Dünya tarihine “Çanakkale Geçilmez” dedirten, 250 binden fazla şehidin verildiği Tarihi yarımada da Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca yürütülen çalışmalar kapsamında yeni şehitlikler gün yüzüne çıkartılmaya devam ediliyor. Kurulması ile birlikte Çanakkale Savaşları’nın geçtiği her bölgede titiz çalışma yürüten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, son olarak Projektör Tepe Şehitliğini keşfederek bölgede hızlıca çalışma başlatılarak şehitlikte düzenleme çalışması başlattı.
“322 ŞEHİDİMİZİN TEK TEK İSİMLERİ TESPİT ETTİK”
Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkaleli basın mensupları ile birlikte yeni bulunan ve hemen çalışma başlatılan Projektör Tepe Şehitliğinde açıklamalarda bulundu. Kaşdemir; “Canını ortaya koyan ve şehit olan kahraman Mehmetçiklerimizin ebedi istirahatgahı olan ve yeni tespit edip ihya ettiğimiz Projektör Tepe Şehitliği'ndeyiz. Projektör Tepe Şehitliğimizde 322 vatan evladımız kefensiz yatmaktadır. Biz de Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı olarak o kahramanların hatıralarını yaşatmak ve uğruna şehit oldukları bayrağın gölgesinde ebedi istirahatları için çalışmalarımızı başlattık ve 322 şehidimizin ismini tek tek tespit ettik. Bu arkamızda görmüş olduğunuz toprakta kefensiz yatan 322 Mehmetçiğimizin ismini tespit ettik ve hemen çalışmalarımıza başladık. Doğal dokuyu, orijinalliği bozmadan en az beton ve demir kullanarak çok sade bir şekilde bu şehitliklerimizi ihya ediyoruz. O kahramanların isimlerini tarihe nakşediyoruz” açıklamasında bulundu.
“KAHRAMANLIKLARINI, FEDAKÂRLIKLARINI ÖDEYEMEYİZ”
Projektör Tepe Şehitliğinde yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi veren Kaşdemir, 107 yıl önce vatan savunmasında hayatını kaybeden şehitleri de minnetle anarak; “Tarihi Yarımadaya gelen ziyaretçi o kahramanların isimlerini hem öğrenmiş olacak, hem de o kahramanları tarihe mal etmiş olacağız. Biz bu toprağa hangi şehitliği yapsak, hangi abideyi diksek, onların o büyüklüğünü, o kahramanlığını, o fedakârlığını haklarını ödeyemeyiz. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bir hayalimiz var. Bu kahramanlığı Çanakkale Ruhunu gelecek kuşaklara aktarmak ve tarihe nakşetmek ve gelen her ziyaretçi, gelen her Türk evladı bu memleketin evlatları onların isminden hem bilecek. Onları saygıyla anacak hem de belki bir Fatiha okuyacak" dedi.
“1915 SİPER CANLANDIRMASI PROJESİ YAKINDA ZİYARETÇİLERE AÇILACAK”
Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ayrıca basın mensupları ile yeni hayata geçirilen projenin de tanıtımını yaptı. Çanakkale'nin Eceabat ilçesi Alçıtepe köyünde 1915 Hilal-i Ahmer Hastanesi yakınında başlatılan "1915 Siper Canlandırması Projesi"yle, Çanakkale Savaşları esnasında kullanılan siperlerin bire bir aynısı yapımına devam edildiğini ifade eden Kaşdemir, projenin Kasım ayı sonu itibariyle bitirilerek ziyaretçilere açılacağını söyledi.
ZİYARETÇİLER, SİPERLERDE MEHMETÇİĞİN HİSLERİNİ YAŞAYACAK
Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir proje ile ilgili olarak yaptığı bilgilendirmede; “Proje kapsamında Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Çanakkale Kara Savaşları'nda kullanılan 2 metre 20 santimetre derinliğindeki siperlerin benzerleri birebir ölçülerde hazırlanıyor. Savaşa katılan askerlerin anı, günlük ve dönem fotoğrafları seçilerek, siperlerde yaşanan bir gün, 12 başlık halinde seslendirme desteğiyle canlandırılacak. Osmanlı Ordusu ile İtilaf Devletleri askerlerinin siperleri arasında kalan insansız alanda yapılacak canlandırmayı ziyaretçiler siper çuvallarının arkasından dürbünle izleyebilecek, Mehmetçiklerin savaş enasında yaşadıkları hisleri tecrübe edebilecekler” dedi.
HEDEF: “DÜNYA’NIN EN ÇOK ZİYARET EDİLEN AÇIK HAVA MÜZESİ OLMAK”
Tarihi Alan Başkanlığı olarak ‘Dünya’nın en çok ziyaret edilen açık hava müzelerinden biri olmak’ hedeflerinin olduğunun altını çizen İsmail Kaşdemir, konuşmasının devamında; “Burası, dünyada siper savaşlarının en çetin yaşandığı muharebe alanlarından biri. Birinci Dünya Savaşı döneminde bir siperin yüksekliği ve genişliği 2 metre civarında. Biz Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu siper canlandırma işinde yaklaşık 235 metrelik bir çalışma yaptık. 10 bölümden oluşan bu çalışmada Mehmetçiğin dinlenme, yemek pişirme, uyuma, gözetleme, hücum etme anlarını, birçok faaliyeti burada canlandırılmış olacak” dedi.