thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



GESTAŞ Patronuna Hesap Vermemiş!

Tarih: 09-03-2020 06:26:54 Güncelleme: 09-03-2020 07:39:54 + -


İl Genel Meclisi üyeleri; Para istenirrken Muhatap alınıyor; bilgi isterken Muhatap alınmıyor..!


GESTAŞ Patronuna Hesap Vermemiş!

İl Genele Meclisinde GESTAŞ'a tepki büyüyor.  GESTAŞ yeni gemi alımı için İl Genel Meclisinden alınacak krediye kefil olmasını istedi. Bu istek İl Genel Meclisinde CHP oyları ile red edildi. Sebebi ise GESTAŞ'ın İl Genel Meclisinin istediği bilgilere cevap dahi vermemesi . GESTAŞ Yeni gemi alımı için para istiyor ama İl Genel Meclisi harcamalar ile ilgili bilgi istediğinde Ticari sır diyerek cevap vermiyor.

 

İl Genel Meclis Başkanlığı olarak GESTAŞ'tan bir yıldan buna resmi yazılar ile bilgi isteniyor. Bu bilgilerin büyük bir bölümü Bütçe ve harcamalar ile ilgili . GESTAŞ'ın en büyük ortağı olan İl Genel Meclisine bilgi dahi verme gereği duymaması İl Genel Meclisinden büyük tepki topladı. Özellikler CHP Grubu GESTAŞ'ın mali tablosunun kendilerinden gizleniyor olmasına büyük tepki gösteriyor. Bu güne Kadar Meclis Başkanlığı olarak GESTAŞ'a yazılan resmi yazılarla "GESTAŞ hangi Gayri Menkullere hangi bedeller ile sahip oldu? Hangi sosyal faaliyetlere ve kimlere ne kadar sponsor oldu? Ne kadar ve nerelere temsil gideri olarak harcama yapıldı? Kaç lira geliri var? Borcu Ne kadar? Alınacak Gemiler hangi firmadan ve hangi satın olma usulü ile yapılacak ? " gibi sorular yönetti. Bu soruların büyük bir bölümüne cevap dahi verilmedi. Verilen tek cevap ise " Şirket sırrıdır. Paylaşılamaz " olmuş. Fakat bir Kamu şirketi olan GESTAŞ'ın şu andan en büyük ortağı olan İl Genel Meclisi patronu konumunda. Bu şartlarda GESTAŞ'ı yönetenler patronlarına hesap dahi vermemiş. Fakat aynı GESTAŞ 4 yeni gemi alımı için alacağı kredi için  İl Genel Meclisinde kefil olmasını istemiş. Bu teklif ise yapılan olma sonucu red edilmiş.

İl Genel Meclisi 1 Ekim 2018 günü GESTAŞ'a Gelibolu İskelesi yapım işi için 36 Milyon TL borçlanması konusunda kefil olmuştu. İl Genel Meclisinin kefil olması sonucunda GESTAŞ yönetimi borçlanmaya gitmişti. O dönemde artan dolar kuru karşılığında GESTAŞ tarifelerine peşi sıra zamlar yapılmış, konu işadamlarının bile tepkisini çekmişti

 

5 AY SONRA BORÇ İÇİN KEFİLLİK İSTENDİ.. VERİLEN KEFİLLİKTEN BİLE VAZGEÇİLDİ!

GESTAŞ'ın bankalardan 36 milyon TL borçlanmasına kefil olan İl Genel Meclisi, 5 ay sonra yine GESTAŞ yönetimi borcun 40 milyon TL'ye yükseltileceğini bu sebeple yeniden kefil olunması talebinde bulundu. Durumu görüşen İl Genel Meclisi GESTAŞ'ın borç batağında olduğunu, borçların sürdürebilir olmadığı ve mali yapısının bozuk olması gerekçesi ile yeni kefillik talebine borç vermediği gibi, 5 ay önce verdiği borca kefillik kararını da iptal etmişti!

 

1 YIL SONRA YİNE KEFİLLİK..

Bu olayların üzerinde 1 yıl geçti. CHP İl Genel Meclisinde çoğunluğu yakaladı. Son aylarda ise GESTAŞ'ın filosuna 4 yeni katmak istediği gündeme geldi. GESTAŞ Yönetimi hazırladığı raporları ve Gemi almak için borçlanma için gerekli olan Kefil olunm edtalep ile İl Genel Meclisine başvurdu.

 

SERT TARTIŞMALAR YAŞANDI!

İki aydır gündemi işgal eden GESTAŞ'a Gemi alımı için gerekli olan kefillik konusu bugün İl Genel Meclisinde gündeme geldi. Geçtiğimiz ay Plan ve Bütçe Komisyonunca incelenen talep meclise geldiğinde sert tartışmalar yaşandı.

 

GESTAŞ'A YİNE KEFİL OLUNMADI!

Plan ve Bütçe Komisyonu incelediği hesaplar sonrasında İl Genel Meclisine olumsuz rapor verdi. Rapora itiraz eden AK Parti ve MHP meclis üyelerine rağmen; GESTAŞ'ın mali yapısının halen kötü durumda olduğu, İl Genel Meclis bütçesinin yetersiz olması gibi sebeplerle CHP İl Genel Meclis üyeleri Kefillik talebini olumsuz görüş bildirdi. Yapılan oylama sonunca muhalefetin 16 oyuna karşılık CHP'li meclis üyeleri 18 hayır oyu vererek GESTAŞ'a kefil olunmasına izin vermedi.

 




Bu haber 5155 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI