thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









Çanakkale’de İlk Bölgesel Lig Maçları
Tarih: 27-11-2016 08:02:00 Güncelleme: 27-11-2016 08:02:00


Çanakkale’de ilk bölgesel lig maçları 1934 yılında gerçekleşti. Bu sırada Çanakkale’de; Gelibolu İdman Yurdu, Çanakkale Türkgücü, Biga İdman Yurdu, Ayvacık Gençlerbirliği, Çanköy Çangücü İdman Yurdu, Ezine Spor, Bayramiç Gençler Birliği ve Kilitbahir Ece İdman Yurdu Spor Kulüpleri faal olarak bulunuyorlardı. Çanakkale merkezde tek kulüp Türkgücü Spor’du. Çanakkale Türkgücü Kulübü’nün kurucuları Nafia (Bayındırlık) Muhasibi Cevdet (Tanyel) Bey, Umumi Kâtip Fen memuru Haspi Bey, muhasip belediye memuru Hakkı Bey, idare amiri tüccardan Hakkı Efendi’ydi.

 

Çanakkale Mıntıka Futbol Heyeti Riyaseti” 1934 yılı Temmuz ayında Çanakkale bölgesel liginin başlayacağını duyurdu.  Duyuruda 20 Temmuz 1934 Cuma günü Çanakkale bölgesel birincilik futbol karşılaşmalarına başlanacağı, karşılaşma takvimi gereği 20 Temmuz 1934 günü Ezine Spor Kulübü ile Kilitbahir Ece İdman Yurdu Spor Kulübü’nün maç yapacağı belirtiliyordu. Duyuruda ayrıca 27 Temmuz 1934 Cuma günü bölgenin diğer federe kulüpleri arasında turnuva usulüyle ve kura ile karşılaşmalara devam edileceği ve final maçının 28 Temmuz 1934 Cumartesi günü yapılacağı bütün kulüplere tamim ediliyordu.

 

20 Temmuz Cuma günü halk sabırsızlıkla maçları bekliyordu. Ezine Spor ve Kilitbahir Ece İdman Yurdu kulüpleri arasında yapılacak maç oldukça anlamlıydı. Zira bu maç, ilk defa yapılacak olan Çanakkale Mıntıka Futbol Ligi’nin ilk karşılaşmasıydı. Hamidiye Sahası oldukça erken bir saatte hınca hınç doldu. Saat 16.00’da önce Ezineliler ve daha sonra da Eceliler sahaya çıktılar ve halkı selamladılar. Hakem Nazım Bey’in idaresinde maça başlandı. Daha ilk dakikada Ezinelilerin üstünlüğü göze çarpıyordu. Oyun hep Ecelilerin yarı sahasında geçiyordu. Kilitbahir Ece İdman Yurdu peş peşe tehlike atlatıyordu. İşte bu üstünlük sonucu Ezineliler gol atmakta güçlük çekmiyordu. Bu maçta uzun uzun söz etmeye gerek yoktu. Çünkü halka iyi bir maç heyecanı vermiyordu. Karşılaşma Ezinelilerin 9-1 galibiyeti ile sona erdi.

 

Sıra günün en önemli maçına geldi. Gönenspor ile Çanakkale Türkgücü karşılaşacaktı. Gönenspor’un çok kuvvetli bir futbol ekibiyle geldikleri şayiası maça ilgiyi bir gün öncesinden arttırmıştı.

 

Gönensporlular düz sarı gömlek ve kırmızı pantolonları ile sahaya çıktılar ve halkı selamladılar. Daha sonra Türkgücü de “Varol” sesleri ile halkı selamladı ve mutat törenden sonra oyuna başlandı. Hakem Nazım bey’di. Maçın çok çetin geçeceği daha ilk dakikalarda belli oldu. Gönenliler çok seri akıncıları ile inişler yapıyor fakat Türkgücü’nün savunma oyuncuları bunları durduruyordu. Türkgücü akıncıları da karşı hücumlara geçiyorlar ve dakikalar geçtikçe halkın heyecanı bir kat daha artıyordu.

İşte oyun heyecanlı bir seyir takip ettiği sırada Gönen akıncılarının seri bir inişini Türkgücü’nün savunma oyuncuları ancak faul ile durdurabildiler. Bu hata onsekiz çizgisi içinde olduğu için hakem tarafından penaltı ile cezalandırıldı. Çekilen penaltı, misafir Gönenspor’u 1-0 galip vaziyete getirdi. Oyun bu dakikadan sonra daha da heyecanlı bir safhaya girdi. İki takımın da birbirine eşit güçte olması iki tarafın da bir hâkimiyet kurmasına engel oluyordu. Durum birinci devre sonuna kadar devam etti.

 

İkinci devreye Türkgücü daha seri akınlarla başladı. Kesin galibiyet için çaba sarf ettikleri görülüyordu. Oyun daha ziyade Gönenspor’un yarı sahasında geçiyordu. Türkgücü futbolcuları o kadar çok Gönenspor kalesine şut çekmelerine karşın bir sonuç elde edemediler. Oyun bu heyecanlı dakikalarını yaşarken, Gönenspor’un seri bir akını kornerle sonuçlandı. Çekilen korner misafir takıma bir gol daha kazandırdı. Gönenspor 2, Türkgücü 0. Artık seyirci üzerinde Türkgücü’nün yenileceği duygusu hâkim oldu. Lakin Türkgücü, bu sonucu hazmedemiyor ve bütün gayreti ile rakibin kalesine saldırıyordu. Gönensporlular da elde ettikleri bu güzel galibiyeti korumak için topu sağa sola atıyorlardı.

 

Oyunun bitimine on dakika kaldığında Türkgücü bütün futbolcuları ile Gönenspor kalesine hücum ediyordu. İşte bu hâkimiyet sonucu Türkgücü bir gol atmayı başardı. Bu golden sonra misafir Gönenspor galibiyeti kaçırmamak korkusuna kapılmış olacaklar ki, iki akın yaparak Türgücü kalesinin önüne geldiler. Her iki akın da kornerle sonuçlandı. Kornerler şans eseri kaleci tarafından değil kale direğinden geri döndü. Bu iki tehlikeyi atlatan Türkgücü, seri bir akınla oyunun son iki dakikasında çok güzel bir gol daha atmayı başardı. Atılan gol günün en güzel sayısıydı. Bu gol, seyircinin coşkun alkışları ile süslendi. Maç 2-2 sona erdi.

 

Her iki takım da çok temiz ve güzel bir oyun oynadılar. Misafir Gönenspor’un oyuncularının daha seri ve birbirleriyle anlaşma yeteneklerinin daha fazla olduğu görüldü.

 

Her ne kadar Çanakkale bölgesel lig maçlarının Temmuz ayı sonunda tamamlanacağı belirtilse de şampiyonu belirleyecek maç 24 Eylül 1934’te yapılacaktı. Ama 24 Eylül 1934 Pazartesi günü Askeri Yurt Spor ile Türkgücü Spor arasında yapılması gereken final maçında, Askeri Yurt Spor’un sahaya çıkmaması üzerine Türkgücü seremoni yaparak hükmen galip geldi ve Çanakkale’nin ilk lig şampiyonu Çanakkale Türkgücü Spor oldu. Çanakkale’nin ilk lig şampiyonu olan Türkgücü Spor’un kulüp başkanı A.Cevdet (Tanyel)’di.

 



Bu yazı 12198 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI