thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









Çanakkale Şehir Stadyumu
Tarih: 26-03-2017 09:24:00 Güncelleme: 26-03-2017 09:24:00


Çanakkale’nin ilk spor kulübü olan “Çanakkale Türkgücü Spor Kulübü” teşekkül etmesinden sonra bu spor kulübünün kardeşleri olan “Çanakkale Denizgücü Spor Kulübü” ve “Çanakkale Karagücü Spor Kulübü” gibi kulüpler de Çanakkale şehir merkezinde faaliyete geçti.  Cumhuriyet döneminde daha sonra bu kulüplere şehir merkezi ve ilçelerde kurulan gençlik ve idman kulüpleri eklendi.

 

Çanakkale’de spor kulüplerinin faaliyete geçmesi ile başlayan spor karşılaşmaları Çimenlik Kalesi’nin dış avlusunda veya Hamidiye Tabyasında yapılıyordu. Cumhuriyet döneminde bir süre sonra maçlar Cumhuriyet alanında yapılmışsa da hem ulusal törenlerin hem de spor karşılaşmalarının yapılması için bir stadyuma ihtiyaç vardı.

 

Çanakkale gençliğinin uzun yıllardan beri beklediği şehir stadyumu Vali Burhanettin Tek’er döneminde atıldı. Çanakkale’ye bir stadyum yapılması düşüncesi 1937 yılında ortaya atıldı. 1938 yılında sahanın istimlâki için çalışmalara başladı ve istimlâk işleri için formaliteler 1939 yılında bitirilerek alana tasarruf imkânı hâsıl oldu. 1940 yılında o zamanın Çanakkale Valisi Atıf Ulusoğlu ve Bölge Spor Başkanı Ali Kasapoğlu merkez stadyumu ile birlikte ilçeleri de içine alan beş yıllık bir plan hazırlandı.

 

Çanakkale merkezine yapılacak olan stadyumun inşaatının maliyeti oldukça yüksekti. Bu maliyetin savaş ortamında stadyum için tahsis edilmesi mümkün değildi. Bu nedenle stadyumun inşaatına başlanamadı. Biga ve Gelibolu’daki spor alanlarının toprak tesviyeleri ve pistlerinin yapılması için bu ilçelere bir miktar tahsisat gönderildi. Bu sahalar kısmen tanzim ve ıslah edildi. Ondan sonra Çanakkale merkez stadyumu ile ilçelere saha yapılması için ciddi bir hareket görülmedi. Ve bu konuda adeta uzun süre bir süre “derin bir uykuya” dalındı.

 

2.Dünya Savaşı sona erdi. Futbol maçlarına ve spor faaliyetlerine yeniden başlandı.  25 Kasım 1945’te Çanakkale’nin merkezinde ve ilçelerinde bulunan spor kulüpleri arasında kupa maçları düzenlendi.

Bu maçların yapıldığı tarihten iki gün önce Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü, Çanakkale stadyumunun ihalesini gerçekleştirdi. Uzun yıllardan beri bir türlü inşasına geçilemeyen Çanakkale Stadyumunun temeli 21 Mart 1946 tarihinde yapıldı. Törene Vali Burhanettin Tek’er, Çanakkale’de görevli generaller ile Çanakkale milletvekili Tahsin Sadık Arsal ve kalabalık bir halk kitlesi katıldı. Vali Tek’er yaptığı konuşmada; “Çanakkale’nin aziz toprakları üstünde temelini atmak talihine mazhar olduğumuz stadyumun, gençliğin gürbüz ve kudretli bir nesil halinde yetişmesi yolunda oynayacağı mühim rolü tebarüz ettikten sonra istikbali omuzlarına emniyetle tevdi edeceğimiz gençliğe evvela çalışma ve yükselme vasıta ve sahaları lazım geldiğini, aksi takdirde bu imkânı bulamamış gençlerden bir şey istemeye hakkımız olmayacağını” söyledi. İlk harcı Kolordu Komutanı  Korgeneral Muzaffer Tuğsavul attı ve Korgeneral Tuğsavul, bu nezaketi dolayısıyla Vali Burhanettin Tek’er’e teşekkür etti.

 

21 Mart 1946 tarihinde temeli atılan Çanakkale Stadyumuna uzun yıllar sonra kapalı bir tribün yapılmasına karar verildi. 750 kişilik kapalı tribünün temeli 16 Ocak 1952 tarihinde Vali Safaaddin Karanakçı tarafından atıldı. İnşaat bir yıl içerisinde tamamlandı ancak 1953 yılında 18Martta meydana gelen deprem sebebiyle stadyumun açılış töreni yapılamadı. 1954 yılında 19 Mayıs törenleri Çanakkale Stadyumunda büyük bir törenle gerçekleştirildi ve adeta stadyumun açılış merasimi Atatürk’ün Samsun’a çıktığı ve gençliğe armağan ettiği bayramla gerçekleşmiş oldu. 19 Mayıs günü münasebetiyle eski futbolculardan oluşan ve 20’şer dakikalık iki devre halinde yapılan maçların ilkinde Sarı ve Kırmızı takımlar 1-1 berabere kalmışlardı. Maçı Feridun Tol yönetmiş ve maç oldukça enteresan ve eğlenceli geçmiştir. İkinci maç sivil ve askeri karma takımları arasında yapılmıştı. Kazım ve Nazif’in attığı gollerle Askeri karma, sivil karmayı 2-0 yenmişti.

 

Bundan sonra pek çok spor karşılaşmasına sahne olan pek çok ulusal günler için yapılan kutlama törenlerine sahne olan Çanakkale Stadyumu, Çanakkale ve Türk sporunun hizmetindedir.

 



Bu yazı 15973 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI