thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Kazdağı'nın Yeni Kabusu: Kısacık Altın Madeni

Tarih: 10-12-2018 06:10:24 Güncelleme: 10-12-2018 07:18:24 + -


Ayvacık’ın Kısacık köyü yakınlarında, yapılmak istenen Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesi için İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı 28 Haziran’da gerçekleşecek. Kazdağları Dayanışması tarafından yapılan açıklamada; "Yeni raporlarımızla İDK toplantısına katılacak ve itirazlarımızı sunacağız. İDK toplantısı sonrasında da süreci takip ederek yasal işlemleri sürdüreceğiz" denildi.


Kazdağı'nın Yeni Kabusu: Kısacık Altın Madeni

Pumice A.Ş. tarafından Ayvacık`ın Kısacık köyü yakınlarında, yapılmak istenen Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesi için İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılacak. 2015 yılında halkın mücadele verdiği Altın Madeni Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesi, son olarak 28 Haziran 2016’da İDK toplantısında ‘ÇED süreci durdurulmuştur’ kararı çıkmıştı. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün web sayfasında yapılan açıklamada, 18 Aralık’ta Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda İDK toplantısı yapılacağı duyuruldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada; “Çanakkale İli Ayvacık İlçesi sınırları içerisinde Pumice Madencilik A.Ş. tarafından yapılması planlanan 200805708 Ruhsat Nolu Altın Madeni Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi projesi ile ilgili 18/12/2018 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecektir ÇED Raporu İlgililere ve kamuoyuna duyurulur” denildi. Ayvacık Kıran Köyleri Çevre Platformu, Bayramiç Yeniköy Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği, Bozcaada Forum, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, İda Dayanışma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Kardeşliği, Koşuburnu, Güzelköy, Dağahmetçe, Akçin Köylüleri ve yöre halkı adına Kazdağları Dayanışması imzası ile açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, projenin uygulanacağın alan yakın olan bölgede akarsuların, yer altı sularının, baraj ve göletlerin etkileneceği belirtildi.

 

“BAKANLIK TARAFINDAN ÇED SÜRECİ DURDURULMUŞTUR”

Kazdağları Dayanışması’ndan yapılan açıklamada; “ÇED izni istenen alanının neredeyse tamamında verimli ormanlar yer alıyor. Çanakkale domatesi yetiştirilen tarlalar, Akçin Göleti ile sulanıyor. Ezine peyniri bu bölgede üretiliyor. Gargara Antik Kenti yine çok yakın.  Organik, doğal tarım ve eko/agroturizm faaliyeti yapılabilecek tertemiz araziler bu bölgede bulunuyor. İlk kez 2000’li yılların başında gündeme gelen ve ruhsatı birkaç kez el değiştiren proje için Maden İşleri Genel Müdürlüğü en son 2013 yılında Pumice Madencilik A.Ş’ye 200805708 No’lu İşletme Ruhsatı verildi. ÇED süreci başladığında, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından proje alanına yakın olan tüm köylerde bilgilendirme toplantıları düzenlendi ve altın madenciliğinin bölgeye vereceği zararlar anlatıldı. Çanakkale Çevre Platformu da destek verdi. Üç yıl önce, 3 Kasım 2015 tarihi için ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ duyurusu yapılmıştı. Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Çanakkale Barosu avukatları, Çanakkale İl Genel Meclisi üyelerinin de geldiği Kısacık Köyü’nde, civar köylerde yaşayanların ve bölgede faaliyette bulunan doğa koruma örgütlerinin tepkileri ve protestoları ile toplantı yaptırılmamış ve yoğun güvenlik tedbirlerinin yer aldığı bir ortamda,  halkın projeyi istemediğine dair tutanak tutulmuştu. Daha sonraki süreçte, bölgeye uzmanlar davet edilerek projenin olası etkileri hakkında raporlar hazırlanmış, imza kampanyaları, BİMER üzerinden projeye itiraz dilekçeleri gönderilmiştir. 28 Haziran 2017’de Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleştirilen İDK toplantısına Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Kırsal Çevre ve Orman Sorunlarını araştırma Derneği üyelerinden oluşan 4 kişilik bir ekip ile katılıp projenin bölgeye vereceği zararlar dile getirilmiş, itiraz dilekçeleri ve raporlar sunulmuştu. Toplantı sonrası Bakanlık tarafından ÇED süreci durdurulmuştur” denildi.

“SÜRECİ TAKİP EDEREK YASAL İŞLEMLERİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Ancak, Bakanlığın web sayfasında yer alan duyuru ile 18 Aralık tarihinde 2’nci İDK toplantısı yapılacağı öğrenilmiştir. Bölgede yer alan doğa koruma örgütleri olarak, Kısacık Altın Madeni Projesi süreci ile ilgili yöre halkını bilgilendirmek ve itirazlarımızı İDK toplantısında yeniden anlatmak üzere bir araya geldik ve gerçekleştireceğimiz faaliyetleri belirledik. Proje süresi 37 yıl olan, yılda 750 bin ton cevher ve 750 bin ton ekonomik olmayan kayaç çıkartılacak olan altın madeni projesinin ruhsat alanı 1197 hektar. Projede şimdilik çıkarma, kırma ve eleme faaliyetleri görünse de taşıma yerine ilerde cevher zenginleştirme tesisinin de yapılması muhtemeldir. İDK toplantısı öncesinde köyleri ziyaret edeceğiz, Bayramiç, Ezine, Ayvacık, Küçükkuyu’da bilgilendirme ve imza stantları kuracağız. Yeni raporlarımızla İDK toplantısına katılacak ve itirazlarımızı sunacağız.  İDK toplantısı sonrasında da süreci takip ederek yasal işlemleri sürdüreceğiz.




Bu haber 6994 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI