thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çanakkalelinin İşleri Kesat..!

Tarih: 03-01-2022 06:25:27 Güncelleme: 03-01-2022 06:26:27 + -


Pandemi salgını, ekonomik kriz, dolar kurlarının anormal artışı, akaryakıttan gıdaya kadar A’dan Z’ye her şeye zam geldiği bir yılı geride bıraktık. 2021 yılına ait vergi gelirleri ile Çanakkale’de bulunan vergi mükelleflerine ait istatistiklerde yayınlandı. Buna göre; Çanakkale’de vergi mükellefi sayısı artarken; toplam vergi tahakkuku ile tahsil edilen vergilerde büyük düşüş yaşandı.


Çanakkalelinin İşleri Kesat..!

2021 yılı Türk halkı açısından çok zor bir yıl oldu. Pandemi salgını nedeniyle vatandaşların sokaklara çıkamadığı, öğrencilerin eğitimden yoksun kaldığı, işletmelerin aylarca kapalı kaldığı bir süreç yetmezmiş gibi; ağırlaşan ekonomik kriz de Türk halkının omuzlarına bindi. Türkiye’de enflasyon patlarken; A’dan Z’ye hemen her şeye her gün zam üstüne zam gelirken; yılın son 3 ayında ise döviz kurlarının aşırı artması mı; yoksa Türk Lirasının değerini hızla kaybetmesi mi dense daha doğru olur bilinmiyor; ancak hayat pahalılığı her geçen gün artıyor.

 

MÜKELLEF SAYISI ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTTI

Çanakkaleli işletmeler, ticarethaneler ve şirketlerde bu süreçten olumsuz etkilendiler. Öte yandan Çanakkale Defterdarlığının verilerine göre; 2020 yılına göre Çanakkale’deki vergi mükellefi sayısı artış gösterdi! Aylarca kapalı kalan işletmelerin birçoğu iflas edip işyerini kapatırken; önceki yıla göre 2020 yılında Çanakkale’de toplam vergi mükellefi sayısı ise 41 bin 487 iken; 2021 yılında mükellef sayısının 41 bin 938’e ulaşması dikkat çekti!

MÜKELLEF ARTTI AMA TAHHAKUK RAKAMI DÜŞTÜ!

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen mükellef sayısının artması sevindirici olsa da; vergi tahakkuk rakamlarına bu yükseliş yansımadı. 2020 yılında Çanakkale’deki 41 bin 487 mükellefinin ürettiği vergi Tahakkuk rakamı 4 milyar 517 milyon 920 bin 312 TL iken; 2021 yılında 41 bin 938’e ulaşan vergi mükelleflerin ürettiği tahakkuk rakamı ise 1 milyar 200 milyon TL’ye yakın düşüş gösterdi. Yaklaşık 42 bin vergi mükellefine tahakkuk ettirilen vergi ise 3 milyar 431 milyon 722 bin 916 TL’de kaldı..

 

TAHSİLÂT ORANLARI İLK KEZ YÜZDE 60’A DÜŞTÜ!

Yaşanan ekonomik kriz ve salgının faturasının etkileri de vergi tahsilât oranlarına yansıdı. Uzun yıllardan bu yana vergi tahsilât oranları hiçbir zaman yüzde 70’in altına düşmeyen Çanakkale’de 2021 yılında vergi tahsilât oranı yüzde 60’a geriledi. Geçtiğimiz yıl ise bu oran yüzde 76 idi.

 

CHP’Lİ GEZEN DURUMU ÖZETLEMİŞTİ: “ÇANAKKALE’DE 317 BİN KİŞİ BORÇLU”

Aralık ayı başında gerçekleşen Çanakkale Belediye meclis toplantısında Çanakkalelilerin ekonomik durumunu gözler önüne seren CHP Grup Başkanvekili Erdal Gezen; Çanakkale nüfusunun yarısının bankalara borçlu olduğunu açıklamıştı. CHP’li Gezen mecliste yaptığı konuşmada; “Çanakkale özelinde, il merkezinde 196 tane cafe, 156 kahve, 96 çay Ocağı, 154 lokanta, 33 fırın, 32 kasap, 5 kantin esnaf ve sanatkârlar odasına bağlı olarak çalışıyor. Bir de ticaret ve sanayi odasına bağlı olarak bu faaliyetleri yapan şirketler var. Tüm esnaf ve işadamlarımızı dinliyoruz; insanlarımız ne halde görebilirsiniz. Bir lokantamız aylardır iş yapamamaktan şikâyetçi batma noktasına gelmiş kapatmak üzere, bir giyim firması var; ayıp olmasa fiyat etiketlerini dolarla değiştireceğim diyor. Mağdur olduklarını, mal alamadıklarını, alsalar da fiyatlara yetişemediklerini, yeni mal alamadıklarını belirtiyorlar. Çanakkale’de tüketici kredilerinin durumunu da ben sizlere açıklayayım. Çanakkale’de şu anda toplam tüketici kredileri Eylül ayı itibariyle; bunun içinde konut, araç kredileri de var 6 milyon 095 TL’yi bulmuş durumda. Esnafımız yani çaresizlik içerisinde yüksek kredi almaya gidiyor. Faizlerin nerelerde olduğunu özel bankalara bakarak görebilirsiniz. BDDK Kredi kayıt bürosu verilerine göre Çanakkale’de 2021 yılında 317 bin 506 kişiye toplam 5 milyar 788 milyon 357 bin lira bireysel kredi verildiğini açıkladı. İl genelinin nüfusunun 600-650 bin olarak bakarsanız Çanakkale’nin yarısının bankalara borçlu olduğu ortaya çıkıyor” tespitinde bulunmuştu.

“AÇIK VE BEKLEMEDE 55 BİN İCRA DOSYASI VAR”

Çanakkale İcra Müdürlüklerinde bekleyen icra dosya sayısının da rekor düzeyde arttığını söyleyen CHP’li Erdal Gezen; “Çiftçinin, esnafın kooperatiflerden aldıkları kredi faizleri çok daha yüksek. Siyasi iktidar diyor ya faize karşıyız diye, buyursunlar bu faizleri kaldırsınlar silsinler samimi iseler. Yılı kapatmak üzereyiz; Çanakkale icra müdürlüklerinde açık ve beklemedeki icra dosya sayısı 52 bine ulaştı. 3 bin 500 kadar dosyada başka şehirden talimatlı dosya. Yani başka şehirden icraya verilmiş Çanakkale de işlem bekliyor toplamda 55 bin icra dosyası var. Her 4 aileden birisi icra tehdidi altında. Böyle bir kentte huzur ve mutluluk olur mu? Akşam yatan anne baba sabah çocuğunun cebine harçlık koyamıyorsa o aileden huzur ve mutluluk olur mu? Onun için de bugün aile mahkemelerinde binin üzerinde dava var. Huzurlu bir kent arıyorsanız Çanakkale’ye bakın diyoruz, çünkü barışın kenti Çanakkale diyoruz. Ama iç dinamiklerimizde büyük zarar görüyoruz. Süt fiyatları uçtu, yem fiyatlarına 1 yılda 36 defa zam gelmiş. Zamlar yansımadan yarım litre süt fiyatına baktım 8 lira olmuş” demişti.

 




Bu haber 3673 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI