thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Mithat Atabay


Facebookta Paylaş









Çanakkale’de İlk Bölgesel Lig Maçları
Tarih: 29-01-2017 08:53:00 Güncelleme: 29-01-2017 08:53:00


ÇANAKKALE’DE FUTBOL TARİHİ-9

 

Çanakkale halkı İkinci Dünya Savaşı’nın başladığını 2 Eylül tarihinde öğrenmişti. Radyo ve gazeteler savaşın başlamasını şöyle duyurmuşlardı: “Avrupa’da harp başladı. Alman Orduları harbi bırakıp Polonya’yı terk etmezlerse İngiltere ve Fransa Orduları derhal harbe girecekler. Alman-Leh harbi şiddetle devam ediyor. İngiltere ve Fransa bugün umumi seferberlik yapıyorlar. 18’den 41’e kadar bütün İngilizler asker! Fransa bazı mıntıkalarda örfi idare (sıkıyönetim) ilan ediyor.”

 

Bu haber, Çanakkalelilerde büyük bir heyecan yarattı. Eğer savaş devam ederse boğazlar nedeniyle mutlaka Türkiye de savaşa katılmak zorunda kalacak ve Çanakkale de bu savaşın tam merkezinde olacaktı. 1 Eylül 1939’da İkinci Dünya Savaşı başlayınca Çanakkale’de de hava birden değişmiş ve Türkiye’nin gireceği olası bir savaş için hızla tahkimat yapılmaya başlanmıştı.

 

Gelibolu Yarımadası’na yeni birlikler sevk edilirken, Çanakkale’ye de bir Kolordu konuşlandırıldı. Askerliğini yapmış olanlar yedek eğitimlerine başladılar. Tüm bunlara rağmen spora önem hiç azalmadı aksine daha da arttı.

 

Savaşa rağmen Çanakkale Valisi Atıf Ulusoğlu, 1940 yılı mali yılbaşı olan Mart ayında, Çanakkale bölgesinde sporun ve futbolun geliştirilmesi için beş yıllık bir plan hazırlandığını ve Çanakkale Vilayet Beden Terbiyesi İstişare Heyeti tarafından onaylandığını ve Genel Direktörlüğü gönderildiğini açıkladı. Bu plana göre; beş yıl içerisinde yeni tesisler yapılacak ve deniz sporlarına da özel bir önem verilecekti. Kısa süre içerisinde Çanakkale şehir merkezine bir stadyum, Biga’da küçük bir stadyum halinde bir antreman sahası, Gelibolu’da aynı şekilde bir stadyum yapılacaktı. Hem Çanakkale merkezde hem de Gelibolu’da deniz sporlarının gelişmesini sağlamak için tesisler inşa edilecekti.

 

Vali Atıf Ulusoğlu, Çanakkale bölgesinde faaliyet gösteren sekiz kulüp arasında futbol şampiyonasına savaş olmasına rağmen devam edileceğini ve kulüplere ihtiyaç duydukları malzemelerin temin edileceğini de açıklamıştı. Futbol şampiyonasının peşinden de Çanakkale Bölgesi bisiklet birincilikleri yapılacaktı.

Bu kararlardan hemen sonra iki yıldan beri Trakya Umum Müfettişliği’nin desteği ile Türkiye Horoz Siklet Şampiyonu Sabahattin Kalkan, boks antremanlarına başladı. Çanakkale Bölgesi Eğitmeni Hakkı Erte de güreş antremanları başlattı. Çanakkale Spor Komitesi Başkanı Ali Kasapoğlu, bu iki spor dalına hevesli olan gençlere çağrı yaparak hevesli gençlere Çanakkale Türkgücüspor salonunda haftanın belirli günlerinde dersler verileceğini duyurdu. Buna göre her hafta Çarşamba gecesi saat 20.00’de boks ve her hafta Pazar gecesi saat 20.00’de güreş eğitimleri yapılacaktı.

 

Çanakkale Bölgesi 1940 yılı futbol şampiyonası Nisan ayında başladı. Ayvacık sahasında Ezine Spor, Bayramiç Gençler Birliği ve Ayvacık Gençlerbirliği takımları arasında yapılan grup maçlarında birinciliği Ezine kazandı.

 

26 Nisan 1940 Cuma günü Gelibolu sahasında Lâpseki Spor ile Gelibolu İdman Yurdu arasında yapılan maç beraberlikle bitti. Bunun üzerine 5 Mayıs 1940 Pazar günü maçın merkezde tekrarlanmasına karar verildi.

 

Bu birinciliklerle alakalı olmak üzere 4 Mayıs Cumartesi ve 5 Mayıs Pazar günlerinde Türkgücüspor, Biga İdman Yurdu ve Kilitbahir Eceabat İdman Yurdu takımları arasında maçlar yapılacaktı. Bu tarihlerde yapılan maçlarda Biga İdman Yurdu, Kilitbahir Eceabat Yurdu İdman Yurdu’nu 2-0 yendi. Daha sonra Türkgücü ile Biga idman Yurdu arasındaki maçı ise Türkgücü 2-1 kazandı.

 

Çanakkale bölgesinde futbol maçları yanında diğer spor dallarında da faaliyetler başlamıştı. Nisan ayının ikinci haftasından beri Balıkesir yolunda bisiklet yarışları yapılmaktaydı. Bisiklet yarışmaları üç hafta devam etmiş ve 5 Mayıs günü 50 kilometrelik dördüncü etap ve son olarak da 75 kilometrelik beşinci, etap yarışmaları tamamlandıktan sonra birinci belli olacaktı.

 

Çanakkale Türkgücüspor, 8 Haziran Cumartesi günü bir güreş düzenlemişti. Güreşlerden elde edilecek gelir Türkgücüspor Kulübü’ne verilecekti.  Ancak gerekli hazırlıkların ve izinlerin tamamlanamaması sebebiyle güreşler 23 Haziran Pazar gününe ertelendi.

 

Savaşın giderek şiddetlenmesi Çanakkale bölgesindeki spor faaliyetlerine de yansıdı. Özellikle bölgeye gelen ordu birlikleri yeni takımlar oluşturarak kendi aralarında turnuvalar düzenlemeye başladılar.

 



Bu yazı 17421 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI