thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Türk Kadınlar Birliği'nin 94'üncü Yıldönümü Kutlandı

Tarih: 13-04-2018 12:24:31 + -


Türk Kadınlar Birliği'nin 94'üncü kuruluş yıl dönümü sebebi ile Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Törene Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi Başkanı Meral Ulucan, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Mehmet Soylu ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.


Türk Kadınlar Birliği'nin 94'üncü Yıldönümü Kutlandı

Türk Kadınlar Birliği'nin 94'üncü kuruluş yıl dönümü sebebi ile Cumhuriyet Meydanı'nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Törene Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi Başkanı Meral Ulucan, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Mehmet Soylu ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Katılımcılar, Cumhuriyet Meydanı'nda ki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Çelenk sunulmasının ardından Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi Başkanı Meral Ulucan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Ulucan, Türk Kadınlar Birliği'nin 94'üncü kuruluş yıl dönümünü kutlayıp, dayanışmanın ve birlik olmanın önemine dikkat çekti.

 

Başkan Meral Ulucan'ın konuşması şu şekilde: "Türkiye tarihinin ilk ve en uzun soluklu kadın derneği olan, Türk Kadınlar Birliğinin 94. Yıl dönümünü kutlamaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz. Eşitlik talebinin temeli olan seçme ve seçilme hakkını içeren bir tüzükle 1923 yılında Kadınlar Hal Fırkası kurmak üzere harekete geçen kadınlar o dönem kadınların siyasi temsilciliği olmadığı için izin verilmemesi üzerine Mustafa Kemal Atatürk ve Latife Hanımın öneri ile 1924 yılında Nezihe Muhiddin, Latife Bekir (Çeyrekbaşı) ve Sabiha Zekeriye(Sertel) önderliğinde Türk Kadınlar Birliği Derneği kurulmuştur. Eşitlik,özgürlük ve demokrasi mücadelesini başlatan cesur, yiğit ve aydın kadınlarımızın kurduğU ve tüm ülkeye yaydığı "Türk Kadınlar Birliği",cumhuriyet tarihinin ilk ve çok uzun yıllar tek örgütlü kadın gücü olmuş, başta seçme ve seçilme hakları olmak üzere, yasal hakların elde edilmesi için demokratik birçok mücadelenin içinde ve önderi olmuştur. Bu bakış, gayret ve çalışmalar sonucu ,1926 yılında kabul edilen Medeni Yasa ile kadın toplum içinde kimliğini elde etmiş, 1930 yılında da kadınlarımız, belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını yasayla kazanmıştır. Türk Kadınlar Birliği, aynı yıl 11 Nisan'da İstanbul'da büyük katılımlı bir miting düzenlemiştir. 1933 yılında kadınların, köy ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilebilme, 1934 yılında ise TBMM.'ne girebilme haklarını elde etmeleri üzerine, 7 Aralık 1934 günü, Türk Kadınlar Birliği İstanbul'da Beyazıt meydanında büyük bir kutlama mitingi ve Beyazıt'tan Taksime kadar yürüyüş düzenlemişlerdir. 8.şubat.1935 yılında yapılan 5.Dönem milletvekili seçimlerinde,Türk Kadınlar Birliğinin olağanüstü gayretleri ve çalışmalarıyla Meclis'e 18 Kadın milletvekili girmiştir."

 

"AMACIMIZ CUMHURİYETİN KADIN HAKLERİNDA SAĞLADIĞI KAZANIMLARI KORUMAK"

 

"Türk Kadınlar Birliği de, seçimlerden sonra amaçlarını gerçekleştirdikleri düşüncesiyle, Dernek için fesih kararı almışlardır Türk Kadınlar Birliği 1935 yılında Cumhuriyetin ilk uluslar arası Dünya Kadınlar Birliği toplantısına da ev sahipliği de yapmıştır Ancak, 1949 yılında hakların, kazanılması için olduğu kadar, korunması ve geliştirilip, genişletilmesinin de gerekliliği karşısında Dernek, kurucularının başında Mevhibe İnönü'nün de yer aldığı Latife Bekir Çeyrekbaşı, Makbule Dıblan, Mebrure Aksoley, Kamile Erim, Neriman Sirer, Aliye Beyazıt, Lamia Refik Fenmen, Dr. Mediha Eldem, ve Necile Bilen'den oluşan aydın kadınlarımız tarafından, 13 Nisan'da yeniden kurulmuştur. Türk Kadınlar Birliği, 1954 yılında da, Bakanlar Kurulu kararıyla "Kamu Yararına Çalışan Dernek" statüsünü kazanmıştır. Tüm faaliyetlerini, sivil toplum kuruluşu olma bilinci ve partiler üstü politika anlayışı ile yürütmektedir. Amacımız; Mustafa Kemal Atatürk' ün ilke ve devrimlerini, Cumhuriyetin kadın haklarında sağladığı kazanımları korumak ve Türkiye' de yaşayan kadınları sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda eşitliği sağlamaktır. Kadının önündeki engelleri kaldırma konusunda çalışmalar yapmaktır. Türk Kadınlar Birliği 60'lı ve 70'li yıllarda, Ülkemizin kadın potansiyeline büyük bir ivme kazandırmış, yönlendirme ve geliştirme açısından önder rol oynamıştır. Genç Türkiye Cumhuriyetinde, gerçekleşmesi için mücadele verdiği, siyasal yaşama aktif olarak katılımı getiren yasadan en çok yararlanan tek Sivil Toplum Kuruluşu olan Türk Kadınlar Birliği, Altmışlı yıllarda ilk kez Cumhurbaşkanlığı kontenjanından, Zerrin Tüzün ve Übeyde Belli'nin Parlamentoya Senatör olarak gönderilmesini sağlamıştır. Daha sonra, ilk kadın belediye başkanları Müfide ilhan, Leyla Atakan, Lale Müldür ve Çağlayan Ege Dernek mensuplarından seçilmişlerdir."

"TASARILARIN YASALAŞMASI İÇİN KAMUOYU DESTEĞİNİ KAZANMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

 

Başkan Meral Ulucan derneklerinin yurdun tüm köşesi dahil Kıbrıs’ta olmak üzere bir çok ülkede faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. Meral Ulucan; "Bu dönemde derneğimiz, Atatürk'ün öngördüğü çağdaş kadına yönelik, eğitim, örgütlülük ve bilinç düzeyinin yükseltilmesi konusunda, etkin çalışmalar sergilemiş ve büyük bir atılımla yurdumuzun hemen her köşesinde, kadınlarımızın destek ve katkılarıyla Şube sayısını, dokuz tanesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde olmak üzere 80'e yakın ile yaymayı başarmıştır. Türkiye'de ilk kez uygulamasını başlattığı "Toplum Merkezleri" ile Türk Kadınlar Birliği, hedef kitle olan kadının sağlığı, eğitimi ve örgütlenmesine, Yerel Yönetimleri ve Devleti de katmayı başarmıştır. Diğer sivil toplum örgütleriyle işbirliğine önderlik eden derneğimiz, nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız için, yasalarda bulunan kadın-erkek eşitliğine aykırı hükümlerin ortadan kaldırılmasına özel önem vermektedir. Bu konuda 1996 yılında başlatıp halen sürdürdüğü "Yasalar Önünde Tam Eşitlik " kampanyası çerçevesinde Medeni Yasanın ve Ceza Yasasının değiştirilmesi başarısına imza atmış ve kadına yönelik şiddetle mücadelede çok önemli bir yasa olan 4320 sayılı yasanın yazımında ve hayata geçmesinde yer almıştır. Türk Kadınlar Birliği daha sonra kadına yönelik şiddetle mücadelenin en önemli uluslararası güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi (Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi) çalışmalarına katılmış ve 2012 yılında, 6284 sayılı Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi ve Ailenin Korunmasına Dair yasanın aktif katılımcısı olmuştur. Halen başta Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları olmak üzere, çeşitli yasa tasarılarının hazırlanmasına fiilen katkıda bulunmakta ve bu tasarıların yasalaşması için kamuoyu desteğini kazanmaya çalışmaktadır” dedi.

 

"MEŞALEYİ BÜYÜTEREK TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

 

 

"Türk Kadınlar Birliği halen "Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi" CEDAVV Sivil Toplum Yürütme Kuruluna ev sahipliği yapmakta ve sekreteryasını sürdürmektedir. Türk Kadınlar Birliği ayrıca, Avrupa Kadın lobisi Türkiye Koordinasyonu yürütme kurulundaki görevini de 2 dönemdir sürdürmektedir. Kurucumuz Nezihe Muhiddin şöyle demiştir: "Biz Türk Kadınları toplumsal ve siyasal yaşamda hak ettiğimiz yeri almalıyız. Önce Türk Kadınlarını bilinçlendirmeli ve eğitmeliyiz. Onlara daha fazla şey istemelerini ve bunlara nasıl ulaşacaklarını anlatmalıyız. Amacımız Türkiye'de kadın ve erkeğin toplumsal, ekonomik ve siyasal eşitliğidir." derneğimizin amaçlarını anlatan bu sözleri hala bizim için yol göstericidir ve mücadelemizin temel ifadesidir. Mücadeleci TÜRK KADINI tarafından kurulan bu dernekte çalışmaktan ötürü gurur duyarken 1924 yılında yakılan bu meşaleyi daha da büyüterek taşımaya devam edeceğiz. Bu gün kadın hakları günüdür. Hepimizin geçmişte verilen mücadeleye sahip çıkıp, geleceği kurmanın sorumluluğunu taşıdığımız gündür."




Bu haber 1868 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI