thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



CHP'de Cevap Aranan Sorular..

Tarih: 09-07-2018 07:35:28 Güncelleme: 09-07-2018 07:40:28 + -


Genel Başkanının ve Genel Başkan Yardımcısının posterlerini asmak istemeyen ilçe başkanı kim? "Oyunuzu Muharrem İnceye verin, CHP'ye vermeseniz de olur" diyen Parti yöneticileri, Belediye Başkanları ve ilçe başkanları kimler? CHP'nin oyları İYİ partiye, HDP'ye hatta Cumhur İttifakının iki ortağı AK Parti ve MHP'ye neden gitti?


CHP'de Cevap Aranan Sorular..

Genel Başkanının ve Genel Başkan Yardımcısının posterlerini asmak istemeyen ilçe başkanı kim?

"Oyunuzu Muharrem İnceye verin, CHP'ye vermeseniz de olur" diyen Parti yöneticileri, Belediye Başkanları ve ilçe başkanları kimler? CHP'nin oyları İYİ partiye, HDP'ye hatta Cumhur İttifakının iki ortağı AK Parti ve MHP'ye neden gitti?

 

24 Haziran seçimlerinde seçmen birçok partiye, mesajlar verdi. CHP'nin iddialı olduğu illerin başında geldiği Çanakkale'de seçmen sayısının 18.000 artmasına rağmen yaşanan oy düşüşü, beraberinde cevap verilmesi gereken soruların ortaya çıkmasına neden oldu. Bu soruların cevaplarını bulmak için seçimde ortaya çıkan rakamların doğru okunması gerekiyor.

 

NEDEN OYLAR DÜŞTÜ?

1 Kasım seçimlerinde 134.957 oy alan CHP'nin oyu 24 Haziran seçimlerinde 125.309'a düştü. Bu düşüşün sebebi parti içi muhalefete göre aday belirlenirken ön seçim yapılmaması? Bir kesime göre aday gösterilen isimlerin yanlış olması ve Milletvekili olan Bülent Öz'ün aday gösterilmemesi... Bir kesime göre il ve ilçe örgütlerinin yeterince çalışmaması... Hatta seçimin yürüten kurulların başındaki isimlerin partiyi yanlış yönlendirdiği söylemleri de var. Bir kesime göre de parti içi çatışma nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Muharrem İnce'ye oy verip partiye oy verilmemesi... Bunların hangisinin doğru tespit olduğu ise gelecek için, CHP'de cevabı bulunması gereken soruların başında geliyor. Öyle ki; 10 ay önce yapılan 16 Nisan referandumunda hayır bloğunun aldığı 213.991 oyu, 24 Haziran'da CHP'nin başı çektiği Millet İttifakının koruyamadığı gözlendi.

MUHARREM İNCE'YE OY VERENLER CHP'YE NEDEN OY VERMEDİ?

24 Haziran seçimlerinde Muharrem İnce Çanakkale'de 158.944 oy alırken, CHP 125.309 oy aldı. Yani Muharrem İnce'ye oy verip CHP'ye oy vermeyenlerin sayısı 33.635. Bu farkın halkın içinde oluşan doğal hareketten çok, örgütlü bir çalışmanın ürünü olduğu iddia ediliyor. Yani CHP'de birileri partiye oy verilmemesi için çalıştı tezi gündeme geliyor.  Eğer Muharrem İnce'ye oy verenler CHP'ye oy verseydi CHP, Çanakkale'de açık ara birinci parti olacaktı.

 

CHP ye oy vermeyen "33.635 oy nereye gitti" analizinde ise karşımıza ilginç bir sonuç çıkıyor. İYİ parti Çanakkale'de Meral Akşener'den 19.240 fazla oy alıyor. Yani CHP'nin oylarının büyük bir bölümü İYİ partiye gitmiş görünüyor. Çanakkale'de 12.797 oy alan HDP'nin, adayı Selahattin Demirtaş'ın oyu ise 6.045... 1 Kasım seçimlerine göre oyunu iki kat arttıran HDP, CHP'den 6.700 civarında oy almış... İYİ parti ve HDP'ye giden oyların yanı sıra 7.000 civarında daha CHP'den kaçan oy var. "Bunlar nereye gitti?" sorusunun cevabı ise oldukça vahim; oyların Cumhur İttifakının partileri Ak Parti ve MHP'ye gitmesidir.

 

Peki,  CHP'de ne yaşandı da seçmen, partilerinin yerine Cumhur İttifakına oy vermeyi seçti?

İDDİALAR VAHİM!

Bu sonuçların ortaya çıkmasına neden olan süreçte nereler yaşandı?

 

Bu soruya cevap ararken karşınıza en belirgin olarak çıkan gerçek, aday belirleme süreci olarak gösteriliyor. CHP'de ön seçim beklentisi büyüktü fakat bu, genel merkez kararı ile olmadı. Hatta 7 Haziran sürecinde ön seçim ile 2. sıraya yerleşen Bülent Öz'ün liste dışı bırakılması parti içinde fikir çatışmasının başlangıcı oldu. Bülent Öz taraftarları sosyal medyadan bu duruma büyük tepki gösterdi. Oy düşüşünü getiren sonuca giden sorun burada başladı. Aslında ilk planda CHP'de Biga tercihi doğru gibi göründü. Ak Parti, İyi Parti ve MHP'nin ilk iki sırada Biga'ya yer vermeyip merkeze yüklenmesine karşın, CHP’nin ikinci sıraya Biga'yı yerleştirmesi doğru gibi görüldüyse de 24 Haziran'da çıkan sonuca göre Biga'da seçmen sayısının artmasına rağmen oy sayısındaki düşüş, Biga tercihinin doğru planlanmadığını gösterdi.

 

Seçimden sonra parti çevrelerinde değerlendirmeler yapılırken, ortaya atılan iddialar ise oldukça vahim. İddialara göre bazı ilçe belediye başkanları ve ilçe başkanlarının "oyunuzu Muharrem İnce'ye verin de partilerden hangi partiye verirseniz verin" sözleri ile seçmen karşısına çıktığı ileri sürüldü.

Yine iddialara göre bazı ilçe başkanları Muharrem İnce'nin posterlerini ilçelerine asarken, Genel Başkan ve Çanakkale'den aday olan Genel Başkan Yardımcısının posterlerini asmadıkları ileri sürüldü. Parti yönetimlerinin seçim sürecinde sessiz kaldığı bu durum, eleştiri oklarının il başkanına çevrilmesine neden olmaya başladı. Önümüzdeki günlerde yapılacak parti danışma kurulu toplantılarında,  gündemin merkezine "iç hesaplaşma"nın oturması kesin gibi gözüküyor.

 

BELEDİYE SEÇİMLERİ NE OLACAK?

CHP'de 24 haziran seçimlerinin kaosu yaşanırken, parti örgütlerinin tamamında 9 ay sonra yapılacak olan Yerel Seçimlerin telaşı başladı. Birde bunan iktidarı kanadının seçimleri öne alacağı haberi eklenince, sorular yeniden sorulmaya başlandı. Adaylar nasıl belirlenecek? Kimler aday olacak?  Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan resmen Çanakkale Belediye Başkanlığına aday olabileceğini açıkladı. Bunun dışında aday adaylarının çıkması beklenen CHP'de 4 dönem rakipsiz olan Ülgür Gökhan'ın nasıl bir strateji izleyeceği merak konusu. Ülgür Gökhan'ın yeniden adaylığı konusunda belirleyici olacağı konu ise ; "Genel Başkanının değişecek mi ?" sorusuyla paralellik taşıyacağı yorumları yapılıyor.

 

CHP'LİNİN CHP'YE YAPTIĞI AK PARTİ BİLE YAPAMIYOR....

Çanakkale'de 24 Haziran seçim sonuçlarına göre CHP Çanakkale Merkez'de 34 bin 866 aldı. Buna karşılık Cumhur ittifakından bulunan Ak Parti 20.635, MHP ise 5031 oy aldı. Merkezde bütün partiler önceki seçimlere göre oy kaybetmiş. AK Parti ve MHP toplamı CHP kadar etmiyor. 9 ay sonra yapılacak yerel seçimlerde CHP'nin ezici bir üstünlüğü var. Adayı kim olursa olsun CHP merkezde seçimi kazanmaya en yakın parti. Fakat partinin içindeki karışıklık yerel seçimler öncesi CHP'nin en büyük problemi. 24 Haziran sonuçları ile parti resmen karıştı. Herkes birbirini suçluyor. Genel Başkanlık tartışması hat safhada. Bu tartışma yerele de yansıyor. Genel Başkanlıktaki Cepheler yerelde de var. İki cephe arasında yaşanan çatışma CHP'nin yereldeki üstünlüğünü tehdit ediyor. Bir Cephede var olan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, diğer Cephede Ülgür Gökhan'ın adaylığına karşı çıkan muhalefet. Birileri ön seçim istiyor. Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan şimdiden Çanakkale Belediye Başkan adaylığını açıklıyor. Kısacası CHP lilerin CHP'ye yaptığı Ak Partinin yapması imkânsız.




Bu haber 5822 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI