thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



"Adalet Sizsiniz" Oyunu Bigalı Sanatseverlerle Buluştu

Tarih: 18-02-2017 11:24:53 + -


Muhsin Ertuğrul hocalarının, yazılarına “Perdeci” imzasını atmasından esinlenerek, kendilerine “Perdeci Oyuncular” adını yakıştıran Rutkay Aziz ve Taner Barlas; ilk oyunları “Adalet, Sizsiniz”i Biga Atatürk Kültür Merkezi sahnelediler. Biga Belediyesi Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında 17 Şubat Cuma günü Atatürk Kültür Merkezi’nde sahnelenen oyuna ilgi yoğundu.



Tüm salonun ayakta alkışladığı oyunun sonunda sahneye çıkan Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, usta oyunculara teşekkür etti ve çiçek ve hediye takdiminin ardından şöyle konuştu: “Atatürk Kültür Merkezi’nin bu akşamki konukları Rutkay Aziz ve Taner Barlas’tı. Kendileri sergilemiş oldukları oyunlarında farklı düşünen insanların cezaya maruz kaldıklarını anlattılar. Adaletsiz bir düzenle onurlarını kaybetmemek pahasına nasıl mücadele ettiklerini gösterdiler. 300-400 yıl sonra itibari iade edilmesine karşılık o insanlar çoktan hayatlarını kaybetmişlerdi. Bu günlerde de ülkemizde benzer olayları yaşıyoruz ne yazık ki. Önümüzde 2 aylık süreçten sonra da, yapılan tercihlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bizleri bugün yalnız bırakmayarak yanımızda oldunuz. Sizlerin adına iki büyük tiyatro üstadımıza teşekkür ediyor, iyi akşamlar diliyorum.”

OYUN HAKKINDA

 

Ümit Denizer’in kaleme aldığı oyun; yargının siyasallaştığı üç tarihi olayı Sokrates, Galileo, Sacco ve Vanzetti’nin yaşamları üzerinden sahneye taşıyor. Tek perdelik yeni oyun olan “Adalet, Sizsiniz”; yargının siyasallaştığı üç tarihi olayı, usta oyuncular Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın muhteşem yorumlarıyla tiyatroya aktarıyor. M.Ö. 5. yüzyılda Atina’da, Beş Yüzler Meclisi’nin ölüme mahkûm ettiği düşünür Sokrates, 1633 yılında Roma’da, Engizisyon’un müebbet hapse mahkûm ettiği bilim adamı Galileo ve 1927 yılında Boston’da, adaletin ölüme mahkûm ettiği iki İtalyan göçmen işçi Sacco ile Vanzetti’nin hikâyeleri, “Adalet, Sizsiniz” ile tiyatro severlere ulaştı.

 

Yıllar sonra, haksız mahkûmiyet kararlarının kaldırılmasıyla, tarihe geçmiş bu masumların itibarlarının iade edildiğini vurgulayan oyun; “Perdeci Oyuncular” adını tercih eden yeni bir grup tarafından hazırlandı. Oyunun yönetmenliğini de üstlenen “Perdeci Oyuncular”, ismini, yazılarına “Perdeci” imzasını atan Muhsin Ertuğrul’dan alıyor.

Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın birlikte rol aldığı ve tam adı “Adalet, Sizsiniz (Sokrates, Galileo, Sacco, Vanzetti)” olan oyun, 2012 yılı Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Ümit Denizer’in kaleme aldığı “Adalet, Sizsiniz”in sahne tasarımı ve giysileri ise Metin Deniz imzası taşıyor.

 




Bu haber 2964 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI