thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çevreciler Yarın Eylem Yapacaktı.. Valilik Yasakladı!

Tarih: 25-07-2020 11:42:17 Güncelleme: 25-07-2020 12:08:17 + -


Çanakkale Çevre Örgütleri yarın Kazdağları'nın Kirazlı-Balaban bölgesinde ağaç kesimini engellemek için başlattıklar Su ve Vicdan Nöbeti'nin 1.yıldönümü için eylem yapacaktı. Çanakkale Valiliği ise son dakika da aldığı kararla her türlü eylemi yasakladı. Çevre örgütleri yasak kararına sosyal medyada büyük tepki gösterdiler.


Çevreciler Yarın Eylem Yapacaktı.. Valilik Yasakladı!

Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik Kazdağları'nın Kirazlı/Balaban bölgesinde siyanürlü altın işletmeciliği yapmak için ağaç katliamı gerçekleştirmişti. Ağaç katliamı üzerine Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisince 26 Temmuz 2019'da Su ve Vicdan Nöbeti başlatılmıştı. Siyanürlü altın madenciliğine ve ağaç katlimanını engellemek için başlatılan nöbet kısa sürede ülke sınırlarını aştı.

 

1.YILDÖNÜMÜNDE BALABAN'DA BULUŞMA VARDI! YASAKLANDI

Su ve Vicdan Nöbeti'nin 1.yıldönümü nedeniyle Çanakkale çevre örgütleri, 9 aydır ruhsatsız bir şekilde bölgede bekleyen Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik şirketlerinin bölgeyi tahliye etmesi için eylem yapma karar almıştı. Vatandaşlara da eyleme katılma çağrısı yapan Çevre Örgütleri, Balaban Çeşmesi önünde eylem gerçekleştirecekti. 

 

DÜN GECE ALINAN YASAK KARARI!

Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madenciliğin bölgeyi tahliye etmesi için dün sergi açmış bugünde kitlesel basın açıklaması yapacaklardı. Fakat devreye Çanakkale Valisi İlhami Aktaş girdi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş'ın talimatıyla bugün saat 00.01 itibariyle 31 Temmuz 2020 saat 23.59'a kadar her türlü eylemin yasaklanma kararı alındı. Alınan yasak kararı ise çevrecilere tam da basın açıklaması yapmak üzereyken telefon açılarak bilgi verildi.

 

BULUŞMA İÇİN ŞEHİR DIŞINDAN GELENLER ÇANAKKALE'YE SOKULMADI

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş'ın aldığı yasak sebebiyle Balaban'daki buluşmaya şehir dışından araçları ve otobüsleri ile gelmek isteyen vatandaşlarında il merkezine girmesine izin verilmedi. Çevre örgütleri yayınladıkları video ile güvenlik güçleri tarafından kendilerine hiç bir açıklama yapılmaksızın Çanakkale Merkeze giriş yapmalarının engellediğini saatlerdir Gelibolu'nun dışında tutulduklarını açıkladılar.

 

VALİ AKTAŞ'IN YASAĞINA ÇEVRECİLERDEN TEPKİ

Çanakkale Valisi İlhami Aktaş'ın aldığı yasak kararı Çevre örgütlerinin de tepkisini çekti. Basın açıklaması yapmaları engellenen çevre örgütleri ve doğa severler alınan yasak kararını sosyal medya üzerinden eleştirerek tepki gösterdiler.

 

YASAK KARARI DÜN ALINDI.. AZ ÖNCE AÇIKLANDI!

Çevre Örgütlerinin basın açıklaması Vali İlhami Aktaş'ın aldığı yasak kararı ile iptal edilirken alınan yasak kararı ise Valilik web sitesine az önce yüklendi. Çanakkale Valiliği internet sitesinden yapılan açıklamada;

 

"5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nu 11. Maddesinin c fıkrasında; “İl sınırları içerisinde huzur ve güvenliği, kişi dokunulmazlığını, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi Valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için Vali gereken karar ve tedbirleri alır.” denilmektedir.
 
2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. Maddesi ve 19. Maddeleri ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11 .Maddesi hükümleri gereğince; Valilik ve Kaymakamlık makamlarının uygun göreceği etkinlikler hariç olmak üzere Çanakkale il sınırları içerisinde (İl Merkezi, İlçeler, Polis ve Jandarma sorumluluk bölgelerinin tamamı) 25/07/2020 tarihi saat 00:01 ‘den 31/07/2020 tarihi saat 23:59’a kadar yedi (7) gün süre ile meydan, cadde, sokak, yol, park gibi umuma açık alanlarda Miting, Açık Yer Toplantıları, Gösteri Yürüyüşleri, Protesto Eylemi, Basın Açıklamaları, Stant Kurma, Bildiri Dağıtımı, Toplu Karşılama ve uğurlama etkinlikleri vb. türdeki her türlü eylem ve etkinlikler YASAKLANMIŞTIR." ifadeleri yer aldı.



Bu haber 3156 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI