thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









1947 Çanakkale Boğaz Kupası
Tarih: 30-04-2017 09:18:00 Güncelleme: 30-04-2017 09:18:00


3 Ağustos Pazar günü Biga’da Çanakkale Türkgücü Gençlik B Takımı ile Biga İdman Yurdu A Takımı arasında bir maç yapıldı. Kalabalık bir seyirci tarafından da izlenen maçın birinci yarısı güzel ve heyecanlı geçti. İlk yarı Bigalıların 1-0 üstünlüğü ile sona erdi. İkinci devre de aynı hızla devam etti. Top bir Türkgücü bir Biga kalesi önündeydi. İkinci yarının ortalarında Bigalıların sol açığının çektiği bir şutu Türkgücü kalecisi kurtaramadı ve Biga 2-0 öne geçti. Maçta başka gol olmadı ve Biga İdman Yurdu-Çanakkale Türkgücü Gençlik B takımı arasındaki maç 2-0 sona erdi.

 

10 Ağustos Pazar günü merkez stadyumunda Çanakkale Türkgücü Gençlik ile Bayramiç arasında yapılan maçı ise Türkgücü Gençlik 6-0’lık net bir skorla kazandı.

 

Çanakkale Beden Terbiyesi, 1947 yılı Sonbaharında “Çanakkale Boğaz Şildi Futbol Turnuvası” düzenledi. Bu turnuvaya Biga, Bayramiç, Ezine, Çanakkale, Türkgücü Gençlik ve Çanakkale Birinci Gençlik kulüpleri katılacaktı. Yapılan fikstür gereği ilk maçı Bayramiç ve Ezine Gençlik Kulüpleri Çanakkale Bölge Stadyumu’nda yapacaklardı. 2 Kasım 1947 Pazar günü saat 10’da Bayramiç ve Ezine takımları Bayramiç Kaymakamı ve Ezine Kulüp idarecileri ve bölge ajanları olduğu halde kalabalık bir sporcu kafilesi ile önde bando ile doğruca Atatürk Anıtı’nın önüne geldiler. Gençlik adına anıta bir çelenk konulduktan sonra İstiklal Marşı söylendi. Daha sonra stadyuma gidildi. Saat 15’te hakem Cemil Cerev’in idaresinde maç başladı. Her iki devrede de Bayramiç Sporun futbolcuları daha atak bir oyun sergilediler ve Bayramiç Ezine gençliği 4-0’lık bir sonuçla yendi.

 

Çanakkale Boğazı Şildi Futbol karşılaşmalarının ikincisi 9 Kasım Pazar günü Çanakkale Birinci Gençlik Kulübü ile Biga Gençlik Kulübü arasında Biga’da yapılacaktı. Üçüncü karşılaşma da Türkgücü Gençlik Kulübü ile Bayramiç Gençlik Kulübü arasında yapılacaktı. Biga karşılaşması ve Bayramiç karşılaşmasındaki galipler arasında son şilt maçı Ezine sahasında yapılacak ve kazanan takıma Çanakkale Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’nde Boğaz şildi hediye edilecekti.

 

Çanakkale Boğaz Şildi Futbol Turnuvası’nın ikinci karşılaşması 9 Kasım 1947 Pazar günü Çanakkale Birinci Gençlik Futbol Takımı ile Biga Gençlik Kulübü arasında yapıldı. Pazar günü Biga’ya gitmek üzere sabahın erken saatinde Çanakkale Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü önünde buluşan futbolcular saat 08.00’de hareket ettiler. Yol boyunca içinden geçtikleri köy ve ilçe halkı futbolculara tezahüratta bulundular ve otobüs saat 11.00’de Biga’ya vardı. Alkışlar arasında Biga Halkevi’ne giren ve biraz dinlenen sporcular daha sonra bando eşliğinde takım yöneticileri ile birlikte Atatürk Anıtı’na gittiler ve gençlik adına bir çelenk koydular. Saat 15.00’de Bölge Müdürü Adnan Demirtaş’ın idaresinde maç başladı. Maçın 5.dakikasında Birinci Gençlik kalecisinin gereksiz bir hareketi ile Çanakkale Birinci Gençlik Takımı bir gol yedi. 10 dakikada ikinci bir gol daha kaydetmeyi başaran Biga Gençlik maçın ilerleyen dakikalarında tehlikeli pozisyonlar yaratmaya devam etti. Maçın 22.dakikasında Çanakkale Birinci Gençlik Biga kalecisinin çok önde bulunmasından yararlanarak bir gol atmayı başardı ve durum 2-1 oldu. Maçın ikinci yarısında Bigalılar bir gol daha atmayı başardılar ve maç 3-1 Biga Gençlik Kulübü’nün galibiyeti ile sona erdi. Maçta iki takımın da centilmence davranış gösterdi. 

Boğaz Şildi karşılaşmalarının üçüncüsü Türkgücü Gençlik Kulübü ile Bayramiç Gençlik Kulübü arasında 16 Kasım Pazar günü yapıldı. Çanakkale Türkgücü Gençlik Kulübü sporcuları saat 09.00’da Çanakkale’den hareket etti. Saat 11.00’de Ezine’ye geldi. Bayramiç ilçesi spor yöneticileri başta Kaymakam Cavit Okyavuz olmak üzere sporcuları karşıladılar. Burada yaklaşık yarım saat kaldıktan sonra saat 12.00’de bando eşliğinde Bayramiç’e girildi. Saat 15.00’te Atatürk Anıtına çelenk konulduktan sonra Hakem Cemil Cerev’in idaresinde maç başladı. Bayramiç Gençlik daha iyi bir performans gösterse de maçın birinci yarısında gol olmadı. Maçın ikinci yarısında da takımların bütün uğraşlarına karşı gol bir türlü gelmedi. Maçın sonuna doğru Çanakkale Türkgücü bir penaltı kazandı. Penaltı atışını Bayramiç kalecisi kurtardı ve seyirciden büyük bir alkış ve tezahürat aldı. Maçın berabere bitmesi üzerine maç 15’er dakikalık iki devre olmak üzere yarım saat uzatıldı. İlk uzatma devresinde Türkgücü, Bayramiç kalesine bir gol attıysa da yan hakem (laysmen) ofsayt gerekçesiyle bayrağını kaldırmıştı. Bayramiç Gençlik gole itiraz etti. Ama orta hakem golü verdi. Bunun üzerine Bayramiç yöneticileri takımı sahadan çekmek istediler. Orada bulunan bir kurmay subay idarecileri ikna ederek maça devam edildi. Maçta başka gol olmadı ve maç 1-0 Türkgücü Gençlik Spor’un galibiyeti ile sona erdi. Bu maç konusunda her iki takımda Teknik Komite’ye itirazda bulundu. Maçın sonucu yapılacak incelemeye bırakıldı ve Çanakkale Boğaz Şildi’nin son karşılaşması 30 Kasım 1947 Pazar gününe ertelendi. Yapılan inceleme sonucunda Tertip Komitesi Türkgücü Gençlik Kulübü ile Bayramiç Gençlik Kulübü arasında maçın 30 Kasım Pazar günü tekrarlanmasına karar verdi. Bu maçın galibi ile Biga Gençlik Kulübü arasında da 7 Aralık’ta final maçı yapılacaktı. Bu nedenle antreman niteliğinde Çanakkale Birinci Gençlik ile Çanakkale Türkgücü arasında 23 Kasım’da Çanakkale Bölge Stadyumunda bir maç yapıldı. Maçı 4-2 Çanakkale Türkgücü kazandı.

 

30 Kasım Pazar günü yapılacak olan maça Bayramiç Gençlik Kulübü çıkmadı ve hükmen mağlup oldu. Maç için gelen kırkbeş kişilik sporcu grubuna ve Vali Yardımcısı Tahsin Kayaalp’e Beden terbiyesi Bölge Müdürü Adnan Demirtaş bir ziyafet verdi. Ziyafetten sonra sporcular “Dağbaşını Duman Almış Marşını” söyleyerek Bölge Müdürlüğü’nden ayrıldılar.

 

Boğaz Şilt Kupası final maçı Çanakkale Türkgücü Gençlik ile Biga Gençlik Kulüpleri arasında 7 Aralık Pazar günü Biga Stadı’nda yapıldı. Maçı Vali Yardımcısı Tahsin Kayaalp, Beden terbiyesi Bölge Müdürü, Cumhuriyet Başsavcısı, Bayramiç ve Biga Kaymakamları da izledi. Maçı Cemil Cerev yönetti. Maçın ilk yarısı Biga Gençlik Kulübü’nün 2-1 galibiyeti ile sona erdi. İkinci yarıda başka gol olmadı ve Boğaz Kupası’nı Biga gençlik Spor kazandı. Kupayı Vali Yardımcısı Tahsin Kayaalp Bigalı sporculara verdi. Tahsin Kayaalp centilmen davranışları nedeniyle tüm sporculara teşekkür etti.

 



Bu yazı 16418 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI