu. Kupa maçlarına katılacak futbol takımları Çanakkale Gençlik Kulübü, Fabrika Gücü, Tümen Gücü ve Eceabat Garnizon Gücü takımlarıydı. İlk maç, 22 Nisan Cumartesi günü saat 15.00’te Cumhuriyet Alanında Çanakkale Gençlik Kulübü ile Fabrika Gücü Futbol takımları arasında yapılacaktı. Bu maçı müteakip Tümen Gücü Spor ile Eceabat Garnizon Gücü takımları karşılaşacaktı. Bu maçların galipleri 23 Nisan 1944 Pazar günü aynı saatte şampiyonluk maçı, mağlupları da üçüncülük maçı yapacaklardı. Galipler arasında yapılan maçı kazanacak olan takıma Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğünce bir kupa verilecekti. Yapılan karşılaşmalarda Fabrika Gücü ile Tümen Gücü final oynadılar. Maçı Tümen Gücü 2-0 kazanarak şampiyon oldu. Üçüncülük maçında ise Eceabat Garnizon Gücü, Çanakkale Gençlik Kulübü’nü 2-1 yenerek üçüncü oldu.

 

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla hem futbol hem de atletizm müsabakaları düzenlendi. 14 Mayıs Cumartesi günü “Altın Çivili Atletizm Yarışları” adıyla 300, 500, 800 metre koşularla, yüksek atlama, uzun ve üç adım atlama, disk ve gülle atma yarışmalarını müteakip 2x200, 4x400 bayrak yarışları yapıldı. Pazar günü de “İlkbahar Yarışmaları” adıyla 200, 400, 800 metre yarışları ile 110 metre engelli, disk atma ve üç adım atlama yarışları gerçekleştirildi.

 

15 Mayıs Pazar günü Çanakkale Gençlik Kulübü ile Çanakkale Halkevi takımları arasında yapılan futbol maçı oldukça heyecanlı oldu. Çanakkale Gençlik Kulübü oldukça üstün oynamasına rağmen maç 2-2 berabere bitti. Bunun üzerine yarım saat uzatma yapıldı. Ancak uzatmada da sonuç değişmedi.

 

28 Mayıs 1944 Pazar günü yapılan ve 70 atletin katıldığı “Maarif Mükafaatı Atletizm Müsabakası’nın” final koşusu gerçekleştirildi. Yapılan koşu sonucunda 100 metrede Mehmat Ali Karahan 11.7 saniye, 200 metrede Mehmet Ali Karahan 24.1 saniye, 400 metrede Necmi Şenay 54.1 saniye, 800 metrede Mustafa Dağcı 2.02 dakika, 1500 metrede Süel Ünal 4 dakika 28 saniye, 3000 metrede Mustafa Dağcı 10 dakika 35 saniye ve 110 metre engellide Necmi Şenay 18.1 saniyelik dereceleriyle birinci oldular.  Bu şekildeki spor etkinlikleri İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar devam etti.

 



Bu yazı 13943 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI