thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Turizm Kenti Çanakkale" Vizyonundan Çok Uzağız!

Tarih: 18-11-2019 06:42:44 Güncelleme: 18-11-2019 07:14:44 + -


GMKA tarafından ÇOMÜ'lü akademisyenlere hazırlatılan Çanakkale Turizm Envanteri ve Strateji Çalışması, Çanakkale'nin Turizm Kendi olma vizyonunun ne kadar geride kaldığını da gözler önüne seriyor. Çanakkale'nin Turizm bakımında gelişmesinin önünde bilinçli bir çalışmanın olmadığı, hatta akademik çalışma için sağlıklı veri kaydının olmadığı da gözler önüne serildi.



GMKA tarafından ÇOMÜ'lü akademisyenlere hazırlatılan Çanakkale Turizm Envanteri ve Strateji Çalışması, Çanakkale'nin Turizm Kendi olma vizyonunun ne kadar geride kaldığını da gözler önüne seriyor. Çanakkale'nin Turizm bakımında gelişmesinin önünde bilinçli bir çalışmanın olmadığı, hatta akademik çalışma için sağlıklı veri kaydının olmadığı da gözler önüne serildi.

 

Çanakkale Turizm Envanteri ve Strateji Çalışması, yıllardan bu yana siyasetçilerin ve bürokratların "Turizm Kenti Çanakkale" vizyonunun içinin ne kadar boş olduğunu gözler önüne serdi. Merkez, Adalar, Assos, Kazdağları ve Kuzey Biga Yarımadası olarak 5 farklı Destinasyon bölge altında inceleyen bilim adamları hemen her bölgede ortak sorunlar olduğuna dikkat çekti.

 

KRONİK SORUN: KONAKLAMA SÜRESİ UZATILAMIYOR!

Turizmcilerin en büyük sorunu olan Gecelik Konaklama sorunu yıllardan bu yana çözülemiyor. Yapılan araştırmada da bu durum gözler önüne serilmiş. 2018 yılında il  genelinde  turizm  amaçlı  673.069  ziyaretçi  1.116.086  geceleme yapmış. Buna göre ortalama  geceleme  1,66 olarak tespit edilmiş.  Ziyaretçilerden 513.830’u  yerli  ziyaretçi,  159.239’u  yabancı ziyaretçi.  Yerlilerin  ortalama  geceleme  sayısı  1,76’iken  yabancılarda  bu  oran  1.34’e düşüyor. Kent  merkezinde  ortalama geceleme  süresi  1,32 olarak tespit edilmiş. Ziyaretçilerden  98.662’si  yabancı  ziyaretçi  iken  255.523’ü  yerli ziyaretçiden oluşmuş. Yerli ziyaretçilerin ortalama geceleme süresi 1,37 olarak gerçekleşirken yabancı ziyaretçiler  için  bu  rakam  1,20’ye  kadar düşmüş gözüküyor.

 

EN BÜYÜK SORUN ULAŞIM!

Bir bölgede turizmin gelişebilmesi için en önemli faktörün ulaşımın kolaylığı sektörün olmazsa olmazıdır. Hal böyle iken; Çanakkale'ye ulaşım da halen büyük sıkıntılar olduğu da bilinen bir gerçek. Yerli ve Yabancı turistlerin özellikle Gökçeada, Bozcaada, Assos bölgelerine ulaşımlarında büyük sıkıntılar olduğu araştırmalarda ortaya konmuş. Araştırmada ayrıca Hava ulaşımının yeterli olmadığı, Çanakkale Havalimanından yurtiçi seferlerinin yetersizliği, yurtdışına kapalı oluşu, bırakın hızlı treni, demiryolu ile ulaşımın olmadığı, Deniz ulaşımının ise yetersizliğine dikkat çekilmiş.

ALT YAPI.. TRAFİK.. OTOPARK.. YÖNLENDİRMELERİNİN YETERSİZLİĞİ..

Bilim adamlarında hazırlanan raporda 5 bölge altında incelenen Çanakkale Turizm'inin tüm destinasyon bölgelerinin ortak sorunlarının başında trafik sorunu, otopark yetersizliği, yönlendirme levha ve tabelalarının yetersizliği geliyor. Özellikle Gökçeada, Bozcaada ve Assos bölgesinde alt yapı yetersizliğine dikkat çekiliyor, İmar  ve  turizm  master  planlarının  eksikliğine vurgu yapılıyor! Kıyılarda plansız ve imarsız yapılaşmadaki artışa dikkat çekilerek ciddi önlemler alınması gerektiğine vurgu yapılıyor.

 

TUVALET.. KALİFİYE ELEMAN.. FAHİŞ FİYATLAR.. KALİTESİZ HİZMET!

Araştırmayı hazırlayan akademisyenler; Turizmin gelişmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için hizmet kalitesinin önemine dikkat çekmişler. Çanakkale'nin hemen hemen 5 destinasyon bölgesinde de Tuvalet eksikliğine dikkat çekilmiş. Çanakkale Turizmine katkı sunacak olan personel sıkıntısına da ayrıca dikkat çekilmiş. Öyle ki; Bozcaada'da hemen hemen tüm turizm tesislerinde dışarıdan personel temin edildiğine dikkat çekilmiş! Özellikle deniz turizminin yoğun olduğu Gökçeada, Assos ve Bozcaada da yemek ve konaklama giderlerinin fahiş fiyatlarla satıldığı ve hizmet kalitesinin ise son derece yetersiz olduğuna dikkat çekilmiş.

 

Fahiş fiyat konusunda Çanakkale'nin turizm bölgelerinin, özellikle Bozcaada'nın olumsuz bir imajı olduğu, fahiş fiyatlar nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin büyük fiyat avantajı sağlayan Midilli'yi tercih ettiklerine dikkat çekilmiş!

 

İMAJ VE TANITIM SORUNU

Çanakkale'nin Homeros'un İlyada Destanı sayesinde; Kazdağları ve Troya Antik kenti ile Gelibolu Savaşları nedeniyle bilindiğine dikkat çekilen araştırmada Çanakkale'nin özellikle hizmet kalitesi olarak Adalar'da, diğer bölgelerinde ise ciddi imaj ve tanıtım sorunları olduğuna dikkat çekiliyor. Yunanistan'ın Midilli adası gibi turizm bölgesinin bile Çanakkale'nin birçok bölgesinden daha fazla turist çektiğine, yerli ve yabancı turistlerin Çanakkale'den geçerek Midilli ve Türkiye'nin diğer turizm bölgelerine gittiklerine vurgu yapılmış. Çanakkale'nin imaj ve tanıtım sorunlarının çözülmesi için de bir dizi öneri sıralanmış. Yurtdışına yeterince tanıtım yapılamadığı, bölge turizm merkezleri ile entegrasyonunun olmadığı da araştırmada yer alıyor.

 

YABANCI DİL.. KALİTESİZ HEDİYELİK EŞYA.. HALKIN BİLGİ EKSİKLİĞİ!

Çanakkale'nin turizm tesislerinde ama özellikle yerli halkın yabancı dil eksikliğine büyük dikkat çekilmiş. Halkın turizm konusunda istekli olduğu fakat büyük bir bilgi eksikliği de olduğuna dikkat çekilen araştırmada; halkın eko-turizm, CittaSlow ve Slow Food konularında yeterli olmadıkları ve bilgilendirilmelerinin sağlanması gerektiğine dikkat çekilmiş. Ayrıca turistik yerlerde satılan hediyelik eşyaların kalitesiz ve fahiş fiyatlarla satıldığı, hizmet ve ürünlerde kalite standardının olmadığı da dikkat çekiliyor.

TURİSTİK TESİS YETERSİZLİĞİ.. EKO-TURİZME ÖNEM VERİLMEMESİ!

GMKA, Çanakkale Valiliği öncülüğünde Çanakkale'nin dalış turizmi için projeler sürdürülse de; araştırmada dalış turizmi için alınacak izinlerin kaldırılması gerekliliğine ayrıca dikkat çekilmiş! Turistlerin Çanakkale'nin tüm destinasyon bölgelerinde konaklayabilecekleri kadar yeterli turistik tesis olmadığı, yatırımcılar için cazip imkanların sunulmadığı da raporda yer alıyor. Yamaç paraşütüne izin verilmemesine dikkat çekilmiş!

 

Adalar, Assos ve özellikle Kazdağları Destinasyon bölgelerinde son yıllarda artış gösteren Eko-Turizme yeterli önem verilmediğine dikkat çekiliyor. Eko-turizm için özellikle Kazdağları bölgesinde ulaşımın sorun olduğu, bölgede mutlaka Endemik Bitki Türleri Müzesi kurulmasına ihtiyaç olduğu vurgulanmış.

 

DEĞERLER PAZARLANAMIYOR, KİRLİLİK HAD SAFHADA!

Termik Santraller ve Altın Madenciliği faaliyetlerinin tüm destinasyon bölgelerinde hava, deniz ve çevre kirliliği yarattığına dikkat çekiliyor. Buna ilaveten atık ve arıtma su tesislerinin olmaması, temizlik sorunu, zirai atık sorunları da ayrı ayrı vurgulanıyor. Turizm açısından bu konularda önleyici tedbirler alınması gerektiğine dikkat çekiliyor.

 

Troia, Kazdağları, Gelibolu Savaşları'nın yanı sıra birçok kültüre ait tarihi kalıntılar olmasının yanı sıra Çanakkale'nin hemen hemen hiçbir değerinin yeterince pazarlanamadığına vurgu yapılmış. Öyle ki; Çanakkale turizmi sadece Seyahat Acentelerinin tekeline bırakılmış. Merkez'deki Turizm Seyahat acentelerinin diğer destinasyon merkezlerini turlarına dahil etmedikleri, Merkez, Assos ve Adalar haricinde turizm acentesinin olmadığına dikkat çekilmiş. Yerli yabancı tur şirketleri ile çalışan acentelerin mutlaka tüm destinasyon bölgelerini turlara dahil etmesi gerekliğine vurgu yapılmış.




Bu haber 7917 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI