thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Çanakkale'deki Keçi - Koyun Ölümleri Araştırılsın"

Tarih: 13-08-2019 04:57:21 Güncelleme: 13-08-2019 05:27:21 + -


CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ile CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Çanakkale’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın projesi kapsamında dağıtılan koyunların hastalık nedeniyle ölmesinin ve kentte karantina uygulamasının başlatılmasının sorumsuzluk olduğuna işaret ederek konu hakkındaki ihmallerin TBMM’de araştırılması için önerge verdi.



CHP'li Çanakkale milletvekilleri Muharrem Erkek ile Özgür Ceylan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı proje kapsamında koyun ölümleri nedeniyle Çanakkale’nin 32 köy ve mahallesinde başlatılan karantina uygulamasıyla ilgili araştırma önergesi verdi.

 

Önergenin gerekçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı Genç Çiftçi Projesi kapsamında Çanakkale’de yaşayan 10 çiftçiye 70 koyun dağıtıldığı belirtildi. Hibe edilen koyunların kısa bir süre içerisinde art arda ölmesi üzerine köylerde büyük bir panik yaşandığı belirtilen gerekçede şunlar ifade edildi: “Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı birimlerine bağlı veterinerler numune aldıktan sonra ölen hayvanlar ilaçlanarak gömülmüştür. Numuneler ise İstanbul’a tahlil için gönderilmiştir. Bakanlık tarafından çiftçilere hibe edilen hayvanların kulak küpelerine bakıldığında, hayvanların Konya’dan getirildiği görülmekle birlikte uzmanlar, hayvanların Konya’da kaydedilse bile yurtdışından da getirilmiş olabileceğini belirtmektedir.

 

Uzmanlar, hayvanların bulaşıcı hastalık nedeniyle ölmüş olabileceğini, bu hastalığın da koyun-keçi vebası olmasının muhtemel olduğunu belirterek böyle bir durumda Çanakkale’de çok kapsamlı bir karantinanın uygulanacağını ifade etmişlerdir. Ardından Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de Çanakkale ve Kepez belediyelerine gönderdiği bir yazı ile Merkez Kurşunlu köyünde çıkan Koyun-Keçi vebası hastalığına bağlı olarak 32 mahalle-köyde kordon ve karantina başlatıldığını duyurmuş, her türlü hayvan hareketinin yasaklandığını bildirmiştir.”

 

Önergenin gerekçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Genç Çiftçi projesi kapsamında Çanakkale’deki çiftçilere hastalıklı hayvan dağıtması nedeniyle kentin karantinaya alınması ile sonuçlanan ihmaller zincirinin araştırılması, sorumluların ortaya çıkarılması, hayvanların kaynağının neresi olduğunun tespit edilmesi ve yurtdışından getirildiler ise gerekli kontrollerin yapılıp yapılmadığının ortaya çıkarılması, söz konusu proje kapsamında tüm Türkiye’de dağıtılan başka hayvanlarda da hastalıklarının bulunup bulunmadığının belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulması talep edildi.




Bu haber 5346 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER BÖLGESEL Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI