thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



Bir de kirletenler olmasa..!

Tarih: 13-05-2019 05:34:42 Güncelleme: 13-05-2019 06:13:42 + -


Forbes Dergisi 5 yıldan bu yana yayınladığı Çalışmak ve Yaşamak İçin En İdeal Kentler araştırmasında Çanakkale geçen yıla göre büyük bir sürprize imza atarak birinci oldu. Türkiye'deki gündem ile Çanakkale'deki gündem aynı değil. Halkın endişesi kirlilik yaratan Termik Santraller ve Siyanürlü Altın madenciliği....


Bir de kirletenler olmasa..!

Ekonomi dergisi Forbes’ın 5 yıldan bu yana yaptığı yaşanabilir kentler araştırmasında Çanakkale, Türkiye’nin en yaşanabilir 1’inci şehri oldu. Ünlü ekonomi dergisi Forbes şehirleri yaşanabilirlik, yenilikçilik, ticaret becerisi, üretim potansiyeli ve hizmetlere erişebilirlik verilerine göre sıraladı. Türkiye’nin yaşamak ve çalışmak için en iyi 20 şehri yayınlanırken, listenin başında Çanakkale yer aldı. Forbes yaptığı açıklamada; “İdeal Kentler araştırmasının sürprizi, “Türkiye’nin yaşamak için en iyi kenti” Çanakkale oldu. Geçen sene 18’inci sırada olan kent bu sıçramayı ‘yaşam kalitesi’ni içeren 60 verinin neredeyse tamamında ilk 25 içinde yer almasına borçlu” dedi.

 

BİRDE ÇANAKKALE GERÇEKLERİ VAR…

Çanakkale'nin Türkiye'nin en yaşanabilir kentler sıralamasında birinci olması büyük sevinç yaratırken öte yanda yıllardır mücadelesi verilen bazı gerçekler var: Termik Santral ve Vahşi Madencilik faaliyetleri gibi.. Havası, doğası, suyu ve toprağı Termik Santraller ve Vahşi Madencilik faaliyetleri nedeniyle büyük tehdit altında. Bu tehditlerin olmadığı bir Çanakkale düşünebiliyor musunuz?

 

15 PROJE AŞAMASINDA, 5'i FAAL TOPLAM 20 TERMİK SANTRAL!

Çanakkale il genelinde hali hazırda faaliyet gösteren 5 adet termik santral mevcut. Çalışan 3 Termik Santral Biga yarımadasında yer alırken; Çan ilçesinde de 2 adet bulunuyor. 

Proje aşamasında ise Çanakkale’nin 6 ilçesinde önümüzdeki yıllarda toplam 15 Termik Santral projesi var. Biga’da 9, Yenice’de 1, Ezine’de 1, Gelibolu’da 1 ve Lapseki’de 3 tane daha Termik Santral proje aşamasında.. Termik Santral projeleri için Çanakkale il genelinde Çevre örgütleri hukuk mücadelesi veriyor. Bunun dışında İÇDAŞ AŞ tarafından Çan'a üçüncü bir termik santral kurulacağı iddiası henüz yalanlanmadı!

BİRİ FAAL TOPLAM 5 ALTIN MADENCİLİĞİ!

Siyanürlü Altın madenciliği ise hali hazırda Çanakkale il genelinde Lâpseki ilçesine bağlı Şahinli köyü sınırlarında aranıyor. Kamuoyunun gündemine hukuksuz bir şekilde yapılan ağaç katliamları ile gelen, son olarak da Çanakkale Valiliğinin onayı ile bir kez daha gündeme gelen Atikhisar Barajı Su Toplama havzasında altın madenciliği yapılacak. Proje halinde ise; Lâpseki Şahinli köyünde yeni bir başvuru daha bulunuyorken; Bayramiç ilçesine bağlı Muratlar ve Cazgırlı Köylerinde de Altın Madenciliği için sondaj çalışmaları yapılıyor. Sadece Çanakkale’nin değil Türkiye’nin en önemli tatil beldesi olan Gökçeada’daki Altın madenciliği projesi ise kamuoyunun tepkisi ile şimdilik geri çekilmiş bulunmakta..

 

SERÇİLER İÇİN SONDAJ BAŞVURUSU!

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen operasyonlar sonucunda hakkında çıkartılan yakalama kararı sonrasında yurtdışına kaçan Akın İpek'in yönetim kurulu başkanı olduğu Koza Altın Şirketi TMSF devredilmişti. Türkiye'de tek altın çıkartan yerli firma olan Koza Altın Şirketi daha sonra da TMSF tarafından atanan kayyum heyeti ile yönetilmeye başlandı.

Koza Altın Madencilik şirketi ise Çanakkale'de çok yakından tanınan bir şirket. 2013 yılında Serçiler Köyünde yaşanan eylemlerin odağında ise FETÖ ve Devletin gücünü arkasına alan şirket, ÇED Toplantısına İzmir'den getirdiği korumalar ve otobüsler dolusu insanları sokmuştu. Köylülerin ve çevrecilerin giremediği ÇED Toplantısı İzmir'den getirilen kişilerle gerçeklemiş. Çıkan olaylarda arbede yaşanmıştı. Bölgede yaşamayan insanlarla ÇED Toplantısını yöneten dönemin Çevre ve Şehircilik Müdürü Namık Güver’i de istifaya davet edilmişti.

 

ISLIKLI VE ARBEDELİ PROTESTOLAR!

Dışarıda ÇED toplantısının ‘Yok Hükmünde’ olduğunu ifade eden çevreciler, halkı kandırmakla suçladıkları Çevre ve Şehircilik Müdürü Namık Güver’in tarafsızlığını yitirdiğini dile getirmişlerdi. “Köylü dışarıda Koza içeride” sloganı atarak toplantıyı protesto eden Serçiler köyü kadınları da çevrecilere destek verdiler.

 

FETÖCÜ GİTTİ KAYYUM GELDİ!

Akın İpek'in yurtdışına kaçması sonrasında tüm malvarlığı da TMSF'ye devredilmişti. 6 yıldır TMSF'nin atadığı kayyum tarafından yönetilen şirketler arasında Koza Altın Madenciliği AŞ'de yer alıyordu. 6 yıl önce Çanakkale'nin Serçiler Köyü'nde altın madeni açmak için ÇED Toplantısı organize eden ve dışarıdan köye getirilen insanlarla yapılmak istenen toplantıda yaşananlar hafızalarda iken yeni bir gelişme yaşandı.

 

FETÖ/PDY soruşturması ile yurtdışına kaçan Akın İpek'ten TMSF'ye devredilen şu an ise Kayyum tarafından yönetilen Koza Altın Madenciliği AŞ, 6 yıl sonra Çanakkale'nin Serçiler Köyünde altın işletmeciliği yapmak için Sondaj Başvurusunda bulunduğu iddia ediliyor!

 

ATİKHİSAR BARAJI İÇİN TEHDİT İKİ KATINA ÇIKACAK!

Hiçbir Çanakkale Valisinin yapmadığı şeyi yapan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, 28 Temmuz 2018 günü Çanakkale’nin tek içme su kaynağı olan Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası içerisinde kalan Kirazlı Altın ve Gümüş Madenciliği yapacak olan firmaya Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı vermişti. CHP başta olmak üzere Belediye ve çevre gönüllüleri tepki göstererek Ruhsatın iptali için yargıya gitti. Yargı safhası devam ederken ise bölgede büyük ağaç katliamı gerçekleşti.

 

Bir yıldır bu tartışmalar ve hukuk mücadelesi sürerken şimdi Kirazlı'dan sonra Serçiler Köyü'nde yapılacak olan altın madenciliği nedeniyle Çanakkale'nin tek içme su kaynağı iki kat büyük tehdit altında kalacak.Forbes Dergisi belki Çanakkale için 2019 yılında Yaşanabilir En İyi Kent sıralamasına Çanakkale'yi birinci sıraya koymuş olsa da.. Yakında içme suyu kalmayan, Termik Santrallerin bacalarından çıkan gaz ve kül atıkları ile solunamayacak bir havası, ekilecek verimli arazisi kalmayan bir Çanakkale, bir daha aynı listeye girebilir mi?




Bu haber 6149 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI