thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Yargı Bağımsızlığına Şeklen Bile Uymuyorlar”

Tarih: 01-09-2020 05:11:11 Güncelleme: 01-09-2020 05:14:11 + -


CHP Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Milletvekili Muharrem Erkek yayınladığı mesajında Yeni Adli Yılın hayırlı olmasını diledi. İktidara da eleştirilerde bulunan Erkek; “Bugün yeni Adli Yıl açılıyor hayırlı olsun. Ancak içinde bulunduğumuz durum hayra yorulabilir mi” tepkisini gösterdi.


“Yargı Bağımsızlığına Şeklen Bile Uymuyorlar”

Yeni Adli Yıl için mesaj yayınlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, hayırlı olsun dileklerinin yanında eleştirilerini paylaştı. Saray iktidarı ve yandaşlarının yargı bakımsızlığına önem vermediklerine dikkat çeken Erkek; “Biz 2017 yılında OHAL'de dayatılan referandumda kabul edilen Anayasa değişikliğiyle getirilen bu ucube sistemin güçler ayrılığını ortadan kaldıracağını, bunun bir monokrasi yani tek adam sistemi olduğunu defalarca kez dile getirdik. Geldiğimiz nokta tam olarak bunu doğruladı. Yargının halka güven verebilmesi için tarafsız ve bağımsız olabilmesi ve yargı mensuplarının da buna uygun davranması şart. Ve olmazsa olmaz olan kural, kuvvetler ayrılığının güçlü biçimde uygulanmasıdır. Ancak bugün görüyoruz ki, iktidar yargı bağımsızlığına şeklen bile uymuyor ve bunu da gerekli görmüyor. Yasama ve yargının, yürütmenin hem de tek bir kişinin idaresi altında olması, adli yıl açılışının AKP Genel Başkanı da olan Cumhurbaşkanının Sarayında gerçekleşmesi yargı bağımsızlığının tanınmadığının göstergesidir. Yasama ve yargı, yürütmenin ağır vesayeti altında. Bir Siyasi Parti Genel Başkanının huzuruna Yargıyı taşımak, sistemin çarpıklığının açık bir göstergesi” dedi.

 

“BU ZİHNİYETİN SONRAKİ ADIMI: MAHKEMELERİ SARAYA TAŞIMAK..”

Yargı bağımsızlığı, adalet ve kuvvetler ayrılığına yönelik yıllardır öneri ve çağrıda bulunmalarına rağmen iktidarın her geçen gün adaleti yok etmeye devam ettiğini, yargının bağımsızlığının yok olduğunu ifade eden Erkek; “İstenen, yargıç cübbelerinin düğmeli olması ve yargı mensuplarının “acaba tek adam bu konuda nasıl düşünürdü” diyerek karar almalarının sağlanmasıdır. Tüm araştırmalarda ve yargı temsilcilerinin ifadelerinde halkın yargıya olan güveninin dip yapmasına rağmen adli yıl açılışının ısrarla saraylaştırılması, iktidarın bundan memnun olduğunu ifade ediyor. Yurttaşlarımız yargıya nasıl güvenir bu ortamda. Tarihten biliyoruz ki tüm tek adam rejimleri güvenle değil, korkuyla kalmaya çalışmışlardır. İktidarın yaptığı da farklı değil.  Bu zihniyetin bir sonraki adımı, mahkemeleri de Saray’a taşımak olabilir. Binden fazla odası olan Saray, nasıl adli yıl açılış törenlerine ev sahipliği yapıyorsa, mahkemelerin de orada olması şaşırtıcı olmayacaktır. Vicdanıyla karar veren, hukukun üstünlüğünü sağlamayı görev edinen yargı mensupları da bulunduğumuz durumdan rahatsız. Herkes gibi onlar da biliyor ki adalet devletin temelidir ve adalet temeli çökerse devlet de çöker” dedi.




Bu haber 4069 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI