thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



2700 Kişinin Mal Varlığına.. 1112 Kişi Hakkında İşlem..

Tarih: 16-07-2021 06:08:00 Güncelleme: 16-07-2021 06:13:00 + -


Her şey 15 Temmuz 2016 Cuma günü gecesi dönemin Başbakanı Binali Yıldırım açıklaması ile ortaya çıktı; “Bu bir askeri kalkışmadır. Gerekli cevap verilecektir..” Aradan 5 yıl geçti ama o gece ve sonrasında yaşananlar hiç unutulmadı.. Darbe Girişiminin yaşandığı gece ve sonrasında başlayan operasyonlar yıllardır devam ediyor. Kamuda, siyasette, Askeriye’de, yargı ve basında halen FETÖ/PDY örgüt üyelerine yönelik operasyonlar sürüyor..


2700 Kişinin Mal Varlığına.. 1112 Kişi Hakkında İşlem..

Her şey İstanbul’da tankların boğaz köprüsüne çıktığı haberlerinin yayılması ile başladı. Ardından Ankara’da F-16 uçakları alçak uçuş yapmaya başladı. 15 Temmuz 2016 Cuma günü gecesi Başbakan Binali Yıldırım açıkladı: “Bu bir askeri kalkışmadır. Gerekli cevap verilecektir…” Sonrasında, halk sokaklara çıktı, darbecilere karşı koydu. Operasyona karşı operasyonlar yapıldı. Tutuklamalar, soruşturmalar ve o anlarda Çanakkale’de neler oldu? 15 Temmuz gecesinden başlayan hareketli anlar, açıklamalar, demokrasi şölenleri ve Çanakkale’de o günler…

 

VALİLİK VE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ KORDON ALTINDA
15 Temmuz Cuma günü gecesi FETÖ/PDY üyesi rütbeli askerlerin talimatıyla bazı askeri okul öğrencilerinin tanklarla sokağa çıkmasına kimse akıl erdirememişti. Saat 22.30’da Başbakan Binali Yıldırım’ın ‘askeri kalkışma’ açıklaması her şeyi bir anda değiştirdi. Türkiye genelinde Darbe Girişimine karşı önlemler alınmaya başlandı.

 

Çanakkale’de Valilik ve İl Emniyet Müdürlüğü önünde tedbir alındı. Çanakkale Valiliği ve İl Emniyet müdürlüğü önünde polislerden oluşan ekipler güvenlik kordonu oluşturdu.

 

VALİ TALİMAT VERDİ, GESTAŞ KAPATILDI
15 Temmuz Döneminde Çanakkale Valisi Hamza Erkal idi. Büyük bir liderlik örneği sergileyen Vali Hamza Erkal’in talimatı ile GESTAS feribot iskelesi araç ve yaya girişine kapatıldı. İskele meydanında toplanan vatandaşlar ellerinde Türk bayrakları ile slogan atarken Çanakkale Valisi Hamza Erkal, GESTAŞ İskelesinin polis kordonuna alınması için talimat verdi. Talimat gereğince iskele araç ve yaya geçişine kapatıldı. Feribot seferleri durduruldu. Öte yandan polis ekipleri de GESTAS Feribot İskelesini ablukayı alarak geçişlere izin vermedi.

HALKI MEYDANA DAVET ETTİ
İskele Meydanında toplanan vatandaşlara ve partililere hitap eden AK Parti Grup başkanvekili Bülent Turan, devletin ve hükümetin görevi başında olduğunu, darbe girişiminde bulunan bir grup askerin ise Pensilvanya’dan aldıkları emirle demokrasiye darbe yapma girişiminde bulunduğu söyledi. Bülent Turan yaptığı konuşmada; “Bugün tarihi bir anı yaşıyoruz. Çocuklarımıza onurla, gururla maaşlı alçaklara dur dediğimiz günü yaşıyoruz. Birçok valimizle, bazı komutanlarımızla görüştüm; birkaç yerde paralel hainlere karşı olmak üzere milletimiz meydanlara çıktı. CHP’lisi MHP’lisi AK Partilisi bu meydanda. Yapılan darbe millete karşıdır” dedi.

 

MUTAN’DA İSKELE MEYDANINA GELDİ
2016 yılında Kepez Belediye Başkanı daha sonra ki yıllarda ise CHP’den istifa eden Ömer Faruk Mutan idi. İskele Meydanına gelen Dr.Ömer Faruk Mutan’da darbelere karşı olduklarını, AK Parti’yi darbe ile değil seçimle sandıkta yeneceklerini açıkladı.

 

CAMİLERDE ŞÜKÜR NAMAZI KILINDI
Saat 02.00 sularında Çanakkale merkez ilçede camilerden ezan okunmasının ardından birçok camide şükür namazı kılındığı öğrenildi. Saat 02.30 sularında tekrar camilerden sala okunmaya başlandı ve camilerin hapörlörlerinden okunan dualar vatandaşlara dinletildi.

ASKERİ HASTANE ÖNÜNE TOMA SEVK EDİLDİ
Askeri Darbe girişimleri nedeniyle Çanakkale’de olağan üstü hareketlilik tüm gece devam etti. Saat 04.00 sularında İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri beraberinde TOMA araçları askeri hastane önünde konuşlanmaya başladı. Görgü tanıklarının ifadesine göre; İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı çok sayıda polis memuru beraberinde TOMA aracıyla birlikte Çanakkale Askeri Hastane girişinde konuşlanmaya başladılar. Görgü tanıkları; Şehitler Camii önüne gelen polis ekipleri ile nöbet tutan askerler,  bölgenin askeri bölge olması nedeniyle kısa bir tartışma yaşandığı, sonrasında da Askeri Hastane önüne TOMA aracının geldiği belirttiler.

 

BOĞAZ VE GARNİZON KOMUTANI GÖZALTINA ALINDI
Aynı gece Çanakkale Valiliğine polis nezaretinde geldiği görülen Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu'nun gözaltına alındığı bilgisini AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan twitter hesabı ile paylaştı. Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu'nun valiliğe girmesinin üzerinden kısa bir süre geçmesinden sonra gözaltına alındığı duyuruldu.

ÇANAKKALE VALİLİĞİ'NDEN İLK AÇIKLAMA
Darbe girişiminin hemen ertesi sabah Çanakkale Valiliğinden ilk resmi açıklama yapıldı. Valilikten yapılan açıklamada; "Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grup tarafından, Türkiye Cumhuriyeti’nin meşru hükümetini devirmeye yönelik 15.07.2016 tarihinde gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi kapsamında Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu 16.07.2016 günü Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından göz altına alınmıştır. Kamuoyuna duyurulur" ifadeleri yer aldı.

 

"MİLLİ İRADE DEVLETİNE, HÜKÜMETİNE SAHİP ÇIKTI"
Dönemin Çanakkale Valisi Hamza Erkal, 16 Temmuz günü basın mensuplarının karşısına çıkarak Türkiye Cumhuriyeti’nin meşru hükümetini devirmeye yönelik kalkışma ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Vali Hamza Erkal, “15 Temmuz 2016 tarihi itibari ile Türkiye Cumhuriyeti’nin meşru hükümetini devirmek maksadıyla, Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinden bir grup terör örgütü mensubunun darbe girişimde bulunması neticesinde dün bütün halkımız milli iradeye sahip çıkmıştır” dedi.

 

İLK GECE: 20 SUBAY VE 467 ASKERİ ÖĞRENCİ GÖZALTINA ALINDI
Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Serdar Ahmet Gündoğdu’nun sıkıyönetim komutanı olarak belirlendiğini ifade eden Vali Hamza Erkal, "Bu darbeci Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları içerisinden olan terör örgütü mensuplarının yayınladıkları listede, bizimle burada Boğaz Komutanlığında görev yapmakta olan bir Tuğamiralimiz listede sıkıyönetim komutanı olarak belirlenmiş. Dolayısıyla da onun üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımız bugün onunla ilgili gözaltı işlemi uygulamıştır’ dedi.

BOĞAZ VE GARNİZON KOMUTANI "SIKIYÖNETİM KOMUTANI" OLARAK LİSTEDEYDİ
Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde Kara Harp Okulu öğrencileri ve 20 subayın İstanbul’daki darbe girişimine destek vermeye giderken gözaltına alındıklarını belirten Erkal, "15 Temmuz gecesi Gelibolu ilçemizde Kara Harp Okulu öğrencilerinin, 467 öğrenci, 20 subay ve şoförlerle beraber emir aldıkları için İstanbul’a dönüş yapmak ve oradaki bu darbecilere katılmak üzere harekete geçmeleri dolayısıyla onların hepsine gözaltı işlemi uyguladık" diye konuştu.

 

Çanakkale’den darbe teşebbüsü işlemine şuana kadar kimsenin katılmadığının da altını çizen Erkal, "Ancak, tabi ki istihbarat birimlerinin elde edeceği bilgiler çerçevesinde bunlar genişleyebilir. Bir de Gelibolu İlçemizde biliyorsunuz dün, Kara Harp Okulu öğrencilerinin, 467 öğrenci, 20 subay ve şoförlerle beraber emir aldıkları için İstanbul’a dönüş yapmak ve oradaki bu darbecilere katılmak üzere harekete geçmeleri dolayısıyla dün biz onların hepsine gözaltı işlemi uyguladık. Şuan onlarla ilgili de Gelibolu Cumhuriyet Başsavcılığı işlem yapmaktadır" şeklinde konuştu.

“BAYRAK ASIN” ÇAĞRISI
Çanakkale Valisi Hamza Erkal “Türkiye Cumhuriyeti’nin seçilmiş meşru hükümetini devirmek amacıyla FETÖ terör örgütü mensuplarınca kalkışılan darbe girişiminin milletimiz tarafından boşa çıkartılması suretiyle demokrasimize ve birlik beraberliğimize sahip çıkılmıştır.  Özgürlüğümüzün sembolü birlik ve beraberliğimizin simgesi olan şanlı bayrağımızı bu günlerde daha da fazla sahiplenerek ev ve işyerlerimizde dalgalandıralım” çağrısında bulundu.

 

6 ASKERİ SAVCI VE HÂKİM GÖZALTINDA
Darbe girişiminin üzerinden 24 saat bile geçmeden peşi sıra FETÖ/PDY örgütüne yönelik operasyonları başlatan Vali Erkal, askeri personelin yanı sıra yargı mensuplarını da tespit ederek gözaltına aldıklarını şu sözlerle açıkladı; “Şu an Gelibolu’da yine 6 tane askeri savcı ve hakim gözaltında. Bunun yanında gelen listeye göre adli ve idari yargının içinde bunlara destek verenlerle ilgili de gereği yapılacak. O liste gelmedi, gelecek hiç merak etmeyin. HSYK da gereğini yapmak üzere bunların hepsini görevden uzaklaştırdı. O yüzden müsterih olun, hükümetinize, devletinize güvenin en önemlisi kendinize güvenin.”


 
24 SAATTE FETÖ/PDY OPERASYONLARI GENİŞLETİLDİ
Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri akşam saatlerinde gözaltına alma çalışması başlattı. İl genelinde 7 hakim ve 6 savcı gözaltına alındı, 2 savcı ve hakimin ise arandığı öğrenildi.

 

ÇANAKKALE’DE 36 POLİS AÇIĞA ALINDI
Çanakkale’de Darbenin üzerinden 48 saat geçmişti ki, operasyonlar bu seferde Emniyet teşkilatı içerisine yöneldi. Çanakkale İl Emniyet Genel Müdürlüğü de gece harekete geçti. Gece boyunca Emniyet'e çağrılan polislerin silahlarına el konulup kimlikleri alındı. Bu personel hakkında daha sonra adli işlem yapılacağı kaydedildi. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talimatı sonrasında da Çanakkale’de 36 Polis’in silahlarına el konulup kimlikleri alınarak açığa alındığı öğrenildi.

 

GELİBOLU’DA TUGAY KOMUTANI GÖZALTINA ALINDI
Darbe Girişiminin 3’ncü günü Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gürgen gözaltına alındı. Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Askeri darbe girişimi kapsamında yürütülen operasyonda iki yüzbaşı, bir Teğmen ve bir Vali Yardımcısı’nın görevden alındığını açıkladı. Açığa alınan Vali Yardımcısı’nın İlhan Uran olduğu öğrenildi.

 

GELİBOLU TUGAY KOMUTANI SERBEST BIRAKILDI
Gelibolu ilçesinde 18.Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görev yapan Tuğgeneral İsmail Gürgen, sabah saat 04.00 sularında gözaltına alınmıştı. Gelibolu ilçe emniyet müdürlüğünde işlemleri tamamlanan tuğgeneral Gürgen, daha sonra adliyeye sevk edilmişti. Tuğgeneral İsmail Gürgen sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

 

GÖZALTINDAKİ 16 HAKİM VE SAVCI ADLİYE’YE SEVK EDİLDİ
Darbe Girişiminin 4’ncü günü ise askeri hakim ve savcıların yanı sıra çeşitli adliyelerde görevli hakim ve savcılarda gözaltına alınmaya başlandı. Çanakkale’de başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 hakim ve savcı, Çanakkale Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından devlet hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.

 

Sağlık kontrolüne gelenlerden bir kişi, "Hakim ve savcı asla böyle bir şeyin, böyle adice bir şeyin yanında olamayız. Bu bir iftiradır, bu bir kumpastır" dedi. Ardından hastaneye giren ve yüzünü kapatan kişi, gazetecilerin ’Niçin gözaltına alındınız?’ şeklindeki sorusunu ise yanıtsız bıraktı. Hakim ve savcılar daha sonra polis araçlarıyla adliyeye sevk edildi.

 

SEDAT LAÇİNER VE 5 AKADEMİSYEN AÇIĞA ALINDI
FEETÖ/PDY’nin en çok örgütlendiği üniversite olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ)’nin adını karalayan eski rektör ve akademisyenlere de operasyon düzenlenmeye başlandı. Darbe Girişiminin 4.günü yani 19 Temmuz 2016 günü ÇOMÜ Yönetimince alınan karar gereği aralarında ÇOMÜ eski Rektörü Sedat Laçiner dahil toplam 6 akademisyen açığa alındılar. ÇOMÜ Yönetimi ayrıca söz konusu altı akademisyenin meslekten atılmaları için YÖK’e dosya gönderdi.

 

Açığa alınan isimlerden biri de ÇOMÜ Rektörlüğü için adaylığını açıklayan Prof.Dr. Aziz Kılınç oldu. ÇOMÜ Yönetimince açığa alınan akademisyenler ise; Prof.Dr. Sedat Laçiner, Prof.Dr. Cengiz Ataşoğlu, Prof.Dr. Aziz Kılınç, Doç.Dr. İbrahim Türkyılmaz, Doç.Dr. Mehmet Fatih Yavuz ve Yrd.Doç.Dr. Halil Şimşek idi.

 

BOĞAZ VE GARNİZON KOMUTANI TUTUKLANDI
Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 16 Temmuz Cumartesi günü gözaltına alınan Tuğamiral Gündoğdu, polis ekiplerince İl Emniyet Müdürlüğünde yapılan işlemlerinin ardından 19 Temmuz 2016 günü çıkartıldığı mahkeme tarafından tutuklanarak Çanakkale Açık Cezaevine gönderildi.

 

SAVCI VE HÂKİMLER TUTUKLANDI
Aynı gün Çanakkale’de başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 hâkim ve savcı, Çanakkale Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildiler.

 

GELİBOLU’DA 10 SUBAY TUTUKLANDI
15 Temmuz akşamı, İstanbul’a dönmek isterken Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde 467 Kara Harp Okulu öğrencisiyle birlikte gözaltına alınan 2 Yüzbaşı, 5 Üsteğmen ve 3 Teğmen, işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edilmişti. 10 Subay, 19 Temmuz 2016 günü çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

SEDAT LAÇİNER VE KARDEŞİ GÖZALTINA ALINDI
19 Temmuz günü açığa alınan 6 akademisyen için 20 Temmuz 2016 günü gözaltı işlemi uygulandı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eski Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, kardeşi Vedat Laçiner ve beraberindeki 6 eski akademisyen gözaltına alındı.

 

BOZCAADA MÜFTÜSÜ VE 2 POLİS GÖREVDEN ALINDI
Çanakkale’de Askeri Darbe sonrasında yürütülen operasyonlar ilçelerde de devam etti. Ayvacık’ta MHP’li bir meclis üyesinin de aralarında bulunduğu 3 kişi gözaltına alınırken; Bozcaada’da İlçe Emniyet Amiri A.S ve yardımcısı Komiser A.K ve İlçe müftüsü H.K görevlerinden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırılan müftü ve polisler hakkında soruşturma başlatıldı.

 

6 ASKERİ HÂKİM VE SAVCI’DAN 5’İ TUTUKLANDI
21 Temmuz 2016 günü ise adliyeden tutuklama haberleri gelmeye devam etti. Çanakkale'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6 askeri hâkim ve savcıdan 5'i tutuklandı. Alınan bilgiye göre, soruşturma kapsamında gözaltına alınan 6 askeri hâkim ve savcı, Çanakkale Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi. Adliyeye sevk edilen 6 hâkim ve savcıdan 5'i çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, biri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

TÜM TÜRKİYE'DE 3 AYLIK SÜRE İLE OHAL İLAN EDİLDİ..
21 Temmuz 2016 günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra MGK kararlarını açıkladı. Erdoğan, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için anayasanın 120. maddesi uyarınca 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini bildirdi.

DARBE GİRİŞİMİNDEN BİR AY SONRASI..
FETÖ/PDY’ye yönelik başarılı çalışmaları ile dikkat çeken dönemin Çanakkale Valisi Hamza Erkal süreci basın ile şeffaflık içerisinde paylaşmaya devam etti. O günlerde peşi sıra operasyonları yöneten Vali Erkal, akşamları ise İskele Meydanında günlerce süren Demokrasi Nöbetlerine katılarak vatandaşlarla bir arada bulundu.

 

Vali Hamza Erkal ve Çanakkale Valiliğince yapılan son bilgilendirme ise; 29 Ağustos 2016 tarihinde yapıldı. Çanakkale Valisi Hamza Erkal’in talimatıyla yapılan bilgilendirmede 15 Temmuz – 29 Ağustos 2016 tarihleri arasında Çanakkale’de yürütülen operasyonlar sonucunda da 2 bin 700 kişinin taşınmaz varlıklarına tedbir amaçlı el konulduğu öğrenildi. Ayrıca 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Çanakkale’de FETÖ/PDY üyelerine yönelik yapılan operasyonlarda; terör örgütü üyelerinin evlerinde yapılan aramalarda da milyonlarca liralık nakit paranın ele geçirildiği, güvenlik güçleri tarafından da ele geçirilen bu nakit paralara el konulduğu öğrenildi.

 

1112 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI
Çanakkale Valiliğinden yapılan bilgilendirmede; 15 Temmuz darbe girişiminden sonraki 45 günlük süreçte aralıksız sürdürülen operasyonlar neticesinde 1112 kişi hakkında çeşitli yasal işlemler yapıldığı belirtildi. Valilikten yapılan bilgilendirmede; 458 kişinin görevden uzaklaştırıldığı, 79 şüpheli şahsın firarda ve her yerde aranmalarına devam edildiği, 91 kişi hakkında gözaltı kararı uygulandığı, 220 kişinin ise tutuklandığı belirtildi. Darbe girişimi soruşturmalarında gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan kişi sayısı 82 kişi iken; 181 kişi hakkında adli kontrol kararı verildiği ve 24 kişinin de kamu görevinden çıkartıldığı açıklandı.

 

5 YILDIR MÜCADELE SÜRÜYOR
Askeri Darbe girişiminin ardından başlatılan OHAL süreci 7 kez uzatılarak 18 Temmuz 2018 tarihine kadar uzatıldı. İlk 45 günde haklarında işlem yapılan 1112 kişiye daha sonra yenileri eklendi. Askeriye, müftülük, hastaneler, dershaneler, dernekler, işadamları örgütleri, adliye çalışanları, onlarca kamu kurum ve kuruluşlarından yayınlanan KHK’lar ile ihraçlar devam etti, kimi dernekler kapatıldı.

 

5’nci yıldönümünde FETÖ/PDY’ye yönelik operasyonlar halen devam ediyor, yargı, polis ve askeri’ye ye yönelik operasyonlarda Çanakkale’de yüzlerce kişi hakkında işlem yapıldı. Kimi zaman Çanakkale merkezli, kimi zaman ise diğer illerde yürütülen operasyonların uzantıları Çanakkale’de gözaltlılarla günümüze kadar sürüyor.




Bu haber 4764 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI