thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



18 Mart Çan Termik Santrali Kapanacak Mı?

Tarih: 05-12-2019 06:59:35 Güncelleme: 05-12-2019 07:26:35 + -


Türkiye’nin farklı illerindeki 15 kömürlü termik santrale, 4. kez baca filtresi takılmasını erteleme izni veren yasa, AKP ve MHP tarafından Meclis'te kabul edilmesine rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi. Filtresiz bacalardan biri de Çanakkale'nin Çan ilçesinde bulunuyor. Yasaya göre; filtresi olmayan Termik Santrallerin 31 Aralık 2019 tarihinde üretimi durdurması gerekiyor!


18 Mart Çan Termik Santrali Kapanacak Mı?

Kömürlü termik santrallere havayı kirletme izni veren ve Meclis’teki tüm partilerin 14 Şubat 2019'da aldıkları ortak kararla geri çekilen yasal düzenleme geçen hafta Meclis gündemine geldi. Düzenlemeye ilişkin madde torba yasa içinde AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

 

ERDOĞAN VETO ETTİ

Ancak söz konusu madde, “Biz bunları böyle çalıştıramayız. Siz çok para kazanacaksınız diye biz halkımızın zehirlenmesine müsaade etmeyiz. Bir tarafta halkım diğer tarafta sermaye var. Kimse kusura bakmasın” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edildi. AKP grubu da torbadan ilgili maddeyi çıkardı. Yani termik santrallerin havayı daha fazla kirletmelerinin önüne geçildi.

 

NE AMAÇLANIYORDU?

Türkiye'nin farklı illerinde konuşlu bulunan 15 kömürlü termik santralin bacasından çıkan zehirler içinde bulundukları kentler başta olmak üzere atmosfere salınıyordu. Eğer madde kabul edilseydi bu zehirleme 30 Haziran 2022 tarihine kadar sürecekti. Bacalardan çıkan zehirli gazlar, temiz hava hakkının yanı sıra, termik santrallerin yakınlarında yaşayan vatandaşların sağlığını da birinci dereceden etkilemeye devam edecekti.

 

SON TARİH 31 ARALIK 2019!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, 13 adet kömür santralının gerekli izinlerinin 13 Aralık 2019 tarihine kadar tamamlanması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Yapılan açıklamada gerekli izinleri tamamlamak için 31 Aralık 2019 tarihine kadar süreleri bulunan Termik Santrallerin bu süre içerisinde gerekli izinleri alamayacaklarını değerlendirdiler. Açıklamada; "Mevcut durumda Yeniköy, Kemerköy ve 18 Mart Çan termik santrallerinin çevre izinleri olmakla birlikte çevre lisansları bulunmamaktadır. Çevre izni bulunmayan 10 santralın kurulu güçleri 6 bin 981 megawatt ile yüzde 83,6 oranındadır. Çevre izni olmayan 10 santralın ve çevre lisansı olmayan (düzenli depolama sistemi) 13 santralın mevcut durumları göz önüne alındığında 31 Aralık 2019 tarihine kadar çevre izin ve/veya lisans belgesi alamayacakları değerlendirilmektedir" ifadeleri yer aldı.

 

FİLTRE SİSTEMİNİN MALİYETİ 12 MİLYON EURO!

Filtresiz bacaların monte edilmesi, santrallerin bir süreliğine ‘üretim dışı’ kalmasını gerektiriyor. Bu da şirketler için milyonlarca dolar ‘kârdan zarar’ anlamına geliyor. Öte yandan santrallere takılması planlanan bacaların tanesinin 12 milyon Euro olduğu bildiriliyor.

 

KAPANACAK MI?

12 Milyon Euro maliyeti bulunan baca filtre sistemlerini kurmayarak AB normlarının üzerinde kirlilik yaratarak halkın sağlığına zarar veren; ayrıca gerekli lisanslara sahip olmayan 18 Mart Termik Santrali, 31 Aralık 2019 tarihi itibariyle mevcut yasalara göre üretimi durdurmak zorunda. Yasaya uygun şekilde gerekli şartları sağlayamayan 18 Mart Termik Santralinin 1 Ocak 2020 tarihi itibariyle üretimi durdurup durdurmayacağı ise ilgili bakanlık ve Valilik tarafından denetlenecek.




Bu haber 6624 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER AYNALI PAZAR Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI