thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Çanakkale’de 996 Riskli Binanın 879’u Yıkıldı!

Tarih: 14-02-2019 09:39:21 + -


İstanbul’da Kartal’da bir binanın çökmesi ve 21 kişinin hayatını kaybetmesi sonrasında Kentsel Dönüşüm çalışmaları tekrar gündeme geldi. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, yaptığı açıklama ile artık daha fazla inşaat yapılmayacağını açıkladı. Bolat, risk taşıyan bina haberlerinin kentsel dönüşümün önemini ortaya çıkardığına dikkat çekerek; “Sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek, bu sayede kaynaklarımızın en verimli kullanımı sağlanacaktır” dedi.


Çanakkale’de 996 Riskli Binanın 879’u Yıkıldı!

İstanbul’da Kartal’da bir binanın çökmesi ve 21 kişinin hayatını kaybetmesi sonrasında Kentsel Dönüşüm çalışmaları tekrar gündeme geldi. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, yaptığı açıklama ile artık daha fazla inşaat yapılmayacağını açıkladı. Bolat, risk taşıyan bina haberlerinin kentsel dönüşümün önemini ortaya çıkardığına dikkat çekerek; “Sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek, bu sayede kaynaklarımızın en verimli kullanımı sağlanacaktır” dedi.

 

ÇANAKKALE’DE 996 RİSKLİ BİNANIN 879’U YIKILDI!

Çanakkale’de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bu güne dek 966 adet riskli bina tespit edildiği ve 879 adet riski binanın yıkımı gerçekleştirildiği açıklandı. Çanakkale’deki kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kira yardımı olarak toplam 7 Milyon 911 Bin 470 TL, faiz desteği olarak toplam 6 Milyon 906 Bin 500 TL kaynak kullanıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, Bakan Murat Kurum tarafından açıklanan Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nin temel gayesinin, kentsel dönüşümün şehre dair alınan üst ölçekli tüm kararlarla uyumlu olması, parsel veya bina bazlı değil, ilçe ve il bazında yapılması, şehri parçalarına ayırarak değil bir bütün olarak değerlendirilmesi olduğuna işaret ederek, yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

 

HER KENTE ÖZGÜ, KENTSEL DÖNÜŞÜM ANAYASASI GELİYOR

Her belediyenin kendi ilçesine veya iline dair Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunacağını, kentsel dönüşümün bundan böyle hazırlanan bu belgeye göre yapılacağını belirten İl Müdürü Ömer Bolat, şöyle devam etti: “Kentsel dönüşüm strateji belgesine göre, dönüşüm alanları, kentin bir bölümünde değil bütününe yönelik yapılan analizler neticesinde belirlenecektir. Dönüşüm alanları, risk durumu, halkın beklentisi, finansal analizler, konut ve işyeri ihtiyacı ile çevresel etkiler göz önünde bulundurularak öncelik sırasına konulacaktır.”

 

SADECE İHTİYAÇ KADAR KONUT ÜRETİLECEK!

Sürece halkın tam katılımının sağlanacağını, kentsel dönüşüm alanları ilan edilmeden önce vatandaşların taleplerinin toplanacağını, hak sahiplerinin ihtiyaçları doğrultusunda hareket edileceğini aktaran Ömer Bolat, “Yatay mimari, sosyal ve teknik altyapı ihtiyacı, engelsiz yaşam, çevresel değerlerin korunması, sürdürülebilirlik ile tarihi ve kültürel mirasın korunması hususları esas alınarak belirlenen tasarım ilkelerinin dışına çıkılmayarak, hem ekonomik hem de ihtiyaca dair arz talep dengesi sağlanmış olurken sadece ihtiyaç kadar konut üretilecek, bu sayede kaynaklarımızın en verimli kullanımı sağlanacaktır” dedi.

ARTIK HİÇBİR İNŞAAT YARIM KALMAYACAK!

Kentsel dönüşümde yeni dönemde sadece vatandaşlara dair değil, yatırımcılara ve belediyelere dair çok önemli değişikliklere ve düzenlemelere de gidildiğine işaret eden Ömer Bolat, Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’ne göre belli kriterleri sağlayan müteahhitlerin kentsel dönüşüm uygulamaları yapabileceğini, artık hiçbir inşaatın yarım kalmayacağını aktardı. Ömer Bolat; “Sadece teknik ve finansal yeterliliği sağlayan yatırımcılar kentsel dönüşüm uygulamalarında bulunabilecek, vatandaşların haklarını güvence altına almak için yatırımcılardan yapım bedelinin yüzde 10'una kadar teminat alınacak ya da tamamlama sigortası istenecektir İnşaatın ilerleme seviyesine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından satışlara izin verilecektir. Halk arasında temelden veya maketten satma, satın alma yöntemi sona ermiş olacaktır” dedi.

 

BELEDİYELERE DAİR DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

“Yeni dönemde İLBANK kentsel dönüşümde çok daha aktif hale gelecek. Tüm yerel yönetimler, İlbank'tan kredibilitesi olduğuna dair onay belgesi almaları durumunda, kentsel dönüşüm uygulamaları için düşük faizli kredi kullanabileceklerdir” açıklamasında bulunan Çevre ve Şehircilik İl müdürü Ömer Bolat açıklamalarına şöyle devam etti; “Bunlar için herhangi bir teminat göstermelerine gerek olmayacak, herhangi bir belediye, kat veya arsa karşılığı hâsılat paylaşımı yöntemiyle yapması durumunda ise yatırımcıdan teminat veya tamamlama sigortası şartı aranacaktır.”

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan Kentsel Dönüşümde Yeni Döneme ilişkin bu yol haritası ve strateji belgesi hayata geçtiğinde imar, ruhsat, denetim ve teknik müşavirlik sistemlerinin daha da gelişeceğine, yapı sektörünün daha üretken hale geleceğine dikkat çeken İl Müdürü Ömer Bolat, çevre açısından da önemli kazanımların beraberinde geleceğini belirterek şöyle devam etti: “Halkımızın, Bakanlığımızca uygulamaya konulacak bu imkânlardan faydalanarak yaşam alanları olan konut ve iş yerlerini daha sağlıklı, güvenli, çağdaş binalar haline getirmeleri önerilir. Ülkemizin deprem kuşağında olması, mevcut yapı stoklarında yapılış tarihi itibariyle kullanılan malzeme, proje tekniği göz önüne alındığında Bakanlığımızca sağlanan bu imkânlar oldukça önem arz etmektedir.”




Bu haber 2848 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI