thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Kaşdemir: “Büyük Destanı Görmeyen Kalmayacak”

Tarih: 18-03-2021 09:54:12 Güncelleme: 18-03-2021 09:59:12 + -


Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı Dünya’nın En Çok Ziyaret Edilen ‘Açık Hava Müzesi’ Olacak


Kaşdemir: “Büyük Destanı Görmeyen Kalmayacak”

33.500 hektarlık ve 100 kilometre kıyı şeridine sahip olan Gelibolu Tarihî Alanı’nı bir açık hava müzesi şeklinde ele alarak ulusal ve uluslararası boyutta ‘anma turizmi’ destinasyonu oluşturmayı hedeflediklerini belirten Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir, “Dünyanın en iyi korunmuş savaş alanlarından biri olan Tarihi Alanı, aslına uygun olarak korumaya devam ederek potansiyelini artıracağız. Kovid -19 salgını sonrasında, hayata geçireceğimiz yeni projelerle ziyaretçi sayısını 4 milyona çıkarmayı ve dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi olmayı planlıyoruz. Böylece hem bölgemizin yapısal, kültürel ve kırsal kalkınmasını sağlayacağız hem de ülke ekonomimize turizm aracılığı ile sunduğumuz katkıyı önemli ölçüde artıracağız” dedi.

 

Önümüzdeki dönem projeleri ile ilgili de bilgi veren Kaşdemir, “Tespit edilmiş 25 şehitlik alanının ziyarete açılmasına ve şehitlerimize yaraşır düzenlemeler yapılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu sene Bigalı Kalesi restorasyonunu tamamlayacağız. Rotaları belirlenen yürüyüş yollarını 2020 yılı içerisinde tamamlayıp açılışını gerçekleştirdik ve bunlara yenilerini eklemeye devam ediyoruz. Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Kütüphanesi’ni de 2021 yılında açacağız” şeklinde konuştu.

 

Millî birlik ve beraberliğimizin harcı olan Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Tarihî Alanı’nı geliştirerek bir “açık hava müzesi” ne dönüştürmek misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alan Başkanlığı, hayata geçireceği yeni projelerle, Çanakkale ruhunu ve destanını daha fazla kişiye ulaştırmayı hedefliyor.

“ANMA TURİZMİ İLE BÖLGE VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYORUZ”

Ulusal ve uluslararası boyutta talep gören bir “Anma Turizmi” destinasyonu oluşturarak yörenin yapısal, kültürel ve kırsal kalkınmasını sağlamayı amaçladıklarını belirten Tarihî Alan Başkanı İsmail Kaşdemir : “Önemli bir bölümü doğal sit alanı olmak üzere 33.500 hektarlık ve 100 kilometre kıyı şeridine sahip olan Tarihi Alan’ımızda her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktayız. Tarihi Alan’ı bir açık hava müzesi şeklinde ele alarak, tarihi dokuyu gün yüzüne çıkartıyoruz. Bu milli emaneti koruyarak ve geliştirerek hem gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmayı hem de daha fazla ziyaretçiyi ağırlayarak bölge ve ülke ekonomimize turizm aracılığı ile önemli bir katkı sağlamayı hedefliyoruz. Çanakkale Boğazı su altı dalış turizmi içinde marka değere sahip önemli batıkları barındırmaktadır. Bu kapsamda Çanakkale Muharebeleri’nin sportif amaçlı dalış meraklılarınca ziyaret edilebilecek bir dalış noktası olması yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Bu doğrultuda bu sene içerisinde Majestic batığı dalışa açılacaktır. Çalışmalarına başladığımız ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceğimiz yeni projelerle ziyaretçi sayısını iki yıl içinde 4 milyona çıkararak, dünyanın en çok ziyaret edilen açık hava müzesi olmayı planlıyoruz. Bölge ekonomisine katkı anlamında pilot uygulama olarak başlattığımız lavanta bahçelerimizden elde ettiğimiz lavanta çiçeğinden kolonya ve lavanta yağı üreterek ve Tarihi Alan’da yer alan Başkanlığımız bünyesindeki zeytinliklerden birinci kalite doğal zeytinyağı üreterek ilk adımımızı attık. Buradaki deneyimlerimizle ürünlerin üretimi, daha fazla ürün edinimi ve etkin pazarlama yöntemleri ile ilgili stratejileri yenilikçi yaklaşımlarla gazi köylerimizdeki köylülerimizin ve küçük ölçekli üreticilere aktarımına yönelik proje ve faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Yerel halkın ürününü en iyi şekilde pazarlaması, ürün tanıtımı ve fiyat olarak diğer markalarla yarışabilmesi ve Tarihi Yarımada’ya ekonomik girdi sağlanması amacıyla Başkanlık olarak destek vermeye devam etmekteyiz.” şeklinde konuştu.

“TESPİT EDİLMİŞ 25 ŞEHİTLİĞİ VE ECDAT YADİGÂRI KÜLTÜREL MİRAS ALANLARINIZİYARETE AÇACAĞIZ”

Tarihi Alan sınırları içerisinde tespit edilmiş 25 şehitlik alanının ziyarete açılmasına, Başkanlığımızca tespiti yapılan 1920’li yıllarda mütareke zamanında yabancı devlet askerleri eliyle yıkılmış anıtların ihyası ve şehitlerimize yakışır düzenlemeler yapılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini ve en önemli öncelikleri olduğunu ifade eden Kaşdemir, önümüzdeki dönem hedefleri ve projeleri konusunda şunları söyledi: “Dünyanın en iyi korunmuş savaş alanlarından biri olan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın aslına uygun olarak korumaya devam ederek potansiyelini artıracağız. Bu kapsamda, Başkanlığımızca 2015 yılında başladığımız, son derece titizlikle yürüttüğümüz ve teşhir- tanzimine ilişkin projelendirme çalışmalarına devam ettiğimiz Seddülbahir Kalesi’nin restorasyonunda sona yaklaşılmıştır. 18 Mart 2018’de açılışını yaptığımız Kilitbahir Kale Müzesi’nin ardından Bigalı Kalesi’nin restorasyon ve teşhir-tanzimini2021 yılı içerisinde tamamlayıp vatandaşlarımızın ziyaretine açmayı planlıyoruz. Böylece Tarihi Alan kale ziyaret rotasının büyük bir kısmını tamamlamış olacağız. Ayrıca her yıl binlerce kişiyi ağırladığımız tarihî yürüyüş yolu güzergâhlarına yenilerinin eklenmesi noktasında projelerimizin ilk etabını da 2020 yılı içerisinde Arıburnu Yürüyüş Güzergahı ile yaptık ve açılışını gerçekleştirdik. Bu yürüyüş güzergahını yaparken doğaya zarar vermeden, tek bir beton unsur kullanmadan ve alanın doğal dokusuna uygun olarak yapılması, Arıburnu Yürüyüş Güzergahı’nı hem ulusal hem de uluslararası benzer yürüyüş yolları içerisinde öne çıkarmaktadır. 2021 yılı içerisinde ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşları boyunca görev yaptığı mevziileri içerisine alan Mustafa Kemal Yürüyüş Yolu adı ile yeni bir yürüyüş güzergahını daha ziyaretçilerimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz. Bununla birlikte Tarihi Alan’a gelen ziyaretçilerin Çanakkale ruhunu daha iyi özümseyebilmeleri adına siper canlandırmalarının olacağı, ziyaretçinin siper içinde yürüdüğü ve bu canlandırmalar ile savaşı bire bir yaşayacağı alanları bu yıl içerisinde oluşturmayı planlıyoruz. Diğer yandan, Çanakkale Savaşları tarihini gelecek nesillere en iyi şekilde aktarabilmek için ulusal ve uluslararası araştırmacılara yönelik çağdaş kütüphanecilik anlayışı çerçevesinde kullanıcı odaklı, nitelikli kütüphanecilik hizmetlerinin verilebileceği özelliklere sahip Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Kütüphanesi’nin de bu yıl içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. Bu projenin ilk adımı olarak, 2016 yılı içinde ünlü Çanakkale Araştırmacısı ve Koleksiyoneri Uğural Vanthoft'un arşivini Başkanlığımız kütüphanesine kazandırmıştık. Ayrıca uluslararası arenada da iş birliği sağlamak için Londra Kraliyet Savaş Müzesi, Avustralya ve Yeni Zelanda Ulusal Savaş Müzeleri ile de arşivlerinin paylaşılması yönünde görüşüyoruz.”

“AKILLI ZİYARET UYGULAMALARINI TARİHİ ALAN’DA SUNACAĞIZ”

Teknoloji tabanlı bir alan yönetim modeli olan Alan Yönetim Uygulaması’nı da yıldan yıla tamamlayarak daha kaliteli bir ziyaret deneyimi sunmayı planladıklarını söyleyen Kaşdemir, şöyle devam etti: “Akıllı şehircilik uygulamaları sayesinde ziyaretçilerimiz internet üzerinden ziyaretleri için randevu alabilecekler, alanda gezerken cep telefonları ile tarihsel bilgilere ulaşabilecekler, güvenli ve sağlıklı ziyaret yapabilmeleri için erken uyarı ve anlık bilgilendirmelere basit bir şekilde ulaşabilecekler. Ziyaretlerini bu sisteme göre kurgulayarak daha konforlu bir ziyaret deneyimi yaşamalarını amaçlıyoruz.”

ÇANAKKALE SAVAŞLARI MOBİL MÜZESİ YOLLARDA ‘AL SANCAĞIN DALGALANDIĞI HER YERDİR ÇANAKKALE’

2020 Temmuz ayında hayata geçirdiğimiz Çanakkale Savaşları Mobil Müzemiz ile Çanakkale ruhunu “Al Sancağın Dalgalandığı Her Yerdir Çanakkale” ülküsüyle 81 ilde 7’den 77’ye herkese ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda Türkiye turuna devam eden mobil müzemiz yola çıktığı ilk günden bugüne kadar 68 ilde 79 binden fazla ziyaretçiyi ağırlamıştır. Hedefimiz Çanakkale ruhunu mayıs ayı sonuna kadar 100 binden fazla kişiye ulaştırmayı hedefliyoruz”




Bu haber 3862 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI