thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Asıl Reform Zihniyette Yapılmalıdır.."

Tarih: 04-03-2021 05:19:42 + -


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün “İnsan Hakları Eylem Planı”nı duyurdu. Hukuk İşlerinden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında iktidara samimi olmamakla suçladı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün “İnsan Hakları Eylem Planı”nı duyurdu. Hukuk İşlerinden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında iktidara samimi olmamakla suçladı. 19 yıllık AK Parti iktidarında sağlıktan eğitime, hukuktan ekonomiye yüzlerce reform yapıldığını ancak hiç birinin uygulamada başarılı olmadığına dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek "Ne reformlar gördük, zaten yoktular" diyerek eleştiride bulundu.

 

İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili TBMM'de basın açıklaması düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek; "19 yıllık AK Parti iktidarının 19 yıldır milletimize, bizlere en sık söylediği şey reform. Millet seçmen her türlü yetkiyi verdi, 19 yıldır tek başına yönetiyorlar. Eğitim alanında, ekonomide, adalet alanında her alanda sürekli stratejik planlar, belgeler açıklıyorlar ve bunları reform olarak niteliyorlar. Şu sizlere gösterdiğim yargı reformu strateji belgesi. 30 Mayıs 2019 tarihinde sarayda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Ve dediler ki, “biz bununla ilgili her yıl Adalet Bakanlığının sitesinde izleme ve değerlendirme raporu yayınlayacağız.” Bir bakın lütfen Adalet Bakanlığı sitesine bir rapor bulabilir misiniz acaba? Ciddiyetsizlik had safhada. Devlet ciddiyetle yönetilir" dedi.

 

"BUGÜN DAĞ; FARE DAHİ DOĞURMUYOR"

Açıklanan eylem planında bazı maddelerin 30 Mayıs 2019 günü yine Erdoğan tarafından açıklandığına dikkat çeken Muharrem Erkek; "Bu belgenin içinden bazı şeyler okuyacağım size. 30 Mayıs 2019’da bu belge sarayda açıklandığı gün biz yine basın açıklaması yapmıştık. “Kanser hastası aspirinle tedavi edilmeye çalışılıyor” demiştik bunun içeriğine göre, “dağ fare doğurdu” demiştik. Ama bugün dağın fare dahi doğuramadığı günlerdeyiz. Bu belgede 30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanan yargı reformu stratejik belgesinde örneğin diyor ki, “Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında yer verilen ihlal alanlarına ilişkin etkili çözümler geliştirilecektir.” Ama bu belgeden çok sonra Enis Berberoğlu davasında yaşadıklarımız, Osman Kavala kararları AİHM kararlarına, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan bir zihniyet zaten reform yapamaz. Bu belgeden başka bir cümle, “internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi hakkında kanunda ve diğer kanunlarda yer alan erişim engelleme usulleri ifade özgürlüğü çerçevesinde ele alınarak gerekli değişiklikler yapılacaktır.” 30 Mayıs 2019’da söylemiş AK Parti Genel Başkanı. 2019 sonu itibariyle kapanan internet sitesi sayısı 408 bin 494. Oda TV bugün itibariyle 363 gündür kapalı. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz demiş büyüklerimiz. Uygulamaya baktığınızda her şey çok açık görülüyor" dedi.

 

"ASIL REFORM ZİHNİYETTE YAPILMALI"

Kamuoyunda infial yaratan davalara bakan hakimlerin sürekli değiştirildiğine dikkat çeken Muharrem Erkek, 2020 yılından 4 bin 261 hakim ve savcının görev yerlerinin değiştirildiğini hatırlattı. Erkek; "Yine diyor ki, bu strateji belgesinde de sürekli söylenen şey, yargıçlar için coğrafi teminat. Elinizden tutan mı var coğrafi teminat getirmek için. 2020 yılında Hâkimler Savcılar Kurulu kararıyla yalnızca adli yargıda 4 bin 261 hâkim savcının yerini değiştirdiniz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu aleyhinde tazminat davaları açılıyor o davalara bakan hâkimler bile değiştiriliyor işlerine gelmediği zaman. Bu mu güvence? Asıl sorun uygulamada. Asıl zihniyette reform yapılması lazım, bu iktidarın değişmesi lazım yeni bir yönetim anlayışına ülkemizin çok ihtiyacı var. Yine deniyor ki, “hukuk fakültelerinde mevcut akademik kadroların niceliği ve niteliğine ilişkin temel ilkeler yeniden belirlenecek.” Hukuk fakülteleri çok önemli adalet için, iyi yetişmiş hâkim, savcı, avukatlar için değil mi? Daha birkaç hafta önce hukuk fakültelerinde mevcut akademik kadroların niteliğinden bahsedenler daha birkaç hafta önce iki tane yeni hukuk fakültesi açtılar. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla açıldı biri Boğaziçi Üniversitesinde. 86 tane hukuk fakültesi var ülkemizde değerli basın mensupları. Bir örnek vereceğim anayasa tartışmaları da çok gündemde ya. Ülkemizde kaç tane anayasa hukuku doçenti var biliyor musunuz? 15 tane. Kaç tane anayasa hukuku profesörü var biliyor musunuz? 31 tane. 86 tane hukuk fakültemiz var hâlâ hukuk fakültesi açan zihniyet yargıda reform yapacakmış. Bu paylaştıklarım 2019 tarihli yargı reforma strateji belgesinde. Yani dünden değil. Ama görüyoruz ve biliyoruz ki bütün bu reformları da, bütün bu strateji belgelerini de, planları da bizzat AK Parti Genel Başkanı Sayın Cumhurbaşkanı açıklıyor. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan reform konusunda yalancı çobandır. Uygulamada zaten gerçeği bize gösteriyor" dedi.

 

"YÜKSEK YARGI BAKALIM DÜŞÜNCEYİ, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUYABİLECEK Mİ"

Türk hukuk ve adalet sisteminde büyük tahribatlr yapıldığına dikkat çeken Erkek; "Uygulamada çok ciddi sorunlarımız var. Adaletsizlik büyüyor, hukuksuzluklar büyüyor. Adaletin olmadığı yerde aş, iş, ekmek de olmaz. Hukuk devleti değilseniz kendi vatandaşınıza da, dünyaya da güven veremezsiniz, güveninizi itibarınızı kaybedersiniz. AK Parti Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan son yerel seçimlerde İstanbul’u iki kez kaybettikten sonra dengesini de kaybetti. Yargı reformundan bahsediyorlar, adaletten bahsediyorlar ama İstanbul’u kaybettikten sonra İstanbul İl Başkanımız Sayın Canan Kaftancıoğlu 10 yıla yakın hapis cezasına çarptırıldı niçin? Düşüncelerinden dolayı. Niçin? Eleştirilerinden dolayı. Ne güzel söylüyor AK Parti Genel Başkanı “düşüncelerini açıkladığı için, eleştiri yaptığı için hiç kimse özgürlüğünden mahrum bırakılamazmış.” Bu hapis cezaları ne? İstanbul İl Başkanımız Sayın Canan Kaftancıoğlu İstanbul İl Bakanı seçildikten tam iki gün sonra düğmeye basıldı, soruşturma başladı ve şimdi ağır, yüksek hapis cezalarıyla karşı karşıya. Bakalım yüksek yargı düşünceyi, eleştiriyi, ifade özgürlüğünü koruyabilecek mi? Baskı altında kalmazsa koruyacağına inanıyoruz" diyerek yargı kararlarının takipçileri olacağını ifade etti.

 

"İKTİDAR İSTANBUL İLE DENGESİNİ DE KAYBETTİ"

"Oylar çalındı" ve "Hiç bir şey olmadıysa bile mutlaka birşey olmuştur" ifadeleri ile yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri sonrasında yaşananlara dikkat çeken Muharrem Erkek; "Çok çarpıcı bir örnek daha; İstanbul’u iki kez kazanan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ve İstanbul’un, 16 milyonun seçilmiş Belediye Başkanı, seçilmiş kişisi Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında iki yıla kadar hapis isteniyor. Ordu’da görülüyor dava Ordu Asliye Ceza Mahkemesinde. Ekrem İmamoğlu’nu da cezalandırmak istiyorlar. Korku o kadar büyümüş ki sarayın duvarları arasında korku çok büyük. Korku büyüdükçe otoriterleşiyor, otoriterleştikçe hata yapıyorlar, hata yaptıkça da adaleti zedeliyorlar" dedi.

 

"NE REFORMLAR GÖRDÜK, ZATEN YOKTULAR"

Sanatçısından muhalif partililere, asker ve yazarlara kadar birçok kişinin evine, kaldıkları otellere gece karanlığında polis operasyonu düzenlenerek gözaltılar yapıldığını hatırlatan Muharrem Erkek, İnsan Hakları Eylem Planı'nın inandırıcı olmadığını söyledi. Erkek; "Birkaç örnek vereceğim son dönemlerde çok yaşanıyor. Sabaha karşı 4’te, 5’te insanların evlerinin kapısını kırıp evlere giriyorlar. Çocuklarının önünde yatırıp ters kelepçe yapıyorlar, gözaltına alıyorlar. Bunu yasalar mı emrediyor yoksa saray iktidarı mı? Hani yargı reformundan bahsedenlere söylüyorum mevcut yasal mevzuatımız ne diyor? Davetiye gönder, çağır ifadesini al medeni bir şekilde. Zihniyet, zihniyette reform çok çok önemli. Adaletsizlik büyüdükçe ekonomideki, siyasi krizdeki bütün krizler büyüyor. Zaten tek adam sistemleri ne adalette, ne siyasette hiçbir krizi çözemezler. Her gün belge açıklıyorlar, her gün reform diyorlar. 2023’te daha önce açıkladığı kalkınma planlarına göre kişi başına düşen milli gelirimiz 25 bin dolar olacak. Onu taahhüt ettiler millete, onu söylediler 25 bin dolar olacak. Şimdi 8 bin dolarlara kadar düştü. Söylenenlerle gerçekler maalesef çok farklı. İktidar bir yalancı çobana dönüşmüş durumda.  Son olarak değerli basın mensupları, son söz olarak da Attila İlhan’a saygıyla bitirmek istiyorum. Ne Reformlar Gördük Zaten Yoktular."




Bu haber 4027 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI