thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









Çanakkale Karması - Galatasaray’a Değil Hakeme Yenildi!
Tarih: 05-08-2018 09:13:00 Güncelleme: 05-08-2018 09:13:00


Yeni futbol sezonu yaklaşırken bundan 63 yıl öncesine dönelim ve Çanakkale Şehir Stadyumuna “18 Mart” isminin verdiği yıla bakalım.

 

1955 yılı Temmuz ayında Çanakkale Karması ile Galatasaray arasında futbol sezonuna hazırlık için bir maç yapılması kararlaştırıldı. Bu maç Çanakkale futbol tarihi açısından önemli bir maçtı. O nedenle Çanakkale ve ilçelerinde faaliyet gösteren sekiz futbol takımının oyuncuları arasından “Çanakkale Karması” oluşturulması yoluna gidildi. Bu takımlar arasında Denizgücü, Karagücü, Türkgücü, Kalespor, Bayramiç Gençlik, Geyişklispor, Doğanspor ve Çan Gençlik bulunuyordu. Ancak Çanakkale Karmasını futbolla uğraşanlar yerine idareciler seçti. Bu da eleştirilere sebep oldu. Hatta maç öncesinde Kalespor’dan birkaç futbolcunun da deneneceği rivayetleri iddia edildi. Çok ciddiye alınan bir maçta çok başarılı futbolcular varken, yeni sporcuların denemesinin uygun olmayacağı düşüncesi vardı. Çünkü bu sırada Çanakkale’nin medarı iftiharı olarak gösterilen sol içte Tarık Kutver, savunmanın ortasında Hüseyin Uğur, yüksek oranda top kontrolüne sahip sol açıkta Sami bulunuyordu. Bu futbolcular olmada Çanakkale Karması Futbol Takımı düşünülemezdi. Karma Takım oluşturulurken kulüpçülük bir tarafa bırakılmalı ve Çanakkale’nin futbol kalitesi ortaya konulmaya çalışılmalıydı.

 

Çanakkale’ye maç için gelen Galatasaray’ı 9 Temmuz Cumartesi gecesi Çanakkale İskelesi’nde kalabalık bir taraftar karşıladı ve kafileye bir çiçek buketi takdim edildi. Uzun süreden beri heyecanla beklenen maç 10 Temmuz 1955 Pazar günü 18 Mart Stadyumu’nda yapıldı. Çanakkale Şehir Stadyumuna “18 Mart”  isminin verilmesinden sonra büyük kulüplerden birinin Çanakkale 18 Mart Stadyumu’ndaki ilk maç olması açısından da bu maç önemliydi. 

 

10 Temmuz Pazar günü yapılan maçın hakemi Nahit Altan’dı. Nahit Altan daha sonra, 1964-1973 yılları arasında, Çanakkale’den Cumhuriyet Senatosu’na senatör olarak seçilecek olan kişiydi. Galatasaray’ın kadrosunda altı Genç Milli Takımın oyuncusu vardı. 18 Mart Stadyumunda üç bin seyirci vardı. Seyircinin coşkun tezahüratları arasında sahaya çıkan Galatasaray takımı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra tribünün önüne gelerek seyirciyi selamladılar. Galatasaray’da Genç Milli Takımda oynayan Oral, Erol, Güngör, Ahmet, Yaman ve Kaleci Tamer vardı. Maçta Galatasaray’ın ve sahanın en başarılı oyuncuları bu altı Galatasaraylı oyuncuydu. Maç öncesi sahada Çanakkaleli Galatasaraylılar tarafından yaptırılmış olan büyük bir kulüp bayrağı takdim edildi.

Galatasaraylı Ergunun Mücadelesi

Maç başladıktan sonra Çanakkale Karması ilk 12 dakikada Galatasaray’ın deplasmanlı ve kısa paslı oyunu karşısında hiç ezilmeden oynadı. Bu arada 20 pastan Yılmaz’ın baraja rağmen attığı frikik golü ile Çanakkale Karması 1-0 öne geçti. Çanakkale Karması’nın kalecisi Tarık üst üste gollük şutları aynı güzellikte kurtardı ve iyi bir şekilde kalesini korudu. Galatasaray buna karşılık verdi ve durumu 1-1 yaptı. Galatasaray, 1-1’den sonra oyuncu değiştirerek takımın aksayan taraflarını takviye etti. Çanakkale Karması idarecileri ise yorulan oyuncuları anlamaktan ve değiştirmekten çok uzak kaldılar. Galatasaray bir gol daha buldu ve 2-1 öne geçti. Bu golden kısa süre sonra Çanakkale Karması’nın ikinci gölünü Tarık, Genç Milli Takımın kalecisi Tamer’in iyi bloke edemediği topu yakın markaj sayesinde ağlara gönderdi. İlk yarı 2-2 sona erdi.

 

Çanakkale Karması ikinci yarıya aynı kadrosu ile çıkarken Galatasaray ilk yarıdaki üç futbolcusunu değiştirmiş olarak sahaya çıktı. Beden Terbiyesi yetkilisi tribünden Çanakkale Karmasını idare etmeye kalkması seyircinin de protestosuna neden oldu. Öyle ki takımın sağ tarafının sahayı terk etmesi, sol bekin sakatlanıp saha kıyısına çıkması da işin ilginç kısmını oluşturdu. Çanakkale Karması 10 dakika iki futbolcusu eksik olarak sahada mücadele etti. Bu takımın hem daha çok yorulmasına hem de bocalamasına neden oldu. Bu sırada Galatasaray 3.golünü kazandı. Galatasaray’ın 4. Gölü gayri nizami şekilde olmuştu. Sağ için takip ettiği top, kalenin sol tarafından korner çizgisini 1,5 metre geçmiş olmasına, yan hakemin bayrak kaldırmasına rağmen santra çizgisinde bulunan Orta Hakem Nahit Altan, düdük çalmadığından ortalanan top, Çanakkale Karması savunma oyuncularının arasında santrafor tarafından gole çevrildi ve durum 4-2 oldu. 5.gol de yine santra çizgisinin içinde ofsayt vaziyette olan santrafor tarafından atıldı. Hakem Nihat Altan bariz olan ofsaytı görmedi ve durum 5-2 Galatasaray üstünlüğüne ulaştı.

 

Sonuç olarak Çanakkalelilerin günlerdir beklediği karşılaşma idarecilerin takım yapmadaki kısırlıkları ve hakemin iki hatalı hareketi cezalandırmamış olması nedeniyle Çanakkale Karması Galatasaray’a 5-2 gibi açık bir mağlubiyetle sonuçlandı. Halbuki maçın bitimine 13 dakika kala takım 5-2 mağlup bir vaziyette bulunmasına rağmen istenilen kadroya erişmiş ve maç sonuna kadar Çanakkale Karması Futbol Takımı hiç ezilmeden ve sık sık Galatasaray kalesine giderek tehlikeler yaratmış ve güzel bir oyun çıkarmıştı.

 

Maç sonrasında Galatasaray takımına bir yemek verilmiş ve Galatasaraylılar Çanakkalelilerin misafirperverliği ile 11 Temmuz 1955 Pazartesi günü kalabalık bir halk kitlesi tarafından İskele’den uğurlanmışlardı.

           



Bu yazı 17763 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI