thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



“57.Alay –Gelibolu Senfonisi” Londra’da Sahne Aldı

Tarih: 06-04-2018 13:49:06 + -


Londra merkezindeki Cadogan Hall'deki konser, Can Atilla'nın Çanakkale Savaşının 100. yılı dolayısıyla bestelediği "57. Alay-Gelibolu Senfoni No: 2" (Symphony No: 2 'Gallipoli'- The 57th Regiment) adlı eseri icra edildi.


“57.Alay –Gelibolu Senfonisi” Londra’da Sahne Aldı

Londra merkezindeki Cadogan Hall'deki konser  1915-16'te Çanakkale Savaşı'na katılan askerleri ve aralarında oluşan dostluğu anmak için düzenlendi. Konserden önce bir konuşma yapan Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, konserin Çanakkale Savaşı'nda ölenleri onurlandırmak amacıyla düzenlendiğini belirtti. Çanakkale'de ağır kayıplar verilmesine rağmen 20'nci yüzyılın en centilmen savaşı olduğunu belirten Bilgiç, Atatürk'ün önderliğinde bu çetin mücadeleden galip çıkan Türk milletinin sahip olduğu Gelibolu ruhu ile paylaşılan acıların nasıl kalıcı barış ve olağanüstü bir dostluğa dönüşebileceğini gösterdiğinin altını çizdi.

 

Dünyaca ünlü yazar Louis de Bernières'in Birds Without Wings (Kanatsız Kuşlar) isimli romanının, tarihi arka planı anlatan eşsiz tanıtım bölümünü okuması ile başlayan konserde, Can Atilla'nın Çanakkale Savaşının 100. yılı dolayısıyla bestelediği "57. Alay-Gelibolu Senfoni No: 2" (Symphony No: 2 'Gallipoli'- The 57th Regiment) adlı eseri icra edildi. Türkiye'nin önde gelen şeflerinden Hacettepe Üniversitesi Senfoni Orkestrası Direktörü ve Ankara Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Şef Burak Tüzün yönetimindeki orkestraya, Soprano Angela Ahıskal ile Solo Viyolensel Onur Şenler solist olarak eşlik etti.

Çanakkale Dostluk Konseri'nin repertuvarında, Thomas Tallis'den 'Vaughan Williams' Fantasia on a Theme', Butterworth'dan 'A Shropshire Lad', Elgar'dan 'Enigma Variations'-Nimrod & Finale isimli eserler de yer aldı.

 

ATATÜRK'ÜN EMSALSİZ SÖZLERİ

 

Can Atilla'nın, yaklaşık 2 yıl süren çalışmanın ardından tamamladığı ağıt niteliğindeki eseri, Çanakkale Cephesi'nin kahraman 57. Alay'ını anlatıyor. Dört bölümden oluşan senfonide, savaşın acılarından başka Atatürk'ün zaferdeki rolü ve ANZAK ailelerine yazmış olduğu emsalsiz sözleri de yer alıyor: "Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanının toprağındasınız. Huzur ve sükün içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz! Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlatlarımız olmuşlardır."

 

Geceden elde edilen gelirin bir kısmının Commonwealth Şehitlik Komisyonu'nun yardım kolu olan ve Gelibolu Yarımadası'ndaki, neredeyse 50.000 kişilik bölüğün mezarlarının bakımını ve muhafazasını üstlenen Commonwealth Şehitlik Vakfı'na bağışlanacağı kaydedildi.




Bu haber 2403 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI