thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









Boğazın İki Yakasındaki İnsanları Birleştiren Hareket Noktası Çanakkale Maydos İskelesi
Tarih: 24-06-2017 08:27:00 Güncelleme: 24-06-2017 08:27:00


Çanakkale Boğaz kenti olmasına rağmen büyük bir limana sahip olma özelliğinden uzak kaldı ve ismi hep boğazı ve boğaza egemen olmak isteyen güçlerin savaşlarıyla anıldı. O nedenle insan, hayvan ve yük taşımacılığı için yapılan deniz seferleri kıyılarda bulunan iskeleler vasıtasıyla veya Çanakkale’nin daha dışında bulunan yerleşim birimlerinde bulunan daha uygun limanlarla gerçekleştirildi. Bunlardan ilk akla gelenler Gelibolu, Karabiga, Kilya ve bugün de Kepez limanlarıdır. 

 

Bugün Çanakkale denince akla Eceabat ve Kilitbahir’e giden arabalı vapurların kalktığı eski ismi ile “Maydos İskelesi” gelmektedir. Bayramlarda ve tatillerde sık sık yoğunluk sebebiyle isminden söz edilen “Maydos İskelesi” ne zaman yapıldı?

 

İkinci Dünya Savaşı bittikten ve Çanakkale bölgesinde askeri tehditler ortadan kalktıktan sonra artık ülkede bayındırlık hizmetlerine tekrar başlandı. Bu bağlamda ilk olarak 1948 yılı Nisan ayında Çanakkale Gümrük Müdürlüğü önündeki iskelenin tamiri için keşif bedeli olan 66 bin liralık bir ödenek Denizyolları Acenteliği’ne geldi. İskelenin tamirine 1948 yılı Haziran ayında başlandı.  Burada yapılmak istenen şey yolcu vapurlarının doğrudan doğruya bu iskeleye yanaşmalarının sağlanması, gerek halkın girip çıkmasında ve gerekse eşya taşıma ve tahliyesinde büyük bir kolaylık sağlanması gerçekleştirilecekti. Bu arada Çanakkale Maydos İskelesi de Çanakkale’ye yakışır modern bir liman haline getirilecekti.  1948 yılında Çanakkale Maydos İskelesi’nin sondaj çalışmaları 32 bin liraya eksiltmeye çıkarıldı. 1 Haziran 1948 tarihinde Çanakkale Maydos İskelesi’nin de sondajına başlandı. Çanakkale bu iskele ile modern bir eser kazanacağı gibi ekonomik bakımdan da bir hayli fayda sağlayacaktı. 11 Haziran 1948 tarihinde Karabiga iskele inşaatı başarıyla tamamlandı.

 

Yaklaşık iki yıllık bir sondaj çalışmasından sonra yeni Çanakkale-Maydos İskelesi’nin temelinin atılması Çanakkale Savaşları’na katılan ve ilk Menderes Hükümeti’nde Bayındırlık Bakanı olarak görev alacak olan Emekli General Fahri Belen’e nasip oldu. Fahri Belen 14 Mayıs 1950 seçimlerinde hem Çanakkale’den hem de Bolu’dan milletvekili seçilmiş, o Bolu milletvekilliğini tercih etmişti. Bayındırlık Bakanı Fahri Belen, Çanakkale’de yeniden inşa edilecek büyük ve modern iskelenin temel atma töreninde bulunmak üzere 8 Eylül 1950 tarihinde Gelibolu yolu ile Çanakkale’ye geldi. Temel atma törenine Fahri Belen’le beraber Vali Raif Tek, milletvekillerinden Süreyya Endik ve projeyi hazırlayan yüksek mühendis Bedii Enüstün de katıldılar.

Bu arada halkın Çanakkale-Eceabat-Kilitbahir arasında yolcu taşıyan motorların eskiden beri yanaşmakta oldukları Maydos İskelesi’nde yeni iskele inşaatına başlanması sebebiyle aslında bu iskelenin deniz akıntılarına ve rüzgârlara açık olması küçük teknelerin yanaşma ve barınmalarına da uygun olmadığını düşünerek bir düzenleme yaptı. Bu düzenleme ile bu motorların düzensiz saatlerde hareketleri yüzünden halkın saatlerce iskele başında açıkta beklemelerini ortadan kaldırmak üzere bir sefer tarifesi ilan edildi.  Çanakkale Valiliği bunların daha uygun olan su iskelesine yanaşmalarını uygun gördü. Bu konuda gerekli tedbirleri de Çanakkale Belediye ve Liman Başkanlıları ile Eceabat Kaymakamlığın almasını istedi.

 

Çanakkale-Maydos İskelesi, inşaatın başlamasından yaklaşık iki yıl sonra 6 Ekim 1952 Pazartesi günü saat 16.30’da hizmete açıldı. Bugün hala hizmet vermeye devam eden Çanakkale-Maydos İskele, 880 bin liraya mal oldu. Açılışını Çanakkale’de başarılı hizmetler yapan ve daha sonra da milletvekili seçilen Vali Safaattin Karanakçı yaptı. Yeni Çanakkale-Maydos İskelesi’nin yapılması ile 15 bin tona kadar büyük vapurlar artık rahatça iskeleye yanaşabilecekti. Yeni iskelenin açılması nedeniyle Ulaştırma Bakanı Seyfi Kurtbek ve Çanakkaleliler Dayanışma Derneği Başkanı İhsan Çanakkaleli Vali Safaattin Karanakçı’ya birer kutlama telgrafı çektiler. Yeni Çanakkale-Maydos İskelesi’nin müteahhidi Mahmut Karasaban, kontrol mühendisi ise Nedim Sayaç’tı.

 

Ancak ilginç bir şey oldu. Yeni Çanakkale-Maydos İskelesi’ne ilk gelen Giresun Vapuru 14 Ekim günü yeni iskeleye yanaşmadı. Giresun Vapurunun havanın güzel, sakin olmasına rağmen Yeni Maydos İskelesi’ne yanaşmaması üzerine Vali hemen devreye girerek Deniz Bank Genel Müdür Vekili’ni aradı. Genel Müdür iskeleye yanaşmayan Giresun Vapuru Süvarisi hakkında işlem başlatacağını belirtti. 16 Ekim de ise yeni Çanakkale-Maydos İskelesi ilk yabancı vapur yanaştı. 12 bin tonluk Amerikan bandıralı Victory Vapuru, Çanakkale Limanı’ndan 400 ton palamut alacaktı. Vapuru İstanbul’dan Çanakkale’ye getiren Baş kılavuz Avni Kasapoğlu’ydu. İki gün önce 4,5 tonluk Giresun Vapuru’nun iskeleye yanaşmadığını gören Çanakkaleliler, kendisinden yaklaşık 2,5 kat büyük olan ve bir Türk kaptan tarafından iskeleye yanaşan Amerikan Vapurun İskeleye yaklaşmasını hayret ve sevinçle izlediler.   

 

Belediye, Ticaret Odası Başkanı ile Emniyet Müdürü, tüccardan Şevket Çakar, H.Ünsal, Mordahay Yafe ve Moiz Rasodan’dan oluşan bir heyet yeni iskele için fiyat tarifesi belirleyerek belediyeye sunmuşlar ve belediye tarafından onaylanarak 18 Ekim 1952 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır.

 

65 yıldır hizmet veren Çanakkale-Maydos İskelesin en yoğun günlerinin yaşandığı bayram günlerinde herkese nice güzel ve sağlıklı bayramlar dileklerimle.

 



Bu yazı 21405 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI