thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çanakkale’nin Suyu “BÜYÜK” Tehdit Altında

Tarih: 27-05-2017 15:46:39 Güncelleme: 27-05-2017 16:03:39 + -


Faaliyete geçmeye hazırlanan Altın maden ocakları Çanakkale’nin içme suyu havzasında kalacak. Bu durum Belediye Meclis üyelerini isyan ettirdi. Çanakkale Belediye Meclisi üyeleri Altın Maden Sahalarını bastı. Yapılan açıklamada Başkan Ülgür Gökhan’ın tepkisi sert oldu “Suyumuzun kirlendiği noktada hayat biter ve Çanakkale biter”dedi..


Çanakkale’nin Suyu “BÜYÜK” Tehdit Altında

Çanakkale'de Kirazlı Altın Madeninin yakın bir zamanda işletmeye açılacak olan Altın madenine tepki gösteren Çevreci Derneklere Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da destek verdi. Balaban yangın gözetleme kulesinin olduğu alanda yapılacak olan altın madenciliğinde 600 metre genişliğinde ve 300 metre derinliğinde bir alandan altın çıkartılacak. Başkan Ülgür Gökhan altın madenciliğinin Çanakkale’nin su kaynağı olan Atikhisar Barajı’nı da yok edeceğine dikkat çekerek; “Madenciliğe karşı çıkmayanlar en büyük günahı işlerler” dedi. Başkan Gökhan; Cumhurbaşkanı, Başbakan ve bakanlardan bu konuda yardım istedi.

 

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP’li Belediye Meclis üyeleri, İda Dayanışma Derneği üyeleri ve çevreciler, Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası’nda yürütülen altın madenciliği faaliyetlerini yerinde inceledi. Kirazlı-Balaban Tepesi Orman Gözetleme Kulesi’nde toplanan heyet, burada ilk başta yapılan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. Daha sonra Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Balaban tepesinde konuyla ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Çanakkale Belediye Meclisinin geçtiğimiz ay bu konu hakkında bir karar aldığını ve olayları hukuki anlamda incelemeye başladıklarını söyledi.

ALTINCILARA 75 MİLYON TON SU GEREKİYOR; ATİKHİSARIN KAPASTESİ 51 MİLYON TON!

 

Balaban Tepesi üzerinde gerçekleşen basın açıklamasında Altın madencilerinin bölgede yapacakları altın arama çalışmasının genişliğinden bahseden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; söz konusu madencilik ile tepe üzerinde 600 metre genişliğinde ve 400 metre derinliğinde bir çukur açılacağını, bu çukurdan çıkartılacak malzemelerinde siyanürle ayrıştırılarak altın çıkartılacağını söyledi. Başkan Gökhan; “Bugün Balaban Tepesi’nde sizlerle ve belediye meclisi üyeleri, çevreciler, İda dayanışma derneği üyeleri ile birlikte toplandık. Geliş nedenimiz ise Atikhisar barajı sularının temin edildiği bu bölgede beklenen tehlikeyi yerinde görmek için toplandık. Şimdi Çanakkale’nin hemen arkasında, yaklaşık 10 kilometre arkasında Atikhisar barajımız var. Kapasitesi 51 milyon metreküp. Ve o barajın besleyen su kaynakları bir tane değil. Birçok yer altı ve yer üstü kaynaklarla beslenen bir baraj. Şu arkamda gördüğünüz su derecekleri bu havzamızın sularıdır ve Atikhisar barajına doluyor. Barajımız mutlak koruma altındadır. Burada şu alanda herhangi bir tarım yapılabilir. Ama suları kirletecek hiçbir eylem yapılamaz. Burada kimyasallarla yapılan işlemlerden bahsediyorum. Çok çeşitli kimyasallar kullanılıyor. Bir tanesi siyanür, ikinci cıva. Bir şey hatırlatayım cıvalı termometreler yasaklandı. O kadar tehlikeli bir metal ki doğada kaybolmuyor. Cıva ağırlığının bütün bu yerden nereden çıkacağını bilemezsiniz. Böyle riskli metallerin kullanacağı altın işleme eyleminin en önemli sorunu kullanılacak olan metallerdir. Ne olacak burada tepe bu alan bu bina boşaltılmış durumdadır. Komple aşağıya kadar çukur olacaktır bu tepeler. 300 metre yarıçapında en az 600 metre çapında bir çukur derinliği olacak. İki tane çukur olacak.  Buradan çıkarılan kayaçlar, o söylediğim metallerle siyanürle işlenmek suretiyle alınacak. O topraklar dolduğu yerde kalacak. Burası bir deprem bölgesi, burada yaşanacak en küçük çatlama bu bölgeyi tehlikeye sokacak” dedi.

“TÜM TÜRKİYE BURADAKİ SORUNU GÖRMELİDİR”

 

Atikhisar barajı çevresinde yapılan çalışmaların sadece Çanakkale halkı tarafından görülecek bir sorun olmadığını söyleyen Başkan Gökhan, Türk halkına da bir çağrıda bulundu. Başkan Gökhan; “Bu metaller, derelerden, yer altı su kaynaklarından bizim barajımıza dolacak.  Bu metaller bu barajı kirlettiği andan itibaren ise dönüşü olmayacak. O metaller suyumuza girdiği an geri dönüşü yok. Bu suyu arıtmamız mümkün olmayacak. Bu kimyasalla kirlenmiş suyu arıtamıyoruz. Dolayısıyla bu baraj sıfırlanacak. Sadece insanlar için mi hayır. Hayvanlar için, tarım için tehlike oluşacak. Bu derecikler kanalıyla yer altı sularına girecek. Kirazlısından, Serçilerinden tutun ona benzer birçok alanda, yerleşim alanında yaşamı tehlikeye sokacak. Buradaki çalışmaların esas yaşam olan barajımızın tehdit eden altın işleme çalışmalarının derhal durdurulması lazım. Daha doğrusu başlatılmaması lazım. Şu anda arama çalışmaları yapıldı, tamam ama işletme ruhsatı verilememesi lazım. Bunu bütün sadece Çanakkale kamuoyuna söylemiyorum, bütün Türkiye’deki insanlara söylüyorum. Çünkü bu doğa Kazdağıları, Çanakkale’nin kendi yapısı doğal değerleri itibariyle tüm Türk insanı halkına aittir. Sadece Çanakkaleliler ait değildir. Bu ormanların bu doğanın korunması son derece önemlidir. Burada sadece kimyasallarla toprakları yok etmiyorlar şu gördüğünüz bütün orman alanlarını yok ediyoruz. Binlerce, onlarca orman alanını yok ediyoruz. Bunu yaratanlar çekip gidecek. Ve elde ettikleri altının sadece yüzde 3’nü Türkiye’ye devredecekler. Yaşam hakkımızı kısıtlamış oluyoruz. Suyumuzun kirlendiği noktada hayat biter ve Çanakkale biter” diye konuştu.

“HUKUKİ SÜRECİMİZİ BAŞLATACAĞIZ”

 

Çanakkale Belediyesi’nin Atikhisar barajı hakkında yasal süreci başlatacağını söyleyen Başkan Gökhan, ayrıca konuşmasında konuyla ilgili yasal takibin yapıldığını belirterek; “Nitekim su kaynakları dünyada azalıyor. Özellikle Türkiye’de azalıyor. Su kaynağımızı gözümüz gibi korumamız gerekirken onun kirliliği riskine karşı hiçbir tedbir almıyoruz. Sivil toplum kuruluşları, çevreciler mücadele veriyor. Onları kutluyorum. Bizde belediye meclisi olarak, bir fiil katılmak amacıyla geçen ay bir meclis kararı aldık. Yazılar yazdık, cevaplar geliyor. Bu cevaplara karşı hukuki cevaplar alıyoruz. Hukuki mücadelemizi başlatmış bulunuyoruz, gelen verilere göre konuyu hukuka taşıyacağız. İkinci noktada ise bir şey yapmamız lazım. Çanakkale halkı bilinçli ama onlarında bu konuda daha fazla bilinçlenmesini sağlamalıyız. Artık sadece sivil toplum kuruluşları çevreciler, belediye kalmamalı bu iş. Herkesi davet ediyoruz. Sayın valimiz, il genel meclisi üyeleri, ticaret odasından ÇASİAD’a, ÇASİAD’dan MÜSİAD’a kadar,  Çanakkale’de ilgili turizmcisinden, turizm derneklerinden herkesten bu noktada duyarlılık bekliyoruz. Bu barajı kaybettiğimiz noktada geri kazanma şansımız sıfır. Öyle bir ekosistem vaki bu bölgede,  binlerce yıl gerekir tekrar oluşması için. Bu konuda bencil davranamayız. Burayı başka türlü değerlendirebiliriz. Sürdürülebilir bir turizm alanı var bu alanda” dedi.

“BU BÖLGEDEKİ MADENCİLİĞE KARŞI ÇIKMAYANLAR BÜYÜK GÜNAH İŞLERLER”

 

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası’nda yürütülen metalik madencilik faaliyetleri hakkında teknik inceleme gerçekleştirdi. Atikhisar barajı çevresinde yapılan madencilik çalışmalarının en büyük günahlardan biri olduğunu söyleyen Başkan Gökhan; “Bugün mübarek bir gün yarın Ramazan ayı. Bu bölgedeki madenciliğe karşı çıkmayanlar büyük günah işlerler. Açık ve net söylüyorum. Yarın hesabını vereceğiz öteki tarafta. Allah’a karşı hesap veririz. Allah’ın bize bahşettiği güzelliği, suyu, ormanı, biz üç kuruşluk mal için, sadece borsada değeri olan bir mal için talan edersek bunun hesabını veremeyiz. Allah’a karşı hem çocuklarımıza, hem de torunlarımıza karşı bunun vebalini veremeyiz. Herkesi göreve davet ediyorum. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Sayın Başbakan, bakanlar ve devletin bütün kurumlarını buradaki konuya dikkat etmeye davet ediyorum” dedi.

"SAYIN CUMHURBAŞKANINA ÇAĞRIDA BULUNUYORUM”

 

Konuşmasında son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve devlet erkânına seslenen Başkan Gökhan; “Altını alıp gidersin. Biz ekosistemimizi kullanamıyoruz daha, önce bunlardan yararlanmaya bakalım. Eylem planı yapmak zorundayız. Bu konuyu devamlı gündemde tutacağız. Herkesi göreve davet ediyorum. Bir hamaset yapmıyoruz, muhalefette yapmıyoruz. Görün bakın ne dediğimiz duyun yorumunuzu yapın. Eminim vicdanınız burada yok edilmesine izin vermeyecektir. ; “Bugün mübarek bir gün yarın Ramazan ayı. Bu bölgedeki madenciliğe karşı çıkmayanlar büyük günah işlerler. Açık ve net söylüyorum. Yarın hesabını vereceğiz öteki tarafta. Allah’a karşı hesap veririz. Allah’ın bize bahşettiği güzelliği, suyu, ormanı, biz üç kuruşluk mal için, sadece borsada değeri olan bir mal için talan edersek bunun hesabını veremeyiz. Allah’a karşı hem çocuklarımıza, hem de torunlarımıza karşı bunun vebalini veremeyiz. Herkesi göreve davet ediyorum. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, Sayın Başbakan, bakanlar ve devletin bütün kurumlarını buradaki konuya dikkat etmeye davet ediyorum” dedi. Grup üyeleri daha sonra madenin açılacağı bölgede altın madenine karşı olduklarını anlatan pankartları kuleye astı.

 




Bu haber 18568 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI