thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









İkinci Dünya Avrupa’da Bitti, Türkiye ve Çanakkale Ne Yaptı?
Tarih: 29-04-2018 09:09:00 Güncelleme: 29-04-2018 09:09:00


7 Mayıs 1945 günü Avrupa’da savaş sona erdi. Alman Ordusu gece İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Rusya’ya karşı “kayıtsız şartsız” teslim olduğunu bildirdi. Teslim belgesi Fransa’nın Reims şehrinde bulunan Müttefik Genel Karargahı’nda imzalandı. Alman Başkomutanlığı’nın temsilcisi General Jodl, General Eisenhower’ın sorusuna “Şartları anlıyoruz ve bunların uygulanmasına muktediriz” cevabını verdi. Bundan sonra saat 02.41’de imzalandı.

 

Teslim belgesini Almanya adına yeni Almanya Genelkurmay Başkanı General Gustav Jodl, Amerika Birleşik Devletleri adına General Eisenhower’ın kurmay başkanı General Smith, İngiltere adına General Sewer, Sovyet Rusya adına General Ivan Suslaparov ve Fransa adına General François Devez imzaladı.

Avrupa’da savaşın bitmesi üzerine 7 Mayıs Pazartesi sabahından itibaren 9 Mayıs Çarşamba akşamına kadar “Birleşmiş Milletler Şenliği” yapılması kararlaştırıldı. Avrupalı devletler 8 Mayıs’ı “Avrupa Zafer Günü” ilan ettiler. Sovyet Rusya ise anlaşmanın yapıldığı saatin 9 Mayıs’a denk düşmesi sebebiyle 9 Mayıs’ı “Avrupa Zafer Günü” olarak ilan etti. dBu şenliğe Türkiye de katıldı. İki gün boyunca başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin bütün şehirleri bayraklarla donatıldı.

 

Avrupa’da savaşın bitişini İstanbullular sabahleyin haber aldı. Sabahın erken saatlerinde İstanbul’un her tarafına Türk Bayrakları ile Müttefik bayrakları asılmaya başlandı. İstiklal Caddesi adeta bir renk cümbüşüne dönüştü. Beyoğlu’nda normal zamanlardan oldukça fazla bir kalabalık caddede akıp gidiyor, küçük bayraklarla donatılmış tramvay, sarılı kırmızılı otobüsler baharın müjdecisi olan bülbüllerin sesleri gibi şakıyorlardı. Galatasaray’a doğru yürürken İngiliz Marşı duyuluyordu. İngiliz Elçiliği’nden çıkan kamyonlara Müttefik askerleri ellerinde Türk, İngiliz, Amerikan, Fransız ve Rus bayrakları olduğu halde binmişler ve ilk barış gününü kutluyorlardı. Askerler; “savaşı kazandık, barışı da kazanacağız” diye bağırıyorlardı. Köprü üstü en güzel günlerinden birini yaşıyordu. Masmavi suların üstünde çeşit çeşit bayraklarla vapurlar bayrama katılıyorlardı. Saat 11.00’de Elçilik Kilisesi’nde bir dini tören yapılarak savaşta yaşamını yitiren askerlere dua etmişlerdi. Benzer görüntüler Fransız ve Rus Elçiliklerinde de yaşanıyordu. Akşam İstanbul karartmadan kurtulmuş altı yıllık savaşın acısını çıkarır gibi pırıl pırıl ışıklarla donatılmıştı.

 

Ankara Radyosu da “Zafer Günü” sebebiyle program akışını değiştirerek saat 21.30’da Churchill’in nutkunu peşinden de Truman’ın nutkunu yayınlamıştı. Bundan sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da Türk, İngiliz, Amerikan, Sovyet, Fransız ve Çin milli marşlarını çalmıştı.

Peki Çanakkale Avrupa’da savaşın bittiğini nasıl öğrendi? 

 

Avrupa’da savaşın sona erdiği Çanakkale Valiliği tarafından yapılan resmi açıklama ile vatandaşlara duyuruldu. Açıklamada şöyle deniliyordu:

            “(7 Mayıs) Pazartesi akşamı Müttefiklerin radyo ile yaptıkları yayına göre Almanya’nın kayıtsız ve şartsız olarak teslim olmaları üzerine ateş kesilmiş ve Avrupa Harbi Müttefiklerin zaferi ile bitmiştir. Esasen günlerden beri bu neticeyi beklemekte olan halk, bu haberle bir sürprizle karşılaşmamış olmakla beraber büyük bir sevinç duymuş ve bu duygusunu şehri bayraklarla süslemek ve şenlik yapmak suretiyle belirtmiştir.

            Avrupa milletlerini altı yıldan beri ezen ve en iptidai insanlık haklarını bile tanımayan Nazizm’in bu yıkılışı, bütün dünyaya derin ve geniş bir nefes aldırmıştır. Hadisat bir kere daha bütün milletleri ihtirasa ram etmek isteyenlere, bunun mümkün olmadığını göstermiş ve otokratik rejimlerin muvakkat ve geçici parlaklığını biraz sonra kaplayan müthiş ve derin karanlığı bir kere daha ortaya sermiştir. Büyük zaferden dolayı Müttefiklerimizi ve birbirimizi kutlamak hakkımızdır. Dünya milletlerinin hürriyetini sağlamak yolunda bu savaşta can veren Müttefik askerlerin hatırası önünde hürmetle eğilelim.

 

Avrupa’da savaşın sona ermesi üzerine Çanakkale Halkevi’nde “Sevinç ve şükran tezahürü” yapılacaktı. 12 Mayıs 1945 Cumartesi gecesi saat 21.30’da “Milli Şefe Şükran Tezahürü”  gerçekleştirildi. Törene Çanakkale Valisi Fehmi Vural, generaller, memurlar ve büyük bir halk kitlesi katılacaktı. Tören nedeniyle kürsüye gelen Halkevi Başkanı Halil Dilmaç, altı yıl süren İkinci Dünya Savaşı’nın geçirdiği aşamaları ve Türkiye’nin bu savaştaki durumunu anlattı. Özellikle bir buçuk milyona yaklaşan ordunun durumunu ve Türk Ordusu’nun Müttefiklere sağladığı faydalardan söz eden Dilmaç, “Bütün bu zorlu ve karanlık devreler içinden Türk Milletini burnu kanamadan ve kılına ziyan getirmeden selamete çıkaran Sayın Milli Şefimiz büyük İnönü’ye halkımız derin minnet ve şükranlarını sunmaktadır” dedi.

 

Halkevi Başkanının konuşmasından sonra şiirler okundu. Özellikle Dr. Fazıl Bey’in Hitler ve Mussolini hakkında yazdığı ve okuduğu manzume büyük bir ilgi ile dinlendi ve alkışlandı.



Bu yazı 17978 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI