thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Çanakkale Köprüsünde 153 Milyon Avroluk Kıyak Geçildi"

Tarih: 09-11-2018 11:03:19 Güncelleme: 09-11-2018 11:06:19 + -


CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının görüşmelerinde Sayıştay’ın yaptığı tespitlere dayanarak, YİD modeli ile inşa edilen Çanakkale Köprüsü’nde bakanlık tarafından mevzuata aykırı olarak verilen taahhütlerle Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi OGG ortaklığına 153 Milyon Avroluk “Kıyak” çekildiğini açıkladı.



CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Sayıştay raporlarında ortaya konan büyük vurgunu Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2019 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında gündeme getirerek, “Açılmayan köprüden 153 milyon avro borçluyuz. Bakanlığı verdiği mevzuata aykırı benzer taahhütlerle kamunun zararı 180 gün için 578 milyon avroyu bulmaktadır” dedi.

 

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda önceki gün Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçesinin görüşmeleri yapıldı. Bakan Turhan’ın yaptığı sunumun ardından, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Sayıştay tarafından ortaya konan, Yap – İşlet – Devret (YİD) modeli ile bakanlığı yürüttüğü 6 projede devletin toplam 578 milyon avro zarara uğratıldığını açıkladı. Ceylan, Sayıştay raporuna dayanarak yaptığı açıklamada toplam 578 milyon 790 bin 945 avroluk kıyağı şu şekilde açıkladı:

“KGM tarafından 3996 sayılı “Bazı Yatırım ve Hizmetlerin YİD Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun çerçevesinde görevlendirilmesi yapılan, uygulama sözleşmesi imzalanmış ve yapım çalışmaları devam eden yedi adet yapım işi var. Bunlar, Ankara-Niğde Otoyolu Yapım İşi, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Yapım İşi, Kuzey Marmara Otoyolu 3. Boğaz Köprüsü dâhil Kınalı-Odayeri Arası Yapım İşi,  Kuzey Marmara Otoyolu 3. Boğaz Köprüsü dâhil Yapım İşi, Kuzey Marmara Otoyolu 3. Boğaz Köprüsü dâhil Kurtköy-Akyazı Arası Yapım İşi, Çanakkale Köprüsü Yapım İşi ve Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu Yapım İşi. “

 

Ceylan, mevzuat hükümlerine göre sözleşme süresi (yapım + işletme) uygulama sözleşmelerinde tanımlandığını kaydederek; yapım ve işletme süreleri de uygulama sözleşmelerinin Tanımlar kısmında mevzuata uygun olarak tanımlandığını söyledi. CHP’li Ceylan, “Ancak, uygulama sözleşmelerinde yapım sürelerinin uygulama sözleşmelerinin yürürlüğe girmesi ile başlayacağı belirtilmiş olmasına rağmen Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Yapım İşi dışında kalan altı adet yapım işinde sözleşme hükümlerine aykırı bir şekilde uygulama sözleşmesinin imzalanması ile fiili olarak işyeri teslimi yapılmış ve işe başlanmıştır” dedi. CHP’li Ceylan bunun sözleşmeye göre yapım süresi başlamadan fiili olarak yapım işlerine başlanılmasını sağladığını söyledi.

 

“EN ACISI ÇANAKKALE KÖPRÜSÜDÜR”

Uygulama sözleşmesinin yürürlüğe girmesi için gereken sürenin 180 gün olması göz önüne alındığında görevli şirketlere zımni olarak bu süre kadar ek yapım süresi verildiğinin tespit edildiğini açıklayan Ceylan, “Dolayısıyla verilen ek süre kadar müteahhitlerin devlete devretmesi gecikecek, bu süre zarfında işletmenin gelirleri idare yerine görevli şirket tarafından tahsil edilecek üstelik bu süre zarfında verilen garantiler de devam edecektir” diye konuştu. Verilen garantiler yüzünden kamunun toplam 578 milyon avro zarar edeceğini açıklayan Ceylan, “En acısı Çanakkale Köprüsüdür. Temeli yeni atılan bir köprüde, bırakın hizmete açılmasını, inşaatı bitmeden 153 milyon 409 bin 545 avro zarara uğramış durumdayız” diye konuştu.

 

Ceylan komisyonda bakana yönelttiği soruda, “Sözleşme koşullarına göre yapım süresi başlamayan işlerin fiilî olarak başlamasına yol verilmiştir. İdare mevzuata aykırı iş yapmıştır. Uygulama sözleşmesinin yürürlüğe girmesi için gereken sürenin yüz seksen gün olması göz önüne alındığında görevli şirketlere zımni olarak bu süre kadar ek yapım süresi ve yüz seksen gün fazla işletme hakkı verilmektedir. Geçiş garantisi verilen bu projelerde açıkça bir kamu zararının doğmasına yol açılmamış mıdır?” dedi. Ceylan Çanakkale Köprüsü için verilen günlük taahhüttün 852.275,25 avro olduğuna dikkat çeken, “Bu da 180 günlük süre de 153 milyon 409 bin 545 avroluk bir kıyaktır. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir” diye konuştu.

 

Ceylan Sayıştay raporlarında Bakanlığın verdiği cevaba da dikkat çekerek, sözde “Müteahhittin olası fesih durumunda öz kaynakların borç üstlenimine tabi olmayacağını bilerek işe başladığını ve bu nedenle ek işletme süresi verildiği” şeklindeki savunmasının kabul edilebilir olmadığını ifade etti. Ceylan, Sayıştay’ın “amaç ve niyet ne olursa olsun, idareye mevzuata aykırı işlem yapma hakkı vermez” şeklindeki cümlesine de dikkat çekerek, “Bu mevzuata aykırı hareket etmek değil, 578 milyon avroluk bir kıyaktır” diye konuştu.




Bu haber 2909 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI