thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Caretta Caretta “Dilek” Doğal Ortamına Bırakıldı

Tarih: 20-10-2017 13:12:35 Güncelleme: 21-10-2017 13:40:35 + -


Çanakkale sahilinde başından ağır yaralı halde bulunan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası, Sea Life İstanbul'da, veterinerler tarafından gerçekleştirilen ikinci ameliyatın ardından sağlığına kavuştu. Caretta caretta dilek isimli kaplumbağa yaklaşık 3 yıl aranın ardından doğal ortamı olan denize bırakıldı.


Caretta Caretta “Dilek” Doğal Ortamına Bırakıldı

Yaklaşık 3 yıl önce Çanakkale sahilinde başından ağır yaralı halde Dilek isimli bir kız çocuğu tarafından bulunan Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağası Dilek, Türkiye’nin ilk ve tek Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’ne sahip akvaryumu SEA LIFE İstanbul’da başından geçirdiği 2 operasyon ve uzun süren bir rehabilitasyon sürecinin ardından sağlığına kavuştu. Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası Dilek sağlığına kavuşmuş bir şekilde bugün, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) de işbirliğiyle Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağası Dilek,  Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesi Dalyan sahilinden bırakılarak, denize kavuşturuldu.

ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUM) Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, "Dilek isimli kaplumbağa, bundan tam yaklaşık 3 yıl önce bize bildirildi. Gerçekten çok kötü durumdaydı. Yaşama umudu yoktu. O zamanki adı Turkuaz olan şimdiki adı SEA LIFE olan kurum talep etti. 'Biz bakabiliriz' dedi.Onlara biz bunu aktardık. Merkezimizin bakım rehabitilasyon imkanları olmadığı için, tabi bu bakım kararını verirken  Doğa Koruma Milli Parklar Çanakkale Şube Müdürlüğü  ve bizim  veteriner hekimimiz Özay Bey'le birlikte karar verdik bu nakil işlemine.  Nakil işlemide ilgili kamu kuruluşu tarafından gerçekleştirildi. 3 yıl içersinde bu hayvan gerçekten iyileşti. Denize salınabilecek pozisyona geldi. Epey bir ağırlık artışı olmuş. Kilo kazanmış. Kendi başına beslenip bulabiliyor. Artık denize salınmasında bir sakınca yok. Bizde bugün denize salmaya karar verdik" dedi.

SEA LIFE Pazarlama Müdürü Aydan Alboğa Uslu ise, "Dilek'le ilgili bizim 3 yıllık bir hikayemiz var. Dilek Çanakkale'de 3 yıl önce Dilek isimli bir genç kız tarafından bulundu. Onun ismini verdik. Üniversiteyle yaptığımız işbirliğiyle Dilek'in 3 yıl boyunca SEA LIFE Akvaryum'da bakımını üstlendik. Akvaryumumuz Türkiye'nin ilk ve tek özel rehabitilasyon merkezi. Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından belgeye sahip. Uzman hekimlerimiz, veteriner hekimlerimiz ve küratörümüz eşliğinde 3 yıl boyunca çeşitli bakım süreçlerinden geçti. İlk bir yılı karantinada olmak üzere. Ondan sonraki iki yıl içerisinde de kaplumbağa hastanesinde verdiğimiz özel alanda verdiğimiz özel bir bakım gerçekleşti. Bulunduğunda pek yaşama şansı yoktu. Kafatasında derin yaralar ve kemik kırıkları vardı. Önce onlar tedavi edildi. Süreç içerisinde beslenme konusunda uzman arkadaşlarımız elleriyle besledi. Çünkü çiğneyemiyordu gıdaları. Ezerek, pipetlerle çok özenli ve çok özel bir bakım gösterdiler. Dilek şuanda sağlığına kavuştu. Yaklaşık 3 yıl önce bize geldiğinde 20 kiloydu, şuanda yaklaşık 40 kilogram bir ağırlıkla denizde doğal hayatı sürdürmeye hazır hale getirdik. Daha önce de akvaryumumuzda 2 tane hayati tehlikesi bulunan kaplumbağanın bakımını üstlenmiştik. Onları da Mersin sahilinden yine bulundukları yerden salmıştık.Bu konuda benzerlerinden farklılaşan özellikle kaplumbağa hastanemizden kaplumbağaların doğal hayatına dönüş hizmeti veren özel bir durumumuz var. Bu konuda da destek verebildiğimiz için mutluyuz" diye konuştu. Konuşmaların ardından veteriner hekimin kontrolü eşliğinde caretta caretta cinsi deniz kaplumbağası Dilek denize salındı.



HABER VİDEOSU





Bu haber 3082 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI