thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“Çanakkale’de 1 Yılda 200 İşletme Kepenk Kapattı”

Tarih: 07-03-2022 06:11:20 Güncelleme: 07-03-2022 06:40:20 + -


Çanakkale Belediye Meclisi Mart ayı meclis toplantısında hayat pahalılığı, esnafın ve vatandaşların yaşam koşulları gündeme geldi. 7 Mart Pazartesi günü itibariyle Çanakkale 210 gram ekmeğin 3 Liradan satılmaya başlanacağına dikkat çeken CHP Grup Başkanvekili Erdal Gezen; “Ramazan geliyor; 350 gram pide 6 liradan satılacak ama endişemiz şu; Mayıs ayında ekmeğe gelebilecek olası zammı kimse tahmin edemiyor. Son zamlardan sonra ve buğday konusunda yaşanabilecek sıkıntılar nedeniyle Ekmek fiyatları


“Çanakkale’de 1 Yılda 200 İşletme Kepenk Kapattı”

Buğday fiyatlarındaki artış, Rusya-Ukrayna çatışması, enerji maliyetleri ve daha birçok sebep nedeniyle Çanakkale’de ekmek fiyatları 7 Mart 2022 Pazartesi günü itibariyle zamlanacak. Konuyu gündeme getiren CHP Grup Başkanvekili Av.Erdal Gezen konuşmasına önce Zeytinlik Yönetmeliği eleştirileri ile başlayarak İdari Yargının yönetmeliği vakit geçirmeksizin iptal edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’de Covid-19 vakalarında değinen Gezen, iktidara sert eleştirilerde bulundu

 

 “HER GÜN 200-280 KİŞİ ÖLÜRKEN SALGIN ETKİSİNİ YİTİRDİ DİYORLAR”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ‘Salgın etkisini yitiriyor’ açıklamasını da eleştiren CHP Grup Başkanvekili Erdal Gezen; “Sayın bakan dedi ki; salgın etkisini yitirdi, gözle görünen gerçek budur.’ Valla bizim gözle gördüğümüz gerçek şu; 60 bin ortalama vaka, her gün ortalama 220 vefat. Salgın filan bitmiş değil. Siyasi iktidar salgın konusunda halkı virüsle baş başa bıraktı, başınızın çaresine bakın dedi. Dün akşam bakanın açıkladıkları Türk toplumunun yüreklerini sızlatmıştır. Çünkü bir ülkede her gün 200-220 insan ölüyorsa; farklı bir reaksiyon olur. Bu virüs yüzünden her gün insanlar ölürken; sayın bakan diyor ki salgın etkisini yitirdi. Zamanı geldiğinde bunların hepsi sandıkta değerlendirilecektir” dedi.

“ÜLKEYİ ENERJİDE RUSYA’YA, BUĞDAY’DA UKRAYNAYA BAĞIMLI HALE GETİRDİNİZ”

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmalardan en büyük zararın insanlığın gördüğünü, yaşanan savaş halinin ise Türkiye’yi enerji kıtlı ve gıda sıkıntısı ile baş başa getirdiğine dikkat çeken Erdal Gezen; “Tüm ülkeler vatandaşlarını tahliye ederken; bizim hükümetimiz duyarsız kalmıştır. Orada çalışanları, çocukları geri çağırmadılar. Bu endişeleri bizler yaşıyoruz, siyasi iktidar temsilcileri değil. İyi niyet söylemleri ile bu iş olmaz. Kaybedilecek bir canın vebali siyasi iktidara aittir. Enerjinizi 20 yıllık iktidarınız boyunca yeterli düzeye çıkartamıyorsanız, kontrolsüz bir şekilde kendinizi Rusya’ya bağlarsınız. Tarımda üretimini yok ederseniz Ukrayna’ya bağımlı olursunuz. Enerjimizin yüzde 70’i doğalgaz boyutunda Rusya’dan geliyor. Buğday konusunda önümüzde büyük bir belirsizlik var, nereden alacağız bilinmiyor. Siyasi iktidar “Montroden çekilebiliriz” derken; Türkiye cumhuriyetini kuranların ne şartlar altında o sözleşmeli yaptıklarını unutanlar, alaycı ifadelerinden sonra Montrö’nün 19.maddesini sahiplenmiştir. 19’ncu madde şu anda ülkemizin koruyucu kalkanıdır” dedi.

 

“EKMEK PAZARTESİ 3 LİRA OLACAK.. MAYIS’TA 5 LİRA OLMASI BEKLENİYOR”

Çanakkaleli esnaflarla görüştüğünü ve esnafın şikayetlerini gündeme getiren Erdal Gezen, ekmek fiyatlarının 7 Şubat 2022 tarihinde 3 Lira’dan satılacağına dikkat çekti. Gezen; “Enflasyon açıklandı, gerçekten evlere şenlik rakamlar söz konusudur. Bağımsız Ekonomi Araştırma grubu yüzde 123 enflasyon artışı var diyor. TUİK yüzde 54 diyor. TUİK, kayıt dışı çalışmanın yüzde 28’e ulaştığı belirtiliyor. Böyle bir ülkedeyiz. Doğalgaz ve elektrikte en fazla enflasyon Türkiye’ye ait. Avrupa’ya göre enerjideki enflasyonumuz yüzde 90’lara ulaştı. Bu zamlar için Çanakkale’de esnafımız ne diyor onları sizlere aktarmak istiyorum. Yakın zamanda kahveci, lokantacılar, kafe sahiplerinin temsilcileri ile şoförler odasına kayıtlı esnaflarla görüştük. Buğday dedik; Çanakkale’de Pazartesi 210 gram ekmek 3 liradan satılmaya başlanacak. Ramazan geliyor; 350 gram pide 6 liradan satılacak ama endişemiz şu; Mayıs ayında ekmeğe gelebilecek olası zammı kimse tahmin edemiyor. Son zamlardan sonra ve buğday konusunda yaşanabilecek sıkıntılar nedeniyle Ekmek fiyatlarındaki olası artışı 5 lira olarak görüyorlar. Olmazsa zarar ederiz diyorlar. Fırınlar kapanmaya başlıyor” dedi.

“1 YILDA KAPANAN KÜÇÜK ESNAF SAYISI 200”

Hayat pahalılığı vatandaşların canını yaktığını, küçük esnafında maliyetleri karşılayamadığı için kepenk kapattığına dikkat çeken Erdal Gezen; “Çayın 3 liranın, kahvenin 8 liradan satıldığı işletmeciler gelen yok diyor. Lokantacı diyor ki; KDV indirimi yapıldı diyor ama satın aldığım ürünler yüzde 1 ile bana fatura kesiliyor, ben yüzde 8 kesiyorum. 7 lira cebimden çıkıyor diyor. Bunların hepsinin sıfırlanması gerekir diyor. Son 1 yıl içerisinde küçük esnaf olarak 150-200 kadar işletme kapanmış. Ekim ve Kasım ayında 63, Aralık ayında 36, Ocak ayında 22, Şubat ayında ise 13 adet küçük esnaf iş yerini kapatmış.   Şoförlerimiz son zamlardan en çok etkilenen kesimlerden. Bir taksici ile görüştüm; ‘1 litre Ayçiçek yapına 46 lira ödedim, acaba bunlar biliyor mu bu yağa bu ekmeği banıp mı yesem yoksa ekmeği betona köprüye banıp mı yesem’ ifadelerini kullandı” dedi.

 

“ESNAFIMIZ ARTIK DAHA CESUR TEPKİSİNİ ORTAYA KOYMALIDIR”

Özellikle taşımalı eğitim de servisçilik yapan esnafın durumunun çok kötü olduğunu gündeme getiren Erdal Gezen; iktidarın yereldeki temsilcilerine esnafın daha gür bir şekilde tepki göstermesi gerektiğini söyledi. Gezen; “Milli eğitimin toplu taşıma ihalesi var. İhaleyi 7 liradan yapmışlar; mazotun litresi bugün 17,5 lira. İhale yasaklısı olma korkusu ile hareket edemiyorlar. Yarın şartlar düzelirse ihaleye giremem diye korkuyorlar. Zam istemişler hükümetten. Eylül-Ekim-Kasım ayında kazandıkları ciroya bağlı olarak siyasi iktidar yüzde 9’luk bir ek ödeme yapmış. Geçtiğimiz gece akaryakıta yüzde 19’luk zam yapıldı. Taşıma yapılması mümkün değil; Çanakkale’deki bazı esnafların işletmeciliğe devam etmek için evlerini sattığı dile getiriliyor. Taksici esnafının zam talepleri var. Tamam, esnafın taleplerini dile getiriyoruz ama yarın bu araçlara kimler binecek? Bu servis ücretlerini bu vatandaş nasıl ödeyecekler? İstedikleri şeyleri iktidarın temsilcilerine söylüyor cesaretli söyleyebildiklerine inanmıyorum. Çekiniyor, korkuyorlar, esnaf odaları özellikle bunları yüksek sesle ifade etmeye başlamalılar. Çünkü kendi üyeleri esnafın dayanacak halleri kalmamış. Bundan Çanakkale’de yaşayan hepimiz etkilenecektir. Diyorlar ki; “Bizim çalışabilmemiz ve yaşayabilmemiz için ÖTV’yi, KDV’yi akaryakıtta sıfırlayın demiyoruz ama indirebildiğiniz kadar indirin’ diyorlar” tepkisini gösterirken AK Parti grubundan ekonomi alanında gelen ağır eleştirilere yanıt vermemesi dikkat çekti.




Bu haber 4353 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI