thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Baroların Seçimi Değil, Geçim Konuşulmalıdır"

Tarih: 10-05-2020 03:37:29 Güncelleme: 10-05-2020 03:45:29 + -


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan Meslek Örgütlerinin Seçim Sistemine yönelik düzenleme talimatı Barolardan tepki çekti. Çanakkale Baro Başkanı Av.Bülent Şarlan, önceliğin Baroların seçimi değil, vatandaşın geçim sıkıntısının konuşulması gerektiğinin altını çizdi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeme getirdiği, “meslek örgütlerinin seçim sistemine” yönelik düzenleme talimatı, AK Parti kurmaylarını jet hızıyla harekete geçirdi. Öncelikli olarak baroların yönetim yapısı ve seçim sistemi üzerinde çalışma başlatan AK Parti, blok listeyle seçime girme uygulamasına son verecek bir değişiklik planlıyor. AK Parti’nin çalışmasındaki bir diğer önemli başlık ise büyükşehirlerde “alternatif baro” düzenlemesi olacak.

 

"ŞİMDİ BU DEĞİŞİKLİKLERİN ZAMANI MIDIR?"

Çanakkale Baro Başkanı Av.Bülent Şarlan yaptığı açıklamada; "Avukatlık Kanununda yapılacak bazı değişikliklerle, Baroların seçim sistemlerinin değiştirileceği, aynı şehirde birden fazla Baro kurulabileceği, Barolara üye olma zorunluluğunun kaldırılacağı gibi bazı değişikliklerin yapılacağına dair süreci bizler de yakından takip ediyoruz. Salgınla mücadele süreci devam ederken Avukatlık Kanununda bir değişiklik hazırlığı olmadığı önce Adalet Bakanı aynı günde Türkiye Barolar Birliği Başkanı açıklamışken, ertesi günü Cumhurbaşkanı tarafından bizzat Baroların ve diğer meslek örgütlerinin seçim sistemlerinin değiştirilmesi yönündeki açıklamalarıyla bu yönde bir hazırlığın olduğu ve bazı değişikliklerin yapılacağı ortaya çıkmıştır. Öncelikle belirtmek isteriz ki, değiştirilmek istenen ne olursa olsun vakit seçim değil, geçim vaktidir. Son iki aydır yaşadığımız süreç herkesin malumudur. Hepimiz sağlık ve ekonomik konularla karşı karşıya iken, sormadan edemeyeceğiz, bu değişikliklerin zamanı mıdır"

 

"BAROLARIN SEÇİMİ DEĞİL, GEÇİM KONUŞULMALIDIR"

Çanakkale Baro Başkanı Av.Bülent Şarlan, "Hukuk Fakültelerinin artması ve buna bağlı olarak mezun sayısındaki artış, Avukatlığa alternatif yolların oluşturulması ve birçok mesleki problem dağ gibi büyümektedir. Yaşadığımız salgın da tüm sorunlarımızın tuzu biberi olmuştur. Gerekli tedbirlerin alınması sonucu Adliyelerle ilgili alınan kararlarla birlikte avukatlar da çalışamaz duruma gelmiş ve bürolarını kapatmak zorunda kalmışlardır.Tahsil olunamayan alacaklar, askıya alınan sözleşmeler, fakat bunlara karşın bir taraftan devam eden yükümlülükler hepimizin malumudur. İşini kaybeden bağlı çalışan avukatlardan, masraflarının altından kalkamayan serbest çalışan avukatlara, yeni ofis açmanın maliyeti altında kalan avukatlardan, yaşı itibariyle ofisine dahi gidemeyen avukatlara kadar her birimiz farklı zorlukları göğüslemeye çalışmaktayız. Gelirlerimiz büyük ölçüde azalırken giderlerimizin sabit kaldığı hatta arttığı bugünlerde, hem sağlığımıza hem de bütçemize dikkat etmeye çalışmanın zorluğu, yaşanılan stres ve gerginlik, geleceğe dair kaygılar hafife alınabilecek türden değildir. Son süreçte ekonomik sıkıntılar baş edilebilir olmaktan çıkmış ve Avukatlar bu süreçten ekonomik açıdan birebir etkilenmiştir. Dolayısıyla şu an için önemli olan baroların seçimi değil, avukatların geçimidir. Konuşulacaksa önce sağlık ile Avukatlar açısından gelinen ekonomik sorunların çözümü konuşulmalıdır. Bu süreçte Avukatlarla ilgili bir değişiklik yapılacaksa ve önlemler alınacaksa yalnız ve yalnız bu konulara yönelik değişiklikler olmalıdır" dedi.

 

"135 BİN AVUKATIN ŞARTLARI İYİLEŞTİRİLMELİDİR"

Çanakkale Baro Başkanı Av.Bülent Şarlan, avukatlık mesleğinin önemine dikkat çekerek; "Avukatlar, 82 milyonun sesidir, nefesidir. Hak aramanın, savunmanın temsilcisidir. Avukatların sesinin kesilmesi, vatandaşların nefesinin kesilmesidir. Bu sebeple gündeme taşınan Avukatlık Kanunu değişiklerinin öncelikle katılımcı bir anlayışla hazırlanması, ortak akılla ve en önemlisi daha uygun bir zamanda değerlendirilmesi gerekmektedir. Önce Baroların görüşleri alınarak tüm sorunlar detaylarıyla tartışılmalı, bir taslak hazırlanmalı, bu taslak tüm dinamiklerce değerlendirilmelidir. Bu süreç ise Barolar, TBB ve Adalet Bakanlığınca yürütülmelidir. Mülkün temeli adalet, adaletin vazgeçilmezi avukattır. Bu nedenle de önceliğimiz bağımsız ve tarafsız yargının tesisi olmalıdır. Bunun içinde öncelikle 135 bin Avukatın sorunları çözülmeli ve şartları iyileştirilmelidir. Avukatların sorunları çözülmedikçe ve şartları iyileştirilmedikçe, adil yargılamadan bahsetmek mümkün olmayacaktır" dedi.

 

"ÇOKLU BARO, ADİL YARGIYI, HUKUK DEVLETİNİ YOK ETMEKTİR"

Çanakkale Baro Başkanı Av.Bülent Şarlan, Baroların seçim sisteminin değiştirilmesi çalışmaları ile ilgili olarak ise; "Haberlerde, Avukatların Barolara kayıtlı olma zorunluluğunun kaldırılacağı yönünde değişiklik yapılacağı belirtilmektedir. Bu yönde bir değişiklik, Avukatlık meslek disiplin düzeninin, meslek etiğinin ve meslek kalitesinin yerle bir olmasıdır. Çoklu Baro, Avukatlık mesleğini yok edeceği kadar en önemlisi bağımsız yargıyı da yok edecektir. Siyasi düşüncesi bir birine yakın olanlar ayrı Baro kuracaktır. Sizlerde takdir edersiniz ki, böyle bir durumun nerelere kadar gidebileceğini daha önce tecrübe ettik. Şüphesiz ki böyle bir değişiklikten istifade edecek olan ilk kesim, birlik ve beraberliğimizin, laik, sosyal ve demokratik düzenimizin, ulusal egemenliğimizin en önemli düşmanı olan hain terör örgütleri olacaktır. Bu yönde bir değişiklik, savunmanın susturulması anlamına gelecektir. Savunma susarsa, bağımsız yargı olmaz, hukuk devleti de kalmaz. Çanakkale Barosu olarak bizler, mesleğimizin, bağımsız yargının, insan hak ve özgürlükleri ile demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin mücadelesini dün olduğu gibi yarın da sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.




Bu haber 3467 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER ÇANAKKALE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI