thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:


Dr. Enzar Töre


Facebookta Paylaş









Bilişim Kuvvetleri Komutanlığı
Tarih: 13-07-2015 11:01:00 Güncelleme: 13-07-2015 11:53:00


"Alman Behörden Spiegel dergisi, Türkiye'nin Suriye sınırında konuşlandırılan Alman Patriot hava savunma sisteminin hack'lendiğini öne sürdü.

 

Behöreden Spiegel'e göre; ABD tarafından ilk kez 30 yıl önce kullanılan sistemde iki açık olabilir. Bunlardan ilki, hacker’lerin ateşleyici ve kontrol sistemi arasındaki veri alışverişini sağlayan bölüme, ikinci ise füzenin yönünü kontrol eden bilgisayar çipine girmiş olmalarından kaynaklanabilir."

 

İşletim sistemlerinin temel komut işleme programının adı bilindiği gibi command.com dur.

 

Command kelimesi aslında Komutan anlamındadır.  Komut alan değil.   Ve dünyamız bilgisayarların komutan olduğu devre doğru hızla ilerliyor.

 

 Yakın gelecekte komutanlar, subaylar, askerler, sat komandoları, SAS komandoları nasıl olacaklar?  Orduların en gözde elemanları patlayıcı uzmanları mı olacak?  Düşman sahasına sızma denilince özel kıyafetler giymiş bir komando takımı mı akla gelecek? Denizaltılar denizin altında ne yapacaklar. Hava kuvvetlerinin uçakları havaya hangi amaçla çıkacaklar?

 

Bilgisayar destekli ve Radar Güdümlü füze savunma sistemi olan, milyonlarca dolarlık Patriotlar her türlü hava saldırısında bir ülkeyi koruyabilecek güçteler.   Bu füzeleri fiziksel boyutta korumanın yeterli olmadığı yukarıdaki haber ile kesin olarak anlaşıldığı gibi, bu tür sistemleri hack yoluyla devre dışına almanın fiziki bir müdahaleden daha etkili olduğu ve sistem kullanılıncaya kadar kimsenin haberinin de olmayabileceği görülüyor.

 

Gelecekte legal veya illegal tüm güç kavramları bilişim ile ilgili olacak. Doğal olarak savunma gücü eşittir bilişim gücü olacak. Burada kastedilen bilişim gücü web sitesi yapmak, bir kaç oyun yazmak değil elbet.

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı kodlama dersi için işbirliği yapıyor. İlkokullardan itibaren bilgisayar kodlama eğitimine başlanacak. Bu durum yetenekli öğrencilerin konuya olan ilgilisini artıracaktır.

 

Bilgisayar ağları, mikroişlemciler, işletim sistemi tasarım ve yazılımı, ağ donanımı konularında uç noktalar, gelecekte askeri savunma gücünün en önemli kısımları olacak.  Geleneksel ordularda sayının önemi varken, yeniçağda sayının önemi olmayacak.  Yeniçağda Türkiye denilince uç teknoloji akla gelmeli. Çevre kirliliği yaptığı için istenmeyen teknolojilerin bizde olması teknolojik gelişim anlamına gelmiyor.  Ve Doktora programlarında bilgi güvenliği ön sıralarda olmalı.

 

Güvenlikle ilgili sistemlerde standart donanım ve yazılımların kullanılmama ihtimali çok yüksektir.  Bu nedenle standart ortamlarda yapılan teknik eğitimlerin bu farklı kulvarda işe yarama ihtimali düşüktür. Standart dışı donanım veya yazılımlar ise ticari bir meta değildir, ticari getirisi olmadığı için finansman ve ekstra yatırım gerektirir.

 

Bu tür yazılım ve donanımlar sipariş ile bir başka ülkeye yaptırılırsa o ülkeye tüm bilgi kaynaklarımızı da açmış oluruz.  Tüm gücümüzü de o ülkeye vermiş oluruz. Başkasını izlemek için aldığımız yazılımla, donanımla önce bunları aldığımız kişiler bizi izler.

 

Patriot Sistemlerinin Hacklenme ihtimali daha önce defalarca yazdığım gibi bilişim dünyamızın güvenlikle ilgili tüm çalışmalarda gündemin ilk maddesi olması gerektiğini bir kere daha gösterdi. Ve belki de Hava, Deniz, Kara, Jandarma, Sahil Güvenlik Kuvvetleri Komutanlıklarından ayrı ve daha önemli olarak  Bilişim Kuvvetleri Komutanlığı Kurmanın vakti gelmiştir.

 



Bu yazı 38181 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI