thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









Çanakkale Türkgücü Türkiye Futbol Şampiyonluğu İçin Beşiktaş’la Karşılaştı
Tarih: 25-12-2016 09:08:00 Güncelleme: 25-12-2016 09:08:00


1934 yılı Türkiye Futbol Şampiyonası (Birinciliği)  Ekim ayı sonunda Bursa’da yapılacaktı. Mevzuat gereği her bölgesel ligin şampiyonları, Ekim ayının ikinci haftasında Türkiye’nin değişik yerlerinde grup maçları yapacaklar ve bu grup maçlarının birincileri de Türkiye Futbol Şampiyonası için Bursa’da karşı karşıya gelecekler ve 1934 yılının Türkiye Futbol Şampiyonu belli olacaktı. Grup maçları; İstanbul, Uşak, Konya ve Samsun’da yapılacaktı. 1934 yılı Çanakkale Bölgesel Liginin şampiyonu olan Çanakkale Türkgücü İstanbul grubunda yer alıyordu. İstanbul grubu; İstanbul şampiyonu Beşiktaş, Bursa Sanatkârgücü, Çanakkale Türkgücü, Kocaeli, Bandırma ve Balıkesir şampiyonlarından oluşuyordu. Uşak grubunu; İzmir şampiyonu Altay, Uşak, Aydın ve Denizli bölgesel liglerinin şampiyonları teşkil ediyordu. Konya grubunu; Afyon, Ankara şampiyonu Çankayaspor, Eskişehir ve Konya bölgesel liglerinin şampiyonları meydana getiriyordu. Samsun grubunda ise; Trabzon, Giresun ve Samsun bölgesel liglerinin şampiyonları vardı.

İstanbul’daki maçlar İstanbul Şeref Stadyumunda yapılacaktı. Maçların başlayacağı sırada dünya acı bir olayla çalkalanıyordu. Yugoslavya Kralı Aleksander ve Fransa Dışişleri Bakanı Mösyö Louis Barthou, 9 Ekim günü Marsilya’da silahlı bir saldırıya uğramış ve hayatları kaybetmişlerdi. Bu haber bütün dünyada “bomba etkisi” yaratmış, Türkiye’de de Cumhurbaşkanı Atatürk, Yugoslavya Veliahtına bir taziye telgrafı göndermiş ve bayraklar yarıya indirilmişti. Bu sebeple; grup maçlarının yapılmaya başlanacağı 12 Ekim 1934 günü yapılması gereken resmigeçit töreni ve merasim iptal edildi. Maçları Türkiye Spor Teşkilatı Reisi Erzurum Milletvekili Aziz Bey ve Futbol Federasyonu Reisi Hamdi emin Bey de takip etmek için şeref Stadyumu’na geldiler.

 

Çanakkale Türkgücü’nün bulunduğu grupta ilk maç Bandırma ile Balıkesir arasında oynandı. Herkes güçlü bir takım olan Balıkesir Spor’un Bandırma’yı rahatlıkla yeneceğini tahmin ediyordu. Ama maç başlayınca hiç de durum beklendiği gibi olmadı. Bandırma Spor bütün tahminleri alt üst ederek kuvvetli rakibine karşı üstün bir oyun çıkardı. İlk devrede iki gol attı. İkinci devrede de bir gol atmayı başaran Bandırma Spor, Balıkesir’i 3-0 yenmeyi başardı.

Günün diğer maçı Bursa Sanatkârgücü ile Kocaeli arasında yapılacaktı. Bu maç için Bursa’dan ve Adapazarı’ndan birçok seyirci stadyuma gelmişti. Maçın ilk dakikaları Kocaeli şampiyonunun lehine görünüyordu. Kocaeli şampiyonu ilk on dakikada bir gol atmayı başardı. Bursa Sanatkârgücü birinci devrede üç gol pozisyonunu kaçırdılar ve devreyi 1-0 mağlup bitirdiler. Bu maçın ikinci devresi çok heyecanlı oldu. Bursa Sanatkârgücü beraberlik gölünü attıktan sonra maç çok sertleşti. Bursa Sanatkârgücü’nün ileri uçun ortasında oynayan oyuncusu 22 kişi içinde en teknik oynayan oyuncuydu. Nitekim takımın ikinci ve üçüncü gollerini de o attı. Maçın sonlarına doğru Kocaeli’nin ileri uç oyuncuları Bursa Sanatkârgücü kalesini sıkıştırmışlarsa da gol atmayı başaramadılar. Bursa Sanatkârgücü serbest vuruştan dördüncü bir gol daha atarak maçı 4-1 kazandılar.

 

Çanakkalelilerin beklediği Çanakkale şampiyonu Türkgücü ile İstanbul şampiyonu Beşiktaş arasındaki maça Beşiktaş tam kadro çıkmıştı.

 

Çanakkale’de 1934 yılında başlanan bölgesel ligde şampiyon olan Türkgücü Spor, Türkiye şampiyonluğu için İstanbul şampiyonu olan Beşiktaş’la aynı grupta mücadele etmeye hak kazandığı andan itibaren futbolcular ve yöneticilerde büyük bir heyecan görülüyordu.

12 Ekim 1934 günü İstanbul şampiyonu Beşiktaş ile Çanakkale şampiyonu Türkgücü Spor karşı karşıya geleceklerdi. Maç İstanbul Şeref Stadyumu’ndaydı. Bu dönemde Beşiktaş’ın efsanevi oyuncuları ligde adeta fırtına estiriyorlardı. Beşiktaş, Türkgücü’ne göre maçın favorisiydi. Beşiktaş sahaya Mehmet Ali (Tanman), Nuri Sangar, Adnan-Hüsnü Savman, Fahri Adanır, Fevzi Uman-Hayati Özgan, Nazım Onar, Şeref Görkey ve Eşref Bilgiç’le çıktı.

 

Maçın başından itibaren Beşiktaş, Çanakkale Türkgücü’nün sahasından adeta ayrılmadı. Birinci devre sona erdiğinde Beşiktaş 5-0 öndeydi. Bu devrede Çanakkale Türkgücü birkaç defa Beşiktaş kalesi önüne gelebilmişse de bu akınları oldukça etkisizdi. Seyirciler farkın ona çıkacağına emindiler. Fakat ikinci yarı durum hiç de beklenilen gibi olmadı. Oyuna ısınan ve Beşiktaş hücumlarına karşı koyan ve Beşiktaş kalesi önlerinde tehlikeler yaratan Çanakkale Türkgücü, bu güzel oyununa karşın bir türlü beklediği golü bulamadı. Seyirciler Çanakkale Türkgücü’nün bu oyun tarzını desteklediler ve takdir ettiler. Bu arada bir Beşiktaş atağı daha Türkgücü’nün kalesinde golle sonuçlandı. Dakikalar maçın son anlarını gösteriyordu.

 

Maç sona erdiğinde Beşiktaş, Çanakkale Türkgücü’nü 6-0’lık net bir skorla yenmişti. Maçın gollerinin üçünü Baba Hakkı, diğerlerini ise Nazım, Şeref ve Hayati attı. Bu maçta Türkgücü’nün daha fazla fark yemesini kalecisi önledi.

 

Beşiktaş, eleme usulü ile yapılan 1934 yılı grup maçlarında ve Bandırmaspor’u 3-0, Bursa Sanatkargücü’nü 6-2 yenerek grup birincisi oldu. Beşiktaş, Türkiye Futbol Şampiyonluğu için Bursa’da diğer grupların birincileri ile yaptığı maçta; önce Konya Grubu birincisi Çankayaspor’u 4-2 yendi. Daha sonra Samsun grubu birincisi Samsunspor’u 7-2’lik bir sonuçla mağlup etti. Şampiyonluk maçını ise Uşak grubu birincisi Altay’la yaptı. Maçın normal devresi 1-1 sona erdi. Uzatmada Altay’ı 3-1 yenerek şampiyon oldu.  

 

Çanakkale Türkgücü, 1934 yılı Türkiye Futbol Şampiyonluğu maçlarında şansız bir kura sonucu Beşiktaş gibi güçlü ve köklü bir takımla yapmak zorunda kalması, başarısız olmasına sebep oldu.

 



Bu yazı 17281 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI