thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Kurumlar Bir şey Yapmayınca.. Doğa Temizledi!

Tarih: 14-05-2021 06:39:44 Güncelleme: 14-05-2021 06:40:44 + -


Marmara Denizi'nde şubat aylarında görülmeye başlanan ve yaklaşık 3 aydır etkili olan Deniz Salyası(Müsilaj), Marmara’ya kıyıları olan iller hayatı olumsuz etkiledi. Deniz Salyasından olumsuz etkilenen illerden birisi de Çanakkale oldu. Yaklaşık bir aydır Çanakkale kıyılarında görülen Deniz Salyası için kurumlar hiçbir çaba göstermeyince; doğa devreye girdi.


Kurumlar Bir şey Yapmayınca.. Doğa Temizledi!

Marmara Denizi'nde şubat aylarında görülmeye başlanan ve yaklaşık 3 aydır etkili olan deniz salyası nedeniyle deniz üzerinde beyaz takalar oluştu. Deniz salyası özellikle liman içinde ve kıyı şeridinde etkili oldu. Balıkçılık başta olmak su canlılarına büyük zararlar verdi. Nisan ayı itibariyle Çanakkale’de de görülmeye başlayan Deniz Salyası balıkçı ağlarına büyük zararlar verirken yetkiler çözüm için çaba harcamadı.

 

İZMİT KÖRFEZİ’NDEN 38 GÜNDE 100 TON TEMİZLENDİ..

Çanakkale’de kamu kurumlar ve belediyeler Deniz Salyası’ndan kurtulmak için en ufak çaba harcamazken; İzmit Körfezi'nde görülen ve denizlerde balıkçılık faaliyetlerinin durmasına neden olan Deniz Salyası ile mücadele çalışması yürütmeye başladı. Kocaeli Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Deniz ve Kıyı Hizmetleri Şube Müdürlüğünce yapılan çalışma kapsamında, deniz denetim uçağıyla deniz salyasının etkili olduğu bölgeler tespit edildi.

 

Daha sonra belirlenen noktalara yönlendirilen ekipler, deniz süpürgesi ve amfibik araçların desteğiyle bunları toplanmaya başlandı. 38 gün içerisinde İzmit Körfezinden 100 ton Deniz Zalyası temizlendi. Denizden alınarak çuvallara doldurulan yapışkan madde, bertaraf edilmek üzere İzmit Atık ve Artıkları Arıtma Yakma ve Değerlendirme AŞ'ye gönderiliyor.

DENİZ SALYASI EKONOMİYE KAZANDIRILACAK!

İzmit körfezinde temizlenen Deniz Salyasını ekonomiye kazandırmak için çalışma başlatıldı.  Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Yılmaz, deniz salyasının kaynağı olan mikro alglerin ekonomiye kazandırılması için laboratuarlar çalışmalarına hız kazandırdı. Prof. Dr. Yılmaz, deniz salyasından aldıkları numuneleri mikrobiyolojik, toksikolojik ve kimyasal testleri yaparak, saf hale getirdi. Laboratuar sonuçlarına göre geliştirilecek deniz salyasının gübre, tarım ilacı ve temizlik malzemesi olarak kullanılması hedefleniyor.

 

ÇANAKKALE’DE KURUMLAR BİRŞEY YAPMAYINCA.. DOĞA TEMİZLEDİ!

Etkisi İzmit Körfezi’nde ağır olan Deniz Salyası 38 günde temizlenirken; Çanakkale’de ise kurumlar hiçbir çalışma yapmadı. Günlerdir denizin üzeri beyaz yapışkan madde ile kaplı kalırken; 9 Mayıs’ta başlayan ve 3 gün boyunca şiddetli esen Lodos Rüzgârı kurumların yapmadığını yaptı. Çanakkale’nin özellikle merkezdeki kıyıları, şiddetli esen Lodos rüzgârları etkisiyle büyük oranda temizlendi. Kıyılardan açık denize doğru sürüklenen Müsilaj tabakası, akıntıların etkisiyle dağıldı.

 

"RÜZGARA BAĞLI AKINTILAR DAĞILMASINI SAĞLIYOR"

Deniz Salyasının hava akımlarıyla dağılmasını değerlendiren ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, "Müsilaj oluşumunun denizel ortamda bulunma süresinin meteorolojik koşullardan ve akıntı hızından etkilendiğini daha önce de belirtmiştim. Özellikle 3 gündür devam eden şiddetli rüzgârın etkisiyle su yüzeyindeki karışım ve dalga hareketlerine bağlı olarak müsilaj oluşumunun dağıldığını görüyoruz. Rüzgâr etkisiyle oluşan primer kuvvetlere bağlı yüzeysel akıntılarda müsilaj oluşumunun belirli bölgelerde birikmesinden ziyade dağılmasını sağlıyor. Meteorolojik şartların bu şekilde devam etmesi bu oluşumunun sonlanmasında yardımcı olacaktır" dedi.




Bu haber 4983 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI