thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Sebep; Çiftçi Düşmanı Politikalardır”

Tarih: 23-06-2018 07:08:22 Güncelleme: 23-06-2018 07:16:22 + -


Patates ve Soğan’ın fahiş artış oranlarıyla 7-8 liraya ulaşmasının sebebini TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi açıkladı. Ziraat Mühendisleri Odasından yapılan açıklamada artışın sadece Patates ve Soğan’da olmadığını Domates başta biber ve salatalıklarda olduğunu; bu artışların temelinde ise hükümetin Çiftçi düşmanı politikaları ve uygulamalarının olduğuna dikkat çekildi.


“Sebep; Çiftçi Düşmanı Politikalardır”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi yönetimi son günlerde tüm Türkiye’de gündeme gelen Patates ve Soğan fiyatlarındaki artış ile ilgili olarak basın açıklaması yayınladı. Yaşanan fahiş fiyat artışı nedeniyle Patates ve Soğan ithalatının önünün açılmasıyla birlikte Türk Üreticilerinin daha da fazla zarar göreceği değerlendirilen açıklamada; “Ülkemizin ana gündemi 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı erken genel seçimler olmakla birlikte, patates ve soğan fiyatlarındaki artış da kamuoyu tarafından dikkatle izlenmektedir. Bugüne değin pek çok kez ifade ettiğimiz gibi; tarım sektörümüz acil tedbirler alınmaz ise dibe vurmakla karşı karşıyadır” denildi.

 

“HASTALIK VE ZARARLILAR DENSE DE.. ASIL SEBEP ÇİFTÇİ DÜŞMANI POLİTİKALAR”

 

Açıklamada; üreticilerin artan maliyetler nedeniyle üretimi bıraktıklarına dikkat çekilerek; “Patates ve soğan fiyatlarındaki artış genel olarak, geçtiğimiz kış aylarının mevsim normallerinden daha yüksek olması nedeni ile daha yoğun ortaya çıkan hastalık ve zararlılara bağlansa da asıl neden üretim miktarındaki ve bu ürünlerin ekiliş alanlarındaki azalıştır. Bunun temel nedeni ise ne yazık ki uygulanan çiftçi düşmanı politikalardır. Üreticilerimiz sadece patates ve soğanda değil neredeyse ürettiği tüm ürünlerde artan maliyetler nedeni ile üretim yapamayacak duruma düşmüştür. Örneğin İlimizde ilk turfanda domates dikimi geçen yıllara göre bu üretim döneminde büyük azalma göstermektedir. Üretici her yıl zarar etmektedir ve zarar etmekten korktuğu için artık temel gıda ürünlerini bile üretmek istememektedir” ifadeleri yer aldı.

 

“MAZOT 6,62 TL.. GÜBRE VE İLAÇ MALİYETLERİ AŞIRI DERECEDE ARTTI”

 

Türk çiftçisinin borçlanarak elde ettiği ürünlerin satışında bile zarar ettiğine dikkat çekilen açıklamada; “Patates üretim alanları Adana, Ödemiş, Afyon, Bolu, Nevşehir, Niğde gibi üretimini yoğun yapılan illerde düşüş eğilimdedir. Diğer yandan mevsim şartlarından kaynaklanan hastalık ve zararlılar, uygulanan yanlış politikalar ile birleşerek üreticilere darbe üstüne darbe vurmaktadır. Patates fiyatları son bir ayda %94 artış göstermiştir. 2008-2017 yılları arasındaki 10 yıllık süreye bakıldığında akaryakıt fiyatlarında %72’lik bir artış yaşanmasına karşın patates üretici satış fiyatlarındaki artış sadece % 42 seviyelerinde gerçekleşmiştir. Diğer bir ifadeyle üretici 2008 yılında 1 litre mazot alabilmek için 6,62 kg patates satarken 2017 yılında bu miktar 8 kg patatese ulaşmıştır. Gübre ve diğer girdilerdeki artış ise akaryakıttan daha vahim boyutlardadır. Ürün gelirindeki azalma patates ekiliş alanlarında azalmaya yol açmıştır. Diğer taraftan ülkemize göçmen olarak girmiş Suriye vatandaşlarını göz ardı edersek 2008-2017 yılları arasında TUİK verilerine göre yaklaşık ülkemiz nüfusu % 13 (yaklaşık 9 milyon kişi) artmıştır. Artan nüfus ve artan gıda ihtiyacına rağmen milli tarım politikalarımızı oluşturamadığımız için tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi patates üretimimizde de çiftçilerin ürünlerini eder fiyattan satamadıkları ve destekleme modellerinin stratejik bir hedef gütmeden adeta ülke tarım politikamızı baltalar nitelikte şekillendirilmesi sonucunda yıllar itibarıyla patates ekilişleri azalmıştır. Bunu yıl itibarıyla verimde hastalık ve iklim kaynaklı olumsuzluklarında izlemesi ise bu günkü trajik tablonun ana nedeni olmuştur” denildi.

 

“KIŞIN 30-60 KURUŞ OLAN PATATESİ İTHAL EDİNCE..”

 

Türk çiftçisinin ürününün para etmemesi sebebiyle tüm teşviklere rağmen üretime yönelmemesi sonucunda patates ithalatına yönelindiğine dikkat çekilen açıklamada; “Oysa 2018 yılı başlarında patates fiyatlarında büyük düşüşler yaşanmış ve deyim yerindeyse ziraat odaları patates tüketimini teşvik edecek çağrılarda bulunmuşlardır. Kış aylarında üretici çıkış fiyatı 30-60 kuruş civarında olan patates ileriyi görmekten uzak tarım politikalarımız nedeniyle düşük fiyatlarla ihraç edilmiş içinde bulunduğumuz haziran ayında patates fiyatları 5 TL üzerine yükselmiştir” denildi.

 

“BİR LİTRE MAZOTU ALABİLMEK İÇİN ÜRETECİ 7,7 KG SOĞAN SATMAK ZORUNDA KALDI”

 

Üretici maliyetleri ile ilgili olarak Soğan örneği de verilen açıklamada; “Soğanda da durum farklı değildir. 2008-2017 yılları arasında soğan fiyatları üretici satış fiyatı üzerinden %30 artmıştır. Çiftçi bir litre mazot alabilmek için 2008 yılı haziran ayı içerisinde 7,7 kg. soğan satmak zorunda iken bu fiyat 2017 yılında 10,1 kg. yükselmiştir. Gübre ilaç gibi diğer tarımsal girdi fiyatlarındaki artışlarla birlikte soğan ekim alanlarında da azalma gerçekleşmiştir. Ekim alanlarındaki azalmaya 2018 yılı kaynaklı küf ve mantari hastalıklar sebepli verim düşüklüğü eklenince bu gün yaşadığımız olumsuz tablo kaçınılmaz olmuştur” denildi.

 

“TARIM BAKANLIĞI SUSKUN.. EKONOMİ BAKANI SPEKÜLATİF DİYOR”

 

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi yayınladıkları açıklamanın devamında Tarım Bakanlığının suskunluğuna dikkat çekerken ithalata izin veren Ekonomi Bakanı Nihat zeybekçi’nin uygulamalarının ise ithalatçı firmaları zengin edeceğine dikkat çekildi; “Tarım politikalarımızın belirleyicisi ve kontrol edicisi olması gereken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı internet sayfasında konuyla ilgili hiçbir bildirim bulunmamaktadır. Yine çiftçi örgütü olan Ziraat Odaları Genel Birliği internet sitesinde de konu ele alınmamaktadır. İlgili kurumların duyarsızlıklarına karşın Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi fiyat artışlarını "spekülatif" olarak görmekte olduklarını ve ithalatla patates soğan arzını dengeleyeceklerinin” işaretlerini vermektedir. İthalat çözüm değildir ve üreticiye bir darbe daha vuracaktır. İthalat süreci devam ederken Reyhanlı’da, Amasya’da, Ankara’da,  Çorum’da, Tekirdağ’da ve daha birçok ilde hasatlar devam edecektir. İthalat nedeni ile aşırı düşük hale gelen fiyatlar nedeni ile de yine olan çiftçiye olacak, ithalatçı firmalar ise deyimi yerindeyse "voleyi vuracaklardır".

 

“TARIMDA İTHALAT ÇÖZÜM OLAMAZ”

 

Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şubesi açıklamalarının devamında ise çağrıda bulunarak yapılması gerekenler için öneride bulundu; “İthalat hiçbir tarım ürünü için çözüm değildir. Milli tarım politikaları geliştirilmeden, üretim ve pazarlama politikaları üretici lehine değiştirilmeden, üreticiye gerçekçi desteklemeler ödenmeden yapılan tarım ülkemizi her geçen gün daha çok dışa bağımlı hale getirmektedir. Türkiye tarımının tasfiye edilmemesi için, tarımda ülkemizi mutlak olarak dışa bağımlı hale getiren politikalardan acilen dönülmesi kaçınılmazdır.”




Bu haber 5688 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER GÜNDEM Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI