thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



GESTAŞ Zarar Ettikçe Zam Yapıyor!

Tarih: 27-05-2019 06:33:15 Güncelleme: 27-05-2019 07:06:15 + -


GESTAŞ kötü yönetiliyor. Kötü yönetim sonrası zarar ediyor. Zarar vatandaşın sırtına zam ile yükleniyor. 2018 bilançolarında 9 milyon lira zarar ettiği açıklanan GESTAŞ 2018 yaptığı iki zammın ardından 2019'da da çareyi zam yapmakta buldu.


GESTAŞ Zarar Ettikçe Zam Yapıyor!

Sayıştay raporlarında da açıkça görüldüğü gibi Siyasetin ve Bürokrasinin finansörü olan GESTAŞ, geçmişte Feto'nun düzenledi Türkçe olimpiyatlarının, siyasilerin boy gösterdiği iftar yemeklerinin, valilerin özel harcamalarının, denizcilik ile ilgili olmayan ve siyasileri hizmet eden satın almaların sponsoruydu. Bu kötü niyetli harcamalardan dolayı GESTAŞ'ın zamlarına halkın tepkisi büyük oluyor.

 

SAYIŞTAY RAPORLARINDA KÖTÜ YÖNETİM BELGELENMİŞTİ

Sayıştay raporlarında da tespit edildiği gibi siyasilerin ve bürokrasinin finansörü haline getirilen GESTAŞ, her zarar ettiğinde çareyi Boğaz Geçiş ücretlerine fahiş zamlar yapmakta buldu. Öyle ki; aynı mesafede Türkiye'nin en pahalı deniz ulaşımını hem Çanakkale halkı hem de Turistler bu bedeli ödüyor! 2016-2017 yıllarında gemi kazaları ile gündemden düşmeyen GESTAŞ, 2018 ve 2019 yıllarında ise fahiş zamlarla tepkileri üzerine çekmeye devam ediyor. Kamuoyunu derinden sarsan GESTAŞ'ın Sayıştay Raporlarında GESTAŞ'ın bütçesinin nasıl siyasilerin ve bürokrasinin finansörü haline geldiği ortaya çıkmıştı. Öyle ki; Çanakkale Valiliğinin düğünlerde taktıkları altınlar, Valilik konutuna alınan salıncaklar, Ağırlama ve konaklama giderleri altında harcanan paralar dudak uçuklatmıştı.

 

İKİ GEMİNİN KİRALAMA BEDELİ 28 MİLYON DOLAR!

GESTAŞ'ı özellikle kiralık gemilere Dolar üzerinden yaptığı kira ödemelerinin sarstığı ortaya çıkmıştı. Geçtiğimiz yıl siyasi kriz ile birlikte hissedilmeye başlayan Ekonomik kriz nedeniyle 3,90 civarında olan dolar kuru Nisan ayı itibariyle tırmanışa geçmiş Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler arifesinde 7,20 TL'ye ulaşmıştı. Yaşanan yüksek döviz kurları karşısında Türk Lirası yüzde 60 oranında değer kaybederken GESTAŞ'ın da aynı şekilde zarar etmeye başladığı ortaya çıktı.

Önceki Genel Müdür Hasan Yörükçü zamanında 2009 yılında iki gemi 10 yıllığına kiralanarak GESTAŞ Filosuna katılmıştı. Bu iki gemi için GESTAŞ 10 yıl süre içerisinde toplamda 27 Milyon 922 Bin 500 dolar kira bedeli ödemeyi taahhüt etmişti. Bunun yanında GESTAŞ bünyesinde halen kaç geminin kiralık olduğu ve bu kiralık gemilere ne kadar para ödendiği ise net olarak bilinmiyor.

 

SİYASİLERİN VE BÜROKRASİNİN FİNANSÖRÜ OLDU!

Çanakkale'de büyük tepki çeken 2015 YILI Sayıştay raporunda; GESTAŞ bünyesinde çalışması için işe alınan 27 kişi; Vali Konağı, Valilik, İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresi ve Ermeni Kilisesinde görevlendirildiği ortaya çıkmıştı. Söz konusu 27 personelin GESTAŞ'a maliyetinin ise yıllık 796 Bin 879 Lira 20 kuruş olduğu ortaya çıkmıştı!

 

Ağırlama ve konaklama giderleri altında 5 Milyon TL harcaması ile dikkat çeken GESTAŞ Yönetiminin ayrıca birçok kişiye araç tahsis ettiği, bu araçların da kiralık olduğu,hatta bu araçların kimlere teslim edildiğinin dahi bilinmediği yine Sayıştay raporlarında ortaya çıkmıştı.

 

Seçim dönemlerinde siyasilerin kampanya kapsamında boğaz geçişlerinden ücret almayan GESTAŞ'ın bu ayrıcılığı ayrıca birçok kişi ve kuruma da sağladığı buradan da 1 milyon TL'nin üzerinde zarar ettiği yine Sayıştay raporlarında yer alıyordu.

VALİLİK KONAĞINA SALINCAK, DÜĞÜNLERE ALTIN!

2015 yılı Sayıştay raporlarında Hastane Bayırında bulunan eski Vali Konağı için yapılan harcamaların da olduğu dikkat çekiyordu. Öyle ki; Çanakkale Valisinin onayı ile GESTAŞ’a vali konağı havuzuna ahşap döşenmesi işi için 25 bin 370 TL harcatılmış. Havuz harcaması dışında Valilik konağında kullanılmak için bir de ahşap salıncak alınmış. Ahşap salıncak için GESTAŞ’a 10 bin 856 TL ödettirilmiş. Valilik makamı tadilatı için 45 bin 856 TL tutarında da tadilat ve mal alımı gerçekleştirilmiş. Bu kadar tadilat ve masraftan sonra Valilik konağı Atatürk Caddesinde yeni yapılan konuta taşınması da dikkat çekici bir gelişme olmuştu!

 

Sayıştay düğünlerde Valilerin taktıkları bu altınlarında GESTAŞ’a fatura ettirildiğini ortaya çıkardı. 2015 yılında düğünlere katılarak yuva kuran çiftlere takılan çeyrek ve yarım altınlar için GESTAŞ 3 bin 486 TL ödemiş. Valilik misafiri olarak çeşitli yerlerde konuklayan misafirler için 159 bin 343 TL tutarında da konaklama gideri GESTAŞ’a fatura ettirilmiş.

ASLİ GÖREVİNİN DIŞINDA OLDUĞU HER İŞ GESTAŞ'A ZARAR YAZDI!

Bugüne bakıldığında GESTAŞ'ın sponsor olduğu tüm sosyal sorumluluk projeleri de fiyaskoya döndü! Örneğin Çanakkale kordonda bulunan Sağlık Sıhhiye binası! Valilik talimatı ile bir günde Piri Reis Müzesine dönüştürülmesine karar verildi. Tadilatlar, masraflardan sonra açılır diye bekleniyordu!

 

221 KİTABA 28 BİN LİRA HARCANDI

Çanakkale Savaşları 100. Yıl etkinlikleri kapsamında, Piri Reis Müzesinin kurulmasına ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle harcamalar yapıldı. Harcamalar temsil ve ağırlama gideri olarak hesaplara işlendi. Müze için yapılan harcamalarda Yerli ve yabancı kaynakların temini için KDV hariç 41 bin 303 TL ve fatura ile 221 adet kitaba 28 bin 227 TL harcama yaptı. 2014 yılında kısa süreliğine açılışı yapıldıktan sonra kapatılarak tadilata alınan ve bugün hala kapalı olan Piri Reis Müzesinin ne zaman tam anlamıyla faaliyete geçeceği ise bilinmiyor.

 

169 BİN LİRALIK SERGİ AÇTILAR, GİDEN OLMADI!

100.yıl etkinlikleri kapsamına Palamut depolarında Hermann Nitsch Sergisi açılmıştı. Serginin Çanakkale’ye getirilmesi için harcanan paralar bir kenara; serginin gerçekleştiği salon bir başka derneğe tahsis edildiği ortaya çıkmıştı! Sergi salonunun bir başka derneğe tahsis edilmiş olmasından dolayı vatandaşlarında ilgi göstermediği sergi daha sonra iptal edilmişti. Tüm bu sergi için GESTAŞ’ın kasasından toplam 168 bin 626 TL çıktığı yine Sayıştay raporlarında ayrıntılı olarak yer aldı.




Bu haber 11133 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI